A magnézium egy különösen fontos ásványi anyag, amihez a normál étkezéssel nehezen jutunk hozzá megfelelő mennyiségben. A magnézium hozzájárul a meszesedés megakadályozásához, fokozott stresszhatás esetén a megfelelő relaxációhoz, az idegrendszer és izomzat normális működéséhez, a kifáradás csökkentéséhez, valamint a normál csontozat és fogazat fenntartásához. Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk számára, több mint 300 enzim működéséhez szükséges.
A magnézium szervezetünkből történő kiürülését gyorsíthatja a kávé, tea fogyasztása, stressz és sport. A lakosság körében általános a magnéziumhiány, fontos a magnézium pótlása. Számos kutató állítja, hogy fontossága szervezetünk számára a D-vitaminéval egyenértékű. A különböző magnéziumot tartalmazó készítmények hasznosulása azonban nagyon különböző.
A magnézium szervetlen formái (-oxid, –karbonát, –szulfát, –hidroxid) alig hasznosulnak, viszont az erre hajlamosaknál laza székletet vagy akár hasmenést is okozhatnak, továbbá lekötik a gyomorsavat.
A magnézium szerves kötésű változatai többnyire jól felszívódnak szervezetünkben és hasmenést is kevésbé okoznak.
Ha egy étrend-kiegészítő magnéziumot tartalmaz, akkor abban az esetek túlnyomó részében szervetlen magnézium-oxidot találunk, aminek csupán 4%-a szívódik fel. Ezzel szemben a szerves magnézium-citrátnak rendkívül magas, 90%-os a biológiai hasznosulása. Ez óriási különbség és arról se feledkezzünk el, hogy a gyengébb minőségű magnézium vegyületből lényegesen többet kell bevennünk, és ennek lebontásával feleslegesen terheljük a szervezetünket.
Tovább fokozhatjuk a hasznosulást a piperinnel. Ez a feketebors 95%-os kivonata és a bors csípős ízéért felelős. Számos kutatás bizonyította, hogy a piperin elősegíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását szervezetünkben.
A Herba-D szerves magnéziuma egy új generációs készítmény, mely magas dózisban tartalmaz magnéziumot és piperint. Ennek köszönhetően a szervezet jóval magasabb százalékban tudja az ásványi anyagokat hasznosítani. Termékünkben szerves kötésű magnézium-citrátot használunk. A magnézium-citrát a magnézium citromsavval alkotott sója, ez az egyik legjobban hasznosuló magnézium vegyület.
A boltokban kapható szerves kötésű magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítők többségében nem az van, ami a címkén szerepel. A legtöbb ilyen készítmény csak részben vagy egyáltalán nem reagált aktivált magnézium vegyületeket tartalmaz.
Mit is jelent ez valójában?
Nézzünk erre egy példát: Magnézium-citrát helyett csak magnézium-oxid és citromsav keveréket használnak. Előfordulhat, hogy a reakció egy része végbement ugyan, de a magnézium túlnyomó része akkor sem a megfelelő formában van jelen. Emiatt fordul elő gyakran a szerves kötésű magnézium vegyületek használatakor fellépő hasmenés. Azoknak a változatoknak az elemi magnézium tartalma, ahol a reakció nem ment teljes mértékben (nem „fully reacted” ) végbe, mindig magasabb, emiatt olcsóbbak is.
Sok étrend-kiegészítőket előállító „szakember” azt sem tudja, hogy az azonos nevű magnézium vegyületek között van különbség, ezért alapanyagként az olcsóbbra esik a választása, aminek ráadásul magasabb a magnéziumtartalma. Így maga a késztermék is olcsóbb lesz.
Vásárlóként hogyan tudjuk kiválasztani a „jó” magnézium készítményt?
A legjobban hasznosuló magnézium-citrát esetében, ha a reakció teljes mértékben lezajlott (teljesen elreagáltatott) akkor az elemi magnézium-tartalom 14-16%.
Magnézium-citrát esetében, ha a fentebb említett reakció teljes mértékben lezajlott (teljesen elreagáltatott), egy kapszula nem tartalmazhat 125 mg elemi magnéziumnál többet. Mindenképpen csak az alatt lehet a magnéziumtartalom, ha valóban a jelölt vegyületet tartalmazza. További probléma, hogy sok termék csomagolásán helytelenül van feltüntetve a magnézium tartalom is, ugyanis a vegyületet írják a címkére magnéziumként, holott annak csak töredéke az elemi magnézium.
Természetesen mi, a Herba-D-nél a magnézium-citrát "teljesen elreagáltatott" változatát használjuk termékünkhöz.