Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Vérnyomásmérés otthon – így csináld helyesen!

2019.09.04 07:00

A vérnyomásproblémákkal küzdők számára fontos támpontot jelent az otthoni mérés, mint az orvosi vizsgálatok kiegészítője. A helytelen módszer azonban megtévesztő adatokkal szolgálhat, ezért fontos tudni, hogy milyen körülmények befolyásolhatják a mérés eredményeit.

 Vérnyomásmérés otthon – így csináld helyesen!

Különösen magas vérnyomás esetén elengedhetetlen az otthoni vérnyomásmérés. A pontos eredmény érdekében a megfelelő eszköz kiválasztása mellett érdemes tudni, hogy melyek a helyes vérnyomásmérés szempontjai, hiszen a cél az állapot pontos monitorozása.

Ezekre ügyelj az otthoni vérnyomásméréskor!

 • A vérnyomásmérő megvásárlásakor mindig ügyeljünk a megfelelő mandzsetta méret kiválasztására! A túl kicsi mandzsetta hamis magas vérnyomás értéket eredményezhet.
 • A mérést megelőző fél órában ne történjen dohányzás, kávézás, aktív fizikai tevékenység.
 • A legoptimálisabb testhelyzet a következő: ülő helyzet, hátat megtámasztva, kart kényelmesen alátámasztva, talpak a talajon, egymással párhuzamosan. A lábak soha ne legyenek keresztbe téve!
 • A ruhafelső legalább vállig legyen feltűrve, de inkább levéve.
 • Mérés közben ne beszélgessünk!
 • A vérnyomásmérő mandzsettáját a könyökhajlat feletti részre (a szív magasságában), a felkarra kell csatolni.
 • Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, majd ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban a mérést meg kell ismételni!
 • A mért értékeket jegyezzük fel, lehetőség szerint egy erre a célra fenntartott füzetben, elektronikus naplóban, applikációban. Orvosi kontroll során mindig mutassuk meg a feljegyzett értékeket!

Mikor érdemes a vérnyomást mérni?

A mérést célszerű mindig ugyanabban a napszakban és időben végezni, hasonló mértékű aktivitások mentén, így kiszűrhetőek a túlságosan eltérő eredmények. Az otthoni mérés gyakoriságát érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, hiszen valakinek elég a heti 2-3 mérés, másnál pedig napi 3 mérés is szükséges lehet.

Milyen az ideális vérnyomás?

Fontos tudni, hogy az ideális vérnyomás korosztályonként eltérő, így nincs egyetlen kőbe vésett megfelelő érték. Az alábbi táblázat is jól mutatja, hogy mennyire nagy különbségek lehetnek az ideális vérnyomásértékek között, ami az életkort illeti.

Normális vérnyomás Szív

Vérnyomásmérési technikák – mi javasolt otthonra?

A legelterjedtebb vérnyomásmérési módszerek a higanyos, a félautomata és az automata vérnyomásmérők, de indokolt esetben szükség lehet az ún. 24 órás vérnyomásmérő eszközre (ABPM). Lássuk, hogyan működnek, illetve melyek ajánlottak otthoni használatra!

 • Higanyos vérnyomásmérő: Manapság már csak ritkán, főleg orvosi rendelőkben fordul elő. Használata teljesen manuális: az aktuális vérnyomásérték megállapítása egy pumpa és egy sztetoszkóp segítségével történik. Működtetéséhez gyakorlat és képzettség szükséges, mert a készülék helyes használata mellett “hallgatózni” is tudnia kell a használónak a pontos kiértékeléshez. Otthoni mérésre nem ajánlott.
 • Félautomata vérnyomásmérő: A mérés során egy pumpa segítségével tudjuk felfújni a mandzsettát, de a kiértékelés digitális, a mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket, valamint a pulzusszámot olvashatjuk le. Otthoni mérésre ajánlott.
 • Automata vérnyomásmérők: Minden automatikusan működik benne, így a felfújás és a kiértékelés is. A mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket, valamint a pulzusszámot olvashatjuk le. A legelterjedtebb a felkarra helyezhető mandzsettás vérnyomásmérő, de létezik csuklóra, sőt ujjra helyezhető automata készülék is (ha valamilyen oknál fogva nem lehet a felkaron a vérnyomást megmérni). Otthoni mérésre ajánlott. 
 • 24 órás vérnyomásmérő (ABPM – Ambulatory Blood Pressure Monitor): Olyan eszköz, mellyel a vérnyomást a mindennapi, megszokott körülmények között lehet monitorozni. A készülék 24 órás időtartamra kerül felhelyezésre a betegre, a mért eredményt szakorvos értékeli. A módszer alkalmas a rövid ideig tartó vérnyomás kiugrások rögzítésére, illetve segíti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek beállítását.

Habár a szakorvosi kezelés és az azt kiegészítő önellenőrzés egyaránt fontos a magas vérnyomás kezelésében, ne feledd, hogy a javuláshoz a dohányzás elhagyása, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás által teheted a legtöbbet!

Tudtad, hogy ma már számos lehetőség nyílik a vérnyomás eredmények elektronikus tárolására? Ismerd meg a legújabb applikációkat!

Szíved őrei: galagonya, fekete fokhagyma, gránátalma, jiaogulan - ismerd meg hatásukat!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!