Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Meglepő dolgok, amit szívrohamhoz vezethetnek

2023.10.04 10:00

De mi van a kevésbé ismert okokkal? Azokkal a dolgokkal, melyekre nem is gondolnánk, hogy bajt okozhatnak a szívünknek? Ebben a cikkben olyan meglepő tényezőket mutatunk be, melyekre talán sosem gondoltál volna, de fontos tudnod róluk.

Meglepő dolgok, amit szívrohamhoz vezethetnek

Szinte mindenki hallott már a szívrohamról. Egy komoly és félelmetes állapot, ami hirtelen jön és akár életveszélyes is lehet. A legtöbben tudjuk, hogy a dohányzás, a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség megnöveli a kockázatát annak, hogy valaki szívrohamot kapjon. Ezek a "szokásos gyanúsítottak", amikor a szívroham kockázati tényezőiről beszélünk.

De mi van a kevésbé ismert okokkal? Azokkal a dolgokkal, melyekre nem is gondolnánk, hogy bajt okozhatnak a szívünknek? Ebben a cikkben olyan meglepő tényezőket mutatunk be, melyekre talán sosem gondoltál volna, de fontos tudnod róluk.

Ha arra gondolsz, hogy ez nem érint téged, gondolj bele: egyes tényezők mindannyiunk életében jelen vannak, és jobb, ha tisztában vagyunk velük. Maradj velünk, és ismerd meg ezeket a kevésbé híres, de annál fontosabb szívroham kockázati tényezőket!

Túlzott fizikai aktivitás

Sokan hallottunk már olyan történeteket, amikor valaki hirtelen úgy döntött, hogy megváltoztatja az életmódját, és egyik napról a másikra nekiállt intenzíven sportolni. Bár az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás rendkívül fontos és jótékony, a túlzásba vitt aktivitás veszélyeket is rejthet.

Gondolj csak bele: ha autóddal hosszú időn keresztül csak alacsony sebességgel közlekedtél, és hirtelen teljes gázzal mennél, az autód is megkönnyezné a dolgot. Ugyanez igaz a szívünkre is. Egy olyan szív, amely hosszú időn keresztül nem szokott nagy terheléshez, könnyen megijedhet a hirtelen és túlzott aktivitástól. Ez nemcsak kimeríti, hanem komoly stresszt is jelent számára.

Az ilyen drasztikus változások - mint például egy nagyon intenzív edzés, különösen, ha az illető hosszú időn keresztül nem sportolt - növelhetik a szívroham kockázatát. Nem mondjuk azt, hogy ne sportolj, sőt! De fontos a fokozatosság. Kezdd lassan, építsd fel az erőnlétedet és hallgass a testedre. 

Emlékezz: az egészséges életmódot nem egyik napról a másikra építjük fel. A lényeg a folyamatos és kiegyensúlyozott fejlődés.

Nagy mennyiségű étel gyors elfogyasztása

Ki ne szeretné a karácsonyi lakomákat, a családi összejöveteleken tálalt ínycsiklandó fogásokat? Bár az ilyen alkalmak nagyszerűek lehetnek, a túlevésnek vannak egészségügyi kockázatai.

Amikor nagy mennyiségű ételt eszünk meg gyorsan, a gyomrunknak keményen dolgoznia kell, hogy megeméssze azt. Ez nem csak a "tele gyomor" érzéshez vezet, hanem a gyomor és az emésztőrendszer oxigénszükséglete is megnő. Emiatt a szívnek több vért kell pumpálnia ezen területek felé, hogy elegendő oxigént szállíthasson a munkálkodó szervekhez.

Ez a fokozott keringés és a nagy mennyiségű táplálék megemésztéséhez szükséges erőfeszítés megterhelheti a szívünket, különösen, ha valamilyen alapvető szívproblémával rendelkezünk.

Nem állítjuk, hogy ne élvezz egy-egy finom ételt, de fontos odafigyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba a mennyiséget, és adjunk időt magunknak a lassú és tudatos evésre. Ezzel nemcsak az emésztésünket könnyítjük meg, hanem a szívünknek is kedvezünk. Következő alkalommal, amikor nagy adag finomság hever előtted, emlékezz erre, és hallgass a tested jelzéseire!

Extrém időjárási körülmények

Minden évszaknak megvan a maga varázsa. A hófödte tájak télen, a forró nyári napsütés, vagy éppen az őszi szelek. De tudtad, hogy az extrém időjárási körülmények, mint a hirtelen hideg vagy a forróság, befolyásolhatják a szívünket is?

Amikor hirtelen hideg időbe lépünk, a testünk első reakciója, hogy az ereink összehúzódnak. Ez segít a testhő megtartásában, de egyben növeli a vérnyomást és a szív munkáját is. Azoknál, akiknek már eleve vannak szívproblémáik vagy magas a vérnyomásuk, ez különösen veszélyes lehet.

Ugyanakkor a hirtelen hőség is problémákat okozhat. A forróságban az erek kitágulnak, a test próbálja leadni a felesleges hőt, és emiatt a szívnek több vért kell pumpálnia. Ráadásul a fokozott izzadással elvesztett folyadék és só egyensúlyának megzavarása szintén megterhelheti a szívünket.

