Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A sok ülés hatása a szervezetre

2023.10.09 10:00

Ebben a cikkben megpróbáljuk megérteni az ülő életmód szervezetünkre gyakorolt hatásait, és néhány tanáccsal is szolgálunk, hogy hogyan csökkenthetjük az ebből adódó kockázatokat. Ha érdekel a saját és környezeted egészsége, akkor olvass tovább!

A sok ülés hatása a szervezetre

Ahány ember, annyiféle életstílus, de van valami, ami sokunk közös nevezője: az ülés. Nézz körül bárhol – irodákban, iskolákban, otthonokban, vagy akár a közlekedési eszközökön – és látni fogod, hogy az emberek nagy része ülve tölti az idejét. Nem is gondolnánk, de a modern kor embere akár napi 7-8 órát is ülhet egy széken, ami jelentősen megváltoztatta életünk ritmusát az elmúlt évtizedekben.

Ez az "ülő életmód" nem csak az irodai munka vagy az otthoni pihenés miatt alakult ki. A technológiai fejlődés, a számítógépes munka, a televíziózás, és az online világ is hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb időt töltsünk aktív mozgással és többet a képernyők előtt.

Most nézzük meg, hogy ez a sok ülés hogyan befolyásolja egészségünket. Vajon tényleg olyan ártalmas, mint ahogyan sokan mondják? Vagy csak egy újabb divatos egészségügyi trend? Lássuk a tényeket!

 

Az emberi test "tervezése" és az ülés

Képzeld el az ősembert, ahogyan végigszalad egy erdős réten vagy mászik meg egy sziklás hegyoldalt. A testünk evolúciós úton alakult, és elsősorban a mozgáshoz, a vadászathoz, a gyűjtögetéshez és az álló vagy gyalogló tevékenységekhez "tervezték". Nem arra, hogy hosszú órákon keresztül mozdulatlanul üljön egy helyben.

Az őseinknek folyamatosan mozogniuk kellett az élelemkeresés, a menedékkeresés és a túlélés érdekében. A testünk - izmaink, csontjaink, ízületeink - ehhez az életmódhoz alkalmazkodott, ahol a mozgás volt az alapértelmezett állapot. Az aktív életmód segített az egészség megőrzésében, az izomtónus fenntartásában és a betegségek elkerülésében.

Azonban a modern életmódban az ülés vált az "alapértelmezett" állapottá. Reggel az autóban vagy a buszon ülve megyünk munkába, aztán az irodában az asztalnál ülve töltjük a napot, és este a kanapén ülve nézzük a tévét vagy szörfölünk a neten. De a testünk nem erre van "programozva". Nem arra tervezték, hogy hosszú időn át mozdulatlanul üljünk.

Ez az állandó ülés paradox módon túlterheli és egyben "alulhasználja" a testünket egyszerre. Néhány testrészünk, mint például a gerinc és a csípő, túlterhelődik, míg mások, mint az alsó végtagok izmai vagy a hasizmok, nem kapnak elég terhelést, és gyengülni kezdenek.

Ezért, mikor azt mondjuk, hogy "az ülés az új dohányzás", nem csak egy trendi kifejezést használunk. Valóban komoly következményekkel járhat az egészségünkre. De mik is pontosan ezek a következmények? Lássuk a részleteket a következő pontokban!

Fizikai hatások

Amikor arra gondolunk, hogy milyen lehet hosszú időn át ülni, az első dolog, ami eszünkbe juthat, az a kényelmetlenül zsibbadó fenék vagy a merev hát. De az ülés hosszú távú fizikai hatásai ennél jóval mélyebbek és komplexebbek.

1 - Izom- és csontrendszeri problémák:

  • Gerincproblémák, hátfájás: Az állandó ülés a hátizmokat alulhasználja, ami gyengülésükhöz vezet. Ugyanakkor az állandó ülő pozíció nagy terhet ró a gerinc alsó részére, ami krónikus hátfájáshoz vezethet.
  • Csökkent izomerő, izomgyengeség: Amikor ülünk, az alsó végtagjaink izmai, különösen a combok, alig kapnak terhelést. Hosszú távon ez izomgyengeséghez és -sorvadáshoz vezethet.

2 - Csökkenő anyagcsere, elhízás kockázata: Mikor ülünk, kevesebb kalóriát égetünk el, mint amikor állunk vagy mozgunk. A csökkent fizikai aktivitás csökkenti az anyagcserét és hozzájárulhat az elhízás és a kapcsolódó egészségügyi problémák kockázatának növekedéséhez.

3 - Keringési rendszer problémái:

  • Mélyvénás trombózis: Hosszú távú ülés növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát a lábakban, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ha a vérrögök a tüdőbe jutnak.
  • Keringési elégtelenség: Az ülés lelassíthatja a vér keringését, ami a végtagok duzzadásához és egyéb keringési problémákhoz vezethet.

Tehát bár az ülés kényelmes és szükséges a modern életmódban, a testünk ezt az állapotot "kivételesnek" tekinti, nem pedig normálisnak. Az izmaink, csontjaink és a keringési rendszerünk egyaránt szenvednek a túlzott üléstől.

De nem csak a testünk fizikai részei szenvednek. Mit gondolnál, ha azt mondanám, hogy az ülésnek mentális hatásai is vannak? De erről majd a következő pontban!

Mentális hatások

Azt hinnénk, hogy az ülés csak a testünkre van hatással, de valójában az elménkre gyakorolt következmények sem elhanyagolhatóak. A test és az elme összekapcsolódása révén az, ami a fizikai egészségünket érinti, gyakran hatással van a mentális jólétünkre is.

