Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Útmutató az egészséges csontokért

2022.03.21 10:00

Csontjaink egészsége elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő fizikai erőben legyünk, hogy fittek maradjunk és esetleges betegségeket elkerüljünk. A három kulcsfontosságú tényező csontjaink állapotának megőrzéséhez: a megfelelő mennyiségű D-vitamin, kalcium bevitele és a rendszeres mozgás megléte. Ha a “trió” bármely eleme hiányzik, akkor nem épül fel megfelelő, egészséges csontozat.

Útmutató az egészséges csontokért

Mik is a csontok és melyek az alapvető funkcióik?

Egy újszülött 270 darab csonttal jön világra, azonban ez a testi fejlődés folyamán, például a csontok összeolvadásával számuk csökken. Egy kifejlett emberi szervezet nagyjából 206 darab csontból épül fel, de természetesen ez egyénenként, a genetikától, vagy életkortól függően eltérő lehet.

Megkülönböztethetünk lapos csöves és szabálytalan csontokat. A csontok szilárdak, azonban flexibilisek. Közöttük ízületes, porcos, vagy varratos kapcsolat van, így rögzülnek egymáshoz és segítik végtagjaink mozgását. 

Fontos, hogy már gyermekkorban, de később felnőttként is kellő odafigyelést biztosítsunk nekik, hiszen csontjaink szerepe nagyon sokrétű. Testünk szerkezeti vázát adják, rögzítik izmainkat, valamint közrefogják és védik belső szerveinket. Legfontosabb csontjaink: a gerinc, koponyacsont, a mellkas csontjai, a medence, a felkar, alkar, váll és kéz csontjai, a láb, boka és lábfej csontjai.

Mit tehetünk csontjaink egészségéért?

A csontok erejét a mérete, alakja és sűrűsége határozza meg, ezért fontos, hogy a fent említett komponensek mindegyike jelen legyen mindennapjainkban, egy egészséges szerkezeti váz fenntartásához. A csontsűrűséget a csont ásványianyag-tartalma és szervesanyag-tartalma határozza meg, így a foszfát, kalcium és a megfelelő mennyiségű kollagén pótlás elengedhetetlen.

Megfelelő vitamin bevitel

Gondoskodjunk róla, hogy szervezetünk a megfelelő mennyiségben jusson hozzá D-vitaminhoz. Ez különösen a rideg, téli hónapokban nagyon fontos. A tavasz beköszöntével természetes úton is magunkba szívhatjuk, már napi 15-20 perc szabadban, napsütésben töltött idő is hozzásegít, hogy szervezetünk a Nap D-vitainjaival töltődjön. A legjobb D-vitamin források közé tartoznak a máj, halmájolajok, tojás, margarinok. Jelenleg a napi ajánlott D-vitamin felnőttek esetében 2000 NE (nemzetközi egység) naponta. Csupán táplálkozással és napon töltött idővel nem tudunk magunkhoz venni elegendő mennyiségű D-vitamint, ezért szükséges a mesterséges pótlás is. 

Emellett ügyeljünk rá, hogy elegendő, a csontképződésért felelős A-vitamint, valamint a csontfehérje képződéséért felelős K-vitamint juttassunk testünkbe.

Kalcium

Fontos az csontok építőkövei közötti balansz, hiszen, ha egy elem hiányzik, hiábavaló a másik megléte. Ha például alacsony a D-vitamin szint szervezetünkben, hatástalan lesz bármekkora mennyiségű kalciumban gazdag étel fogyasztása, a felszívódás korlátozott lesz és a csontok nem tudnak megfelelően fejlődni. Kalciumot legkönnyebben tejtermékekből vehetünk magunkhoz, főleg a sajtoknak magas a kalciumtartalma, de az olajos magvak is bővelkednek benne. Zöldség- és gyümölcsfélék közül pedig érdemes gombát, brokkolit, banánt fogyasztani. Jelenleg a felnőttek átlagos kalciumszükséglete 1000 mg/nap.

A tartós kalciumhiány csontritkuláshoz vezethet, melynek során a csont szilárdsága csökken, könnyen kialakulhatnak nehezen gyógyuó csonttörések. 

Mozgásos aktivitás 

A megfelelő étkezés mellett elengedhetetlen a rendszeres fizikai aktivitás is, ugyanis a testmozgás megakadályozhatja, de legalábbis késleltetheti a szervezetben lezajló csontbontó folyamatokat. Olyan mozgásformák, amelyek ugrással járnak, a futás, a tánc tökéletes választás lehetnek a prevencióban. Érdemes olyan edzés típust választani, melyek során csekély az esélye a csonttörésnek, azonban mégis alaposan átmozgatják a testet, így akár a gyógytorna, vagy az egyre elterjedtebb nordic walking is kiváló lehet.

Csontjaid egészségének megóvása érdekében válaszd a Herbad.hu vitaminjait és étrend-kiegészítőit és erősítsd tested vázát 100%-ban természetes módon!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!