Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Székrekedés – Miért Alakul Ki és Hogyan Kezelhető Házilag?

2023.08.18 10:00

Tarts velünk, hogy megtudd: hogyan változtathatsz pár egyszerű szokáson, és szabadulhatsz meg ettől a bosszantó problémától!

Székrekedés – Miért Alakul Ki és Hogyan Kezelhető Házilag?

A Székrekedés: Mindennapi Gond vagy Nagyobb Probléma?

Képzeljünk el egy olyan napot, amikor valami egyszerűen nem úgy működik, ahogyan kellene. A testünk is hasonlóan érez, amikor a székrekedés „megállítja” az emésztőrendszerünk működését. A székrekedés valószínűleg mindannyiunk életében jelentkezik egyszer vagy kétszer, és bár rendkívül kellemetlen, gyakran tabutémának számít.

A cikk célja, hogy ezt a tabut megtörjük – a székrekedés egy természetes, bár nem kívánatos állapot, amely az életünk során bárkivel előfordulhat. Az emberek sokszor nem is beszélnek róla, pedig nem vagyunk egyedül ezzel a problémával. Az a jó hír, hogy a székrekedés rendszerint jól kezelhető, és sok esetben egyszerű, természetes módszerekkel is orvosolható.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi is pontosan a székrekedés, miért alakulhat ki és milyen módszerekkel enyhíthetjük vagy akár meg is szüntethetjük ezt a kellemetlen állapotot – és mindezt házilag, a komfortunkból nem is lépve ki.

 

Mi is az a Székrekedés?

Egy Csendes, de Makacs Ügyfél

A székrekedés sokkal több, mint egy egyszerű kényelmetlenség. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy valaki ritkábban ürít székletet, mint általában, vagy hogy a széklet olyan kemény és száraz, hogy annak ürítése nehezített és fájdalmas.

De mi számít normálisnak? A „normális” egyénenként változik: egyesek számára ez napi háromszori, míg mások számára heti háromszori székelés lehet. A lényeg, hogy ha észreveszünk egy számunkra szokatlan mintázatot, az székrekedésre utalhat.

A székrekedésnek két fő típusát különböztetjük meg:

1 - Krónikus székrekedés: Ez tartós és huzamosabb időszakon át áll fenn, több hétig vagy akár hónapig is eltarthat. Az ilyen típusú székrekedés nem csak a bélrendszer, de az egész életminőség szempontjából is problémás lehet.

2 - Akut székrekedés: Ez a típus általában rövidebb ideig tart, és hirtelen alakul ki, gyakran egyértelmű okok miatt, például étrendi változások vagy stressz következtében.

És ne feledjük, a székrekedés nem csak egy kellemetlen érzés. Ha nem kezeljük, komolyabb egészségügyi problémákká is alakulhat, mint például aranyér vagy székletelzáródás.

Tehát a székrekedés nem „csak” egy kis kényelmetlenség, hanem egy valós egészségügyi állapot, amelyet komolyan kell vennünk, és amelyre léteznek hatékony megoldások.

A Székrekedés Okai

Amikor a Belső Rendszerünk Tiltakozik

A székrekedés olyan, mint egy lámpa a műszerfalon, amely azt jelzi, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. De vajon mi váltja ki ezt az állapotot? Nézzük meg, mi állhat a háttérben!

1 - Étrendi Tényezők:

 • Rosthiány: A rostok az emésztőrendszerünk barátai. A rostdús ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák segítenek, hogy a bélmozgás ritmusa kiegyensúlyozott maradjon.
 • Dehidratáció: A víz az élet és az emésztés nélkülözhetetlen eleme. Ha nem iszunk elegendő folyadékot, a székletünk kemény és száraz lesz.

2 - Életmódbeli Tényezők:

 • Kevés Mozgás: A rendszeres testmozgás serkenti a bélmozgást és segít megelőzni a székrekedést.
 • Elhanyagolt Szükséglet: A WC-re menés halogatása tovább sűríti a székletet, ami székrekedéshez vezet.

3 - Pszichológiai Tényezők:

 • Stressz: A stressz nem csak a lelkünknek, de a beleinknek is megterhelő. A feszült életmód lassíthatja vagy akár meg is állíthatja a normális bélmozgást.

4 - Gyógyszerek és Orvosi Állapotok:

 • Egyes gyógyszerek, például a fájdalomcsillapítók vagy a vérnyomáscsökkentők, székrekedést okozhatnak.
 • Bizonyos egészségügyi problémák, mint az IBS (irritábilis bél szindróma) vagy a pajzsmirigy alulműködése, szintén hajlamosítanak a székrekedésre.

