Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Mondj nemet a téli depresszióra!

2021.11.22 07:00

Beköszöntött a hideg, nyirkos, komor napok időszaka, az időjárás pedig köztudottan hatással van hangulatunkra, érzelmeinkre. A nappalok rövidültével mi is hajlamosabbak vagyunk melankolikus hangulatba kerülni, de emellett okozhatnak levertséget az év végi kimerültség, egy utolsó év végi munkahelyi hajtás, vagy a stressz. Egyesek, a tél közeledtével már felvértezve készülnek visszatérő hangulatingadozásaikra, míg mások csak legyintenek és egy trópusi kirándulás keretében enyhítenek fáradalmaikon.

Mondj nemet a téli depresszióra!

Melyek a téli depresszió elsődleges okai?

A téli depresszió igen gyakori szezonális betegség. Hazánkban csaknem minden 10. magyar szenved tőle évről-évre. Mérsékelt égövi elhelyezkedéséből adódóan Magyarország igencsak fényhiányos a téli hónapokban. A kevés napfény hatására az agyban található tobozmirigy