Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Szemszárazság a hideg miatt? Mit tegyünk ellene?

2019.12.17 07:00

Ahogy egyre lehűl az idő, lecsökken a levegő páratartalma is, emiatt pedig nő a szemszárazsággal küzdők száma. Akkor beszélhetünk szemszárazságról, ha a szemük nem képes megfelelő mennyiségű könnyet termelni. Ha valakinek alapból szárazabb a szeme, a hideg időjárás erre rátehet még egy kalappal. A száraz szem tünetei lehetnek a következőek: fényérzékenység, kivörösödés, szúró, viszkető illetve olyan érzés mintha valami belement volna a szembe, szemfáradtság, zavaros, homályos látás. Nem is gondolnánk, pedig a könnyezés is a szemszárazság egyik tünete lehet. Ha ősz akkor influenza, ezt mindenki tudja és ezt még a sok színben pompázó természet sem feledteti velünk. A korai sötétedés eredményeképp hajlamosak vagyunk fáradékonyabbnak, levertebbnek érezni magunkat, mint általában. Szerencsére a hidegebb hónapokban is eredményesen fel tudjuk venni a versenyt a vírusok ellen, az őszi immunerősítéssel.

 Szemszárazság a hideg miatt? Mit tegyünk ellene?

Mit tegyünk ellene?

A fűtés beindulásával, a benti terekben lévő levegő sokkal szárazabb, ami nagyobb mértékben megviseli száraz szemünket, így érdemes növelnünk a levegő páratartalmát, hogy így könnyítsünk szemünkön.

A hideg hónapokban nagyobb mértékben fúj a szél, ami szintén hozzájárul a szemszárazsághoz, így érdemes védekeznünk ellene napszemüveg, szemüveg viselésével. Érdemes ilyenkor is figyelmet fordítanunk az UV szűrésre, hiszen a nap sugarai ilyenkor is ugyanannyira károsak.

A megfelelő hidratáltságról a hideg hónapokban sem szabad megfeledkeznünk! ilyenkor ugyan kevésbé kívánjuk a hideg folyadékokat, mégsem szabad megfeledkeznünk róla, hiszen a folyadékhiány is hozzájárulhat szemünk szárazságához.

Akár hisszük, akár nem a monitor képernyője is szárítja szemünket. Próbáljunk meg minél kevesebb időt tölteni TV illetve monitor előtt, de ha mégis ezt a szórakozást választjuk, ne felejtsünk el gyakran pislogni!

A hidegebb hónapokban érdemes megfeledkeznünk a kontaktlencse viseletről, mivel az irritálja szemünket. A téli és őszi hónapokban vegyük elő szemüvegünket, hiszen az még a szél ellen is védelmet nyújthat.

A megfelelő sminkeltávolításra nem csak a téli hónapokban kell odafigyelni, de ilyenkor mindenképp, hiszen ha nem mossuk le jól a sminkünket, az irritálni fogja szemünket és eltömítheti a könnycsatornánkat is.

A hideg hónapokban érdemes megfeledkezni a reggeli kávé cigi kombinációról. A cigi füst irritálja szemünket és szárítja azt, a kávé pedig vízhajtó hatású tehát elvonja szervezetünktől a vizet, ami ilyenkor nagyon fontos lenne, hogy ne alakuljon ki szemszárazság.

Fontos odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminbevitelre is. A szemünk szempontjából érdemes bevinnünk A-, C-, és E-vitamint.

Fontos odafigyelnünk a megfelelő Omega zsírsavak bevitelére is. Ha sok Omega-6-ot, de kevés Omega 3-at viszünk be az a Meibom mirigy diszfunkcióját okozza, ami a könnyet befedő zsíros filmrétegért felelős, ami a könny párolgást állítja meg. Ha nem megfelelően működik, szemszárazság alakulhat ki.

Ilyenkor próbáljuk békén hagyni szemünket, hiszen kezünkkel kórokozókat juttathatunk szemünkbe, valamint a dörzsölés gyulladást okozhat.

Milyen hatással bírnak az antioxidánsok és a szabadgyökök az emberi szervezetre?

Szervezetünkben az eltérően viselkedő sejtekkel szemben egy komplex és többszintű védelem van jelen. Ezt a védelmet az általunk vezetett életvitel és a bevitt táplálék befolyásolja. A rákos megbetegedés elleni a szükséges védelmet nyújtó anyag bevitele nagy védelmet nyújthat.

Szervezetünk számára fontos védelmi szerepet töltenek be az oxidációs, és ezt ellensúlyozó antioxidációs folyamatok. A kutatások során két szempontot vizsgáltak: a szabadgyökök létezését és kialakulását és az energiatermelő folyamatok során. Olyan növényi hatóanyagokat kutattak, amelyek fokozzák a gyökfogó antioxidánsok hatékonyságát, tehát a szervezetünk ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben.

Mit tehetek még az erős immunrendszeremért?

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!