Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Tippek a vérnyomásnapló vezetéséhez

2019.09.05 07:00

A vérnyomásnapló vezetése a páciens és a kezelőorvos számára egyaránt fontos, hiszen a tárolt adatok segítségével nyomonkövethető a vérnyomásproblémákkal küzdő egyének állapotának alakulása. Habár az adatokat papír alapon vagy elektronikus táblázatban is lehet vezetni, ma már számos applikáció és okosóra elérhető, melyek megkönnyítik az adatok tárolását és a vérnyomás alakulásának szemléletes megjelenítését.

 Tippek a vérnyomásnapló vezetéséhez

A helyesen vezetett vérnyomásnapló fontos visszajelzést adhat a vérnyomásproblémákkal küzdők számára, de a kezelőorvos is meghálálja a pontos és szemléletes adatokat. Habár a kockás füzet, vagy egy szépen megszerkesztett online táblázat is jó szolgálatot tehet az adatok rögzítésében, ma már többféle applikáció is elérhető okostelefonon, sőt, léteznek okosórák és fitness-karkötők is, melyek gyorsabbá teszik az adatrögzítést és könnyen kiértékelhetővé a vérnyomás alakulását.

Lássunk néhány vérnyomásnapló változatot! Te milyeket választod?

Papír alapú és elektronikus vérnyomásnapló

Bármilyen számadat, így a vérnyomás alakulásának rögzítésére is alkalmas lehet egy kockás füzet, melyben érdemes rögzíteni a dátumot, az időpontot, a szisztolés és diasztolés értéket, valamint a pulzust. Ennek azonban hátránya, hogy egy idő után egy hatalmas adatmassza lesz, melyből csak nehezen olvashatóak ki a fontos értékek. 

Mivel a kezelőorvosnak is nagy segítség, ha egy kontrollvizsgálat alkalmával azonnali ránézésre látja a kiugró értékeket, célszerű az adatokat papíralapú táblázat helyett egy online táblázatban (pl. Microsoft Excel-ben vagy Google Drive táblázatban) rögzíteni, melyből grafikont lehet készíteni és mindezt ki is lehet nyomtatni

 

Azonban ma már néhány egészségmegőrzésre szakosodott weboldalon is lehet regisztráció után vérnyomás (vagy másmilyen egészségügyi érték, pl. vércukor, testsúly) adatokat rögzíteni, melyek szintén grafikonnal segítik a szemléletes elemzést és nyomtathatóak is.

Szív

Vérnyomás- és pulzusellenőrzés okostelefonnal, okosórával, fitness karkötővel

Az okostelefonok adta lehetőségeket már az egészségügy is felfedeze, így számos applikáció segíti a vérnyomásadatok tárolását. Ezek az applikációk NEM mérnek vérnyomást, viszont adattárolásra, többféle grafikon és statisztika készítésére, emlékeztetők beállítására tökéletesen alkalmasak. Ráadásul az adatok lementhetőek, így nyomtathatóak is! Segítségükkel könnnyebben ki lehet szűrni a kiugró értékeket, illetve egyszerűbben lehet elemezni a heti vagy havi szintű értékeket, változásokat: a kezelőorvos gyorsabban tud tájékozódni a páciens állapotának alakulásáról, mely könnyebbé teszi a diagnózist és szükséges gyógyszerek beállítását is.

Ingyenes vérnyomás ellenőrző applikációk okostelefonra, magyar nyelven:

  • Vérnyomás és cukor monitor
  • Vérnyomás napló
  • Pulzus és vérnyomás napló
  • Fitpuli
  • MeNTA mobil egészségnapló
  • Szívet szívért

Ingyenes vérnyomás ellenőrző applikációk okostelefonra, angol nyelven:

  • Blood Pressure Log
  • Smart Blood Pressure
  • Blood Pressure Tracker
  • iCare Health Monitor

Az applikációk kezelése általában nagyon könnyű, így használatuk gyorsan elsajátítható. Előnye, hogy mivel a telefonunkat mindig magunknál tartjuk, a vérnyomás értékek is kéznél vannak, így nem kell a papíralapú naplók bemutatásával fáradozni egy-egy orvosi vizsgálaton, elég csupán megmutatni a kezelőorvosnak a telefonban tárolt értékeket, grafikonokat.

Manapság – már nemcsak a sportolók körében – egyre nagyobb teret hódítanak az okosórák, melyek szintén hatékonyan képesek tárolni a napi aktivitást: lépésszámlálóval ellátottak, pulzust mérnek, sőt, komplett sporttevékenységet is lehet velük monitorozni a sétától kezdve, az úszáson és a futáson át, bármilyen más edzésfajtákig. Az adatok szinkronizálhatóak a mobiltelefonra, így szemléletesebben is láthatjuk az adatokat, grafikonokat.

Legnépszerűbb okosórák: Apple, Fitbit, Garmin, Xiaomi, Samsung, Huawei, Honor Band, stb. Mivel az órák között árban elég nagy a szórás, vásárlás előtt érdemes tájékozódni a számunkra szükséges funkciók felől.

Kaphatóak azonban a vérnyomás mérésére is alkalmas okoskarkötők (fitness-karkötők), melyek szintén kiváló segítséget nyújtanak a napi aktivitás és az edzések elemzésében. Vásárlás előtt szintén térképezd fel az eszköz paramétereit!

Szíved őrei: galagonya, fekete fokhagyma, gránátalma, jiaogulan - ismerd meg hatásukat!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!