5 - Terhesség és Utazás:

 • A terhesség alatt a hormonok változása és a magzat nyomása is székrekedéshez vezethet. Az utazás során bekövetkező étrendi és életmódbeli változások is hasonló hatást gyakorolhatnak.

A lényeg, hogy a székrekedésnek számos oka lehet, és a megoldás gyakran az okok megértésében és kezelésében rejlik. Nem vagyunk egyformák, így az okok és a megoldások is személyre szabottak lehetnek.

A Láthatatlan Kapcsolatok

Még az, aki egészséges életmódot folytat, is tapasztalhat székrekedést, ha nem figyel oda a bélflórájára. A beleinkben élő baktériumok (a mikrobiom) szerepe ugyanis kulcsfontosságú. Ha ez a 'csapat' nincs egyensúlyban, az emésztés is felborul.

Megoldások a Láthatáron

A jó hír az, hogy a székrekedés – annak ellenére, hogy milyen makacs probléma – általában kezelhető. A kezelési stratégiák megértéséhez azonban először is tisztában kell lennünk a kiváltó okokkal.

Házi Kezelési Lehetőségek a Székrekedésre

Az Egészség Útja, Amely a Konyhából Indul

A székrekedés sokak számára kellemetlen és zavaró lehet, de szerencsére léteznek természetes és egyszerű módszerek, amelyekkel enyhíthetjük ezt az állapotot. Lássuk, hogyan segíthetünk magunknak otthon, a konyhánk és életmódunk segítségével!

1. Rostok, Rostok és Még Több Rostok:

 • A zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása növeli a rostbevitelt, ami segít a széklet lágyításában és az egészséges bélmozgás elősegítésében.

2. Víz: Az Egyszerű Megoldás:

 • A rendszeres folyadékfogyasztás - különösen a víz - kulcsfontosságú a székrekedés enyhítésében, mivel hidratálja a székletet és megkönnyíti annak áthaladását.

3. Mozogjunk, Mozogjunk!:

 • A rendszeres testmozgás, például a séta vagy a jóga, serkenti a bélmozgást és segít a székrekedés megelőzésében.

4. Természetes Hashajtók:

 • Néhány élelmiszer, például a szilvalé vagy az aloe vera, természetes hashajtóként működik és segít a széklet könnyebb ürítésében.

5. Meleg Italt Reggelente:

 • Egy pohár meleg citromos víz vagy gyógytea reggel segíthet 'felébreszteni' az emésztőrendszert és beindítani a bélmozgást.

6. Stresszcsökkentő Technikák:

 • A meditáció, mélylégzés vagy egy relaxációs gyakorlat csökkentheti a stresszt, ami pozitívan hathat a bélmozgásra is.

Óvatosan a Hashajtókkal

Bár néha szükség lehet orvosi hashajtókra, fontos ezeket óvatosan és mértékkel használni. Az orvos vagy gyógyszerész tanácsait mindig be kell tartani, hogy elkerüljük a túlzott használatból adódó problémákat.

Az Egyéni Igények Figyelembevétele

Mindenki más, így ami az egyik ember számára működik, az a másik számára nem biztos, hogy hatásos. Fontos, hogy hallgassunk a testünkre és alakítsuk a módszereket a saját igényeinknek megfelelően.

Mikor Forduljunk Orvoshoz?

A székrekedés sok esetben egy átmeneti és kezelhető probléma, de néha súlyosabb egészségügyi probléma jele is lehet. Lássuk, mikor érdemes az orvoshoz fordulni a székrekedés miatt, és milyen jelekre érdemes figyelni!

1. Tartós Tünetek:

 • Ha a székrekedés több mint 3 heten át tart, akkor mindenképpen konzultáljunk orvossal. Ez lehet egy komolyabb probléma jele.

2. Súlyos Fájdalom:

 • Ha a székrekedéshez súlyos hasi fájdalom társul, ami nem múlik el vagy rendszeresen visszatér, az sürgős orvosi vizsgálatot igényel.

3. Vér a Székletben:

 • A véres széklet komoly aggodalomra ad okot és azonnali orvosi értékelést igényel.

4. Drasztikus Súlyvesztés:

 • Ha nem szándékos súlyvesztés tapasztalható a székrekedés ideje alatt, az egy súlyosabb egészségügyi probléma jele lehet.

5. Más Tünetek:

 • Ha a székrekedéshez láz, hányás vagy a has puffadása társul, az orvosnak érdemes egy pillantást vetnie a helyzetre.

6. Hashajtókra Nincs Válasz:

 • Ha a székrekedés a hashajtók használata ellenére sem javul, az orvosi beavatkozást igényel.

Ne várjunk túl sokáig azzal, hogy orvosi segítséget kérjünk. Minél hamarabb orvosoljuk a problémát, annál gyorsabban térhetünk vissza az egészséges élethez.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!