Fontos tehát odafigyelni arra, hogy megóvjuk magunkat az extrém időjárási körülmények hirtelen hatásaitól. Ha télen kimész a hidegbe, öltözz rétegesen, és próbáld meg nem megterhelni magad fizikailag, amíg hozzászokik a szervezeted a hideghez. Nyáron pedig keress árnyékot, igyál elegendő vizet, és kerüld a túlzott fizikai megterhelést a legmelegebb órákban.

Emlékezz arra, hogy a természet csodálatos, de a szívünk egészségének megőrzése érdekében mindig légy óvatos és figyelmes!

 

Erős érzelmi stressz és trauma

Életünk során mindannyian találkozunk kihívásokkal és nehéz pillanatokkal. Egy váratlan veszteség, egy szakítás, a munkahelyi nyomás vagy akár egy globális krízis - ezek az események mélyen érintenek minket és gyakran hatalmas érzelmi terhet rónak ránk.

Amikor erős érzelmi stressz alatt állunk, a szervezetünk "harcolj vagy menekülj" üzemmódba kapcsol. Ebben az állapotban stresszhormonok szabadulnak fel, mint például az adrenalin, ami növeli a szívverési sebességet és a vérnyomást. Bár ez a válasz evolúciós szempontból hasznos volt a veszélyes helyzetekkel való megbirkózásban, a mai modern világban, ahol a stressz gyakran tartós és krónikus, ez a reakció károsíthatja a szívünket.

Ezen túlmenően az erős érzelmi trauma, mint egy szeretett személy hirtelen halála, kiválthat valamit, amit "törött szív szindrómának" is neveznek. Ez az állapot hasonló tüneteket mutat, mint a szívroham, bár a kiváltó oka teljesen érzelmi.

A megoldás itt nem az, hogy elkerüljük az érzéseinket, hanem hogy megtanuljuk kezelni őket. Beszélgetni valakivel, aki meghallgat minket, legyen az barát, családtag vagy szakember, nagyban segíthet. A relaxációs technikák, a meditáció vagy a jóga is csökkenthetik a stressz szintjét. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy az érzelmeink kontroll alól kicsússzanak, és keressünk módokat a megküzdésre és a gyógyulásra.

Fertőzések

A fertőzésekkel kapcsolatos aggodalmak gyakran a lázra, a fájdalomra vagy más látható tünetekre összpontosulnak. Ám néhány fertőzés nem csak a látható tünetek miatt okoz aggodalmat; ezek a szívünk egészségét is veszélyeztethetik.

Bizonyos bakteriális fertőzések, mint például a Streptococcus baktérium által okozott torokfertőzés, ritka esetekben vezethetnek reumás lázhoz, ami a szív billentyűinek gyulladását okozhatja. Ha ez a gyulladás nem kezelik, idővel károsíthatja a szív billentyűit és további szívproblémákat okozhat.

Ezenkívül néhány vírusfertőzés, mint az influenza súlyosbíthatja a szívbetegségek kockázatát, különösen azoknál, akik már alapvető szívproblémákkal küzdenek.

Hogyan védhetjük meg magunkat? A legfontosabb lépés az, hogy időben felismerjük és kezeljük a fertőzéseket. A rendszeres orvosi vizsgálatok, a megfelelő higiéniai szokások és a megfelelő oltások segíthetnek minimalizálni a kockázatot. Ha úgy érzed, hogy fertőzésed van, keresd fel az orvosod, és ne hanyagold el a tüneteket. A megelőzés és az időben történő kezelés a legjobb módja annak, hogy megvédjük a szívünket a fertőzésekkel kapcsolatos komplikációktól.

Alváshiány

Mindenki átélt már olyan éjszakát, amikor forgolódva próbálta álomba ringatni magát, vagy amikor a munka, a tanulás vagy az élet más területei ébren tartották a késői órákig. Sokunk számára az alváshiány csak egy kellemetlen, de elkerülhetetlen része az életnek. Azonban az alvás nem csak a hangulatunkat vagy az energiaszintünket befolyásolja: hosszabb távon a szívünk egészségét is veszélyeztetheti.

Az alváshiány, különösen ha ez krónikussá válik, több módon is befolyásolhatja a szív- és érrendszert. Az egyik legnagyobb kockázat az, hogy az alváshiány növelheti a magas vérnyomás kockázatát. Azok, akik rendszeresen nem alszanak eleget, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak magas vérnyomást, ami ismert kockázati tényező a szívbetegségek szempontjából.

Ezen túlmenően az alváshiány befolyásolhatja a glükóz-anyagcserét és az inzulinrezisztenciát, ami cukorbetegséghez vezethet - egy másik állapot, ami károsítja a szívet.

Hogyan lehetne ezt elkerülni? Az alapvető megoldás egyszerű: próbálj meg többet aludni! Természetesen az élet néha közbeavatkozik, de általában a felnőttek számára 7-9 óra alvás ajánlott éjszakánként. Ha nehézségeid vannak az elalvással vagy az éjszaka átalvásával, érdemes lehet beszélni egy orvossal vagy egy alvásspecialistával. A pihentető alvás nem csak jobban érezheted magad, de a szíved is hálás lesz érte!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!