Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Vízmérgezés - valóban létezik?

2022.06.28 08:00

Korábban már ejtettünk szót a napi vízfogyasztás fontosságáról, a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről, azonban érdemes megemlíteni azt a helyzetet is, amikor túlzásba visszük azt. Ennek kapcsán és a nyári nagy melegekre való helyes “felkészülés” miatt született mai blog cikkünk, a túlhidratáltságról és vízmérgezésről.

 

Vízmérgezés - valóban létezik?

Mint általában mindennek, amit cselekszünk két véglete van és nincs ez másképp a vízfogyasztással is: roppant fontos, azonban, ha átesünk a ló túloldalára és eltúlozzuk a bevitelt, az komoly egészségügyi kockázatokat rejthet az enyhétől egészen az életveszélyes állapotig. 

Számos szervünk helyes működéséért felelnek olyan ásványi anyagok, mint a nátrium, kálium és magnézium. A túlzott vízbevitel szembetűnő tünete, hogy a szervezet elektrolit háztartása felborul, hiponatrémiás állapot alakulhat ki, melynek során a szervezetben található nátrium felhígul, valamint az ásványi anyagok mennyisége csökken és olyan fontos szerveink, mint a szív és vesék sem kapján meg a megfelelő utánpótlást, ezáltal egészségi állapotunk gyorsan romlik.

Ha a kelleténél többet ittál:

Csokorba szedtünk néhány szembetűnő ismertetőjelet, ami egyértelműsíti, ha több vizet fogyasztottál a kelleténél.

  1. Színtelen vizelet:

A túl sötét vizelet sem ideális, hiszen az vízhiányra utal, amennyiben azonban azt észleljük, hogy vizeletünk színtelen, vízre hasonlító, akkor vegyünk vissza a vízfogyasztásból.

  1. Duzzadt végtagok:

Az elektrolit egyensúly felborulása okán a szervezet sejtjei visszatartják a folyadékot, ezért lábaink, kezünk, ajkaink feldagadhatnak.

  1. Többszöri éjszakai vizelés:

Átlagosan az ember 7-8 alkalommal látogatja meg a mellékhelyiséget egy nap vizeletürítési céllal. Ha Te jóval többször mész, mint ez az érték, akkor is fontos csökkentened a bevitt folyadékmennyiséget! Természetesen egyéb okok is állhatnak a háttérben: húgyuti fertőzések, felfázás, diabétesz, vagy prosztata probléma is.

Az elektrolit háztartás felborulása felel még olyan egyéb panaszokért, mint: émelygés, fejfájás, hányinger, izomremegés, gyengeség, koncentráció, állandó fáradtság.

Szakemberek véleménye alapján akkor igyunk, amikor valóban szomjasak vagyunk, de akkor se fogyasszunk 5-6 dl-nél többet egyszerre. A szomjúságérzet a nyári hőségben, vagy sportolás alkalmával természetesen erősödhet, de akkor sem érdemes a napi 4,5-5 litert meghaladni.


Amennyiben 100%-ban természetes összetevőket tartalmazó, minőségi vitaminokat és étrend-kiegészítőket keresel, akkor látogass el a Herbad.hu oldalára és add le rendelésed még ma!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!