Őszi vitaminpótlás természetesen!
Véget ért a nyár, elmúlt sajnos az időszak, amikor a Nap melengető sugaraival tudtunk magunkhoz venni elegendő D-vitamint, vagy, hogy a hónapokon át termő, kertben fellelhető gyümölcsökkel pótoltuk C-vitamin igényünket. Lassan már beköszöntenek a hűvös, esős napok, amikor is kiemelten fontos, hogy megfelelő immunrendszerrel álljunk elébe az őszi, komor, vírusos napoknak. Mai cikkünkben néhány vitaminpótlási tippet adunk, hogy felkészülten várhassuk az amúgy csodás és változásokkal teli őszt!

Még utoljára használd ki az idénygyümölcsöket!
A bogyósgyümölcsök, barackozások és az isteni, nyári dinnyék ideje lejárt, de még számos vitaminban gazdag, szuper tápanyagforrás várhat a kertben, vagy a piacon!
Alma:
Szeptember-október kedvenc almafajtái között szerepel a Jonagold, Jonathan, Gála és sok más változat, egy azonban közös bennük: az alma igen gazdag B -és C-vitaminban, kiemelkedő mennyiségű kalciumot, magnéziumot, cinket és folsavat tartalmaz.
Körte:
Nincs is jobb, mint egy érett körte önmagában, vagy pitében sütve! A gyümölcs értékes antioxidáns növényi hatóanyagokat, valamint jelentős magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Rosttartalma miatt tökéletes választás emésztési panaszok kezelésére is.
Szilva:
Szilvázásra fel! A szilva ásványianyag-tartalma, úgy, mint magnézium, kálium, kalcium igen magas és számos vitamint, úgy, mint B1 -, B2 -és C-vitamint is tartalmaz. Jelentős mennyiségben béta-karotint, kalciumot és foszfort is tartalmaznak, amelyek az immunrendszer javításáért felelnek, valamint védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. Mivel igen gazdag élelmi rostban, kiválóan alkalmas a bélrendszer átmozgatására.
Dió:
A dióra gyakran reflektálnak, mint tökéletes, természetes agyserkentő. Nem véletlen! A dió kiváló kalcium, magnézium, mangánnak és vas forrás, valamint B1 -, B6 -és E-vitaminban is bővelkedik. Ez utóbbi a leghatékonyabb zsíroldékony antioxidáns, így érdemes lehet minden nap egy maréknyi diót, vagy egyéb olajos magvakat fogyasztani.
Sütőtök:
Végül, de nem utolsó sorban, az ősz slágere: a sütőtök! A sütőtök nagyon megosztó, vannak, akik már egyenesen a szagától rosszul vannak, mások viszont minden formájában képesek azt fogyasztani: akár sütve, levesként főzve, vagy süteményben. A sütőtök rengeteg karotint tartalmaz, ami az A-vitamin legfontosabb forrása. Segít a látás javításban, valamint szabadgyök-blokkoló hatása révén rákellenes hatása is aktiválódik. Ezen felül niacinban, B -és C-vitaminban, folsavban is gazdag.
A gyümölcskosár feltankolása mellett biztosítsd be magad az őszi hónapokra a Herbad.hu vitaminjaival és étrend-kiegészítőivel!