1 - Hangulatzavarok, depresszió: A kevesebb mozgás kevesebb endorfin termeléséhez vezet, ami a "jóérzés" vegyületünk. Amikor endorfin szintünk alacsony, az hajlamosíthat minket a hangulatzavarokra, így a depresszióra is. Kutatások kimutatták, hogy az ülő életmódot folytató emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depresszióval kapcsolatos tüneteket.

2 - Csökkent mentális teljesítőképesség és koncentráció: Az aktív test stimulálja az agyat. Amikor mozgunk, a vérkeringés növekszik, több oxigént és tápanyagot juttatva az agyba. A hosszan tartó ülés következményeképp az agy kevesebb "üzemanyaghoz" jut, ami csökkentheti a koncentrációt, az emlékezeti képességeket és az általános mentális teljesítőképességet.

3 - Stressz és szorongás: Bár a fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást azáltal, hogy elősegíti a stresszhormonok, például a kortizol lebontását, az ülés növelheti ezeknek a hormonoknak a szintjét a szervezetben. Emellett az ülő életmódhoz gyakran társulnak olyan tevékenységek, mint a munka vagy a képernyő előtti időtöltés, amelyek szintén hozzájárulhatnak a stressz növekedéséhez.

A mentális egészségünk alapvetően befolyásolja a mindennapi életünket, a kapcsolatainkat és a teljesítőképességünket. Éppen ezért fontos, hogy felismerjük és kezeljük az ülés potenciális mentális kockázatait, és aktívan tegyünk azért, hogy fenntartsuk mentális jólétünket. A kérdés már csak az: hogyan? Ezt tárgyaljuk a következő pontokban!

Belső szervi hatások

Az emberi test csodálatosan összetett rendszer, ahol minden összekapcsolódik egymással. Az ülés nemcsak a mozgásszerveket és az elmét érinti, hanem a belső szervek működését is befolyásolja.

1 - Szív- és érrendszeri betegségek: Az inaktív életmód hosszú távon növeli a szívbetegségek, mint például a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. Az ülés során a vér nem kering olyan hatékonyan, így növelve a zsírok és a koleszterin felhalmozódásának esélyét az érrendszerben.

2 - Cukorbetegség: A túlzott ülés csökkentheti a test érzékenységét az inzulinra, egy kulcsfontosságú hormonra, ami segít a vér glükózszintjének szabályozásában. Ez inzulinrezisztenciához vezethet, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

3 - Emésztési problémák: Hosszú időn át tartó ülés lelassíthatja az emésztést, ami székrekedéshez vagy más emésztési problémákhoz vezethet. Ezenkívül az ülés nyomást gyakorol a hasi szervekre, ami befolyásolhatja az emésztési folyamatot.

3 - Légzési nehézségek: Ülés közben a törzsünk gyakran előrehajlik, ami csökkenti a tüdő térfogatát és korlátozza a diafragma mozgását. Ez korlátozott légzéshez vezethet, ami aztán csökkentheti az oxigénellátást az egész testben.

Az ülő életmód nem csak a "látható" részeinket - mint az izmok vagy az ízületek - érinti, hanem mélyen a test belsejében is hatással van ránk. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nem elég csak a külsőnket figyelnünk, hanem a belsőnkkel is törődnünk kell. Ezért fontos megérteni és felismerni az ülés belső szervi hatásait, és odafigyelni az egészségünk minden aspektusára.

Prevenció és javaslatok

Most, hogy már tisztában vagyunk az ülés káros hatásaival, logikus lépés olyan módszerek felkutatása, amelyekkel csökkenthetjük ezen hatásokat. Szerencsére sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy az egészségünket megőrizzük, még akkor is, ha sok időt töltünk ülve a munka vagy a tanulás során.

1 - Rendszeres szünetek: Minden órában érdemes 5-10 perces szünetet tartani, amikor felállunk, kinyújtózunk, sétálunk egy kicsit, vagy akár néhány könnyű tornagyakorlatot is végezhetünk. Ez nemcsak az izmoknak és ízületeknek segít, hanem frissíti az elmét is.

2 - Ergonómikus munkahely kialakítása: Ha hosszú időt töltünk az íróasztalnál, érdemes befektetni egy ergonómikus székbe és asztalba. Ezek a termékek úgy vannak tervezve, hogy csökkentsék a testre nehezedő nyomást és támogassák a helyes testtartást.

3 - Álló munkaállomás: Az álló munkaállomások vagy állítható magasságú asztalok lehetővé teszik, hogy változtassunk az állás és az ülés között, csökkentve ezzel az ülésből eredő kockázatokat.

4 - Rendszeres testmozgás: Még ha sokat is ülünk, fontos, hogy naponta legalább 30 perc mozgást vegyünk bele a rutinunkba, legyen az séta, futás, jóga vagy bármilyen más testmozgás.

5 - Megfelelő táplálkozás: Az egészséges étrend kiegészíti az aktív életmódot és segíthet megelőzni azokat az egészségügyi problémákat, amelyek az ülés miatt alakulnak ki.

6 - Vízfogyasztás: A víz segít az anyagcsere folyamatokban és elősegíti az emésztést. Ha rendszeresen vizet iszunk, az nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem arra is ösztönöz, hogy rendszeresen felkeljünk és elmenjünk a WC-be – így törve meg az ülést.

Az egészségünket komolyan kell vennünk. Még ha néha úgy is tűnik, hogy az ülés egyszerű és ártalmatlan tevékenység, a valóságban hosszú távú következményei lehetnek. De az elővigyázatossággal és az aktív életmóddal minimalizálhatjuk ezeket a kockázatokat és élvezhetjük az egészséges, dinamikus élet örömeit.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!