Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A stressz EGÉSZ szervezetedre hatással van!

2022.12.13 00:00

A stressz nem csak, hogy nem tesz jót, de számos negatív egészségügyi hatása is lehet.

Talán nem is gondoltad volna, de egész szervezetedet befolyásolja!

A stressz EGÉSZ szervezetedre hatással van!

A stressz normál esetben csak egy rövid ideig tartó állapot, ami a stresszhelyzet megszűnésével szintén elmúlik, így nem okozva semmi féle maradandó károsodást.

A tartós stressz viszont már annál nagyobb problémával jár.

A mai rohanó világban egyre több ember szenved tartós krónikus stressztől.

Ha valaki állandó stresszben él az előbb utóbb nem fog tudni rendesen teljesíteni munkahelyén, folyton feszült és nyugtalan lesz, könnyen és a legapróbb dolgokon is felidegesíti magát. Emiatt nem fog tudni pihenni és túlhajszolja magát.

Ezt az egész ördögi kört nevezzük stresszspirálnak: amikor a stressz újabb stresszt generál.

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a stresszt testünk bizonyos részein érzékeljük. De azt sokan nem is gondolnák, hogy valójában hatással van egész szervezetünkre. És sok szervünk működésére kihathat.

Milyen szerveinkre és hogy hat a stressz?

1. Szív- és érrendszer

Stresszhelyzetben ereink kitágulnak, hogy minél több vért tudjanak szállítani izmainkba, ekkor a szívnek is növelnie kell a kipumpált vér mennyiségét, hogy a vérnyomást szinten tartsa. A folyton magas pulzus és stresszhormonok, növelik a vérnyomást. A hosszú távú magas vérnyomás pedig szívinfarktushoz vagy stroke-hoz is vezethet.

2. Légző rendszer

A stressz elnehezítheti a légzést. Ez főleg a tüdőbetegek és asztmások számára rossz hír. De a stressz szapora légzést is okozhat, ami pánikroham kialakulásához is vezethet.

3. Endokrin rendszer

Amikor a szervezet érzi a stresszt, kezdetét veszi a stresszhormon termelése. A mellékvese kortizolt állít elő, a máj pedig erre válaszul glükózt termel. Akiknek a szervezete nem képes a vércukorszintet visszaállítani normális állapotra azok számára a stressz cukorbetegséghez is vezethet.

4. Emésztő rendszer

Stressz hatására bizsergő érzés alakulhat ki a gyomorban, ami hányingert vagy fájdalmat okozhat. A komoly stressz akár még hányáshoz is vezethet, ami hosszú távon fekély kialakulását eredményezheti. De a stressz a belekre is hatással van. Befolyásolja, hogy milyen tápanyagot képesek a belek felszívni, illetve hogy milyen gyorsan halad át az élelmiszer a tápcsatornán. Ez hasmenést vagy székrekedést is okozhat.

5. Reprodukciós szervek

A férfiak és nők esetében is elmondhatjuk, hogy a stressz hatással van a reprodukciós szervekre. A tartós stressz férfiak esetében serkenti a tesztoszterontermelést, ami merevedési zavart vagy impotenciát is okozhat. Nők esetében a stressz a menstruációs ciklust befolyásolja, növelve a menstruációs fájdalmat vagy befolyásolva a ciklusok hosszát.

 

Ne hagyd, hogy a stressz irányítsa életed! 

Kezeld természetes módon!

Van pár fantasztikus gyógynövény, amik segíthetnek kezelni a stresszt:

- macskagyökér,

- citromfű,

- komló,

- rózsagyökér,

- álombogyó.

Érdekel egy olyan étrend-kiegészítő, ami segít a stresszel szemben és az összes előbb felsorolt gyógynövényt tartalmazza? Ha IGEN, KATTINTS IDE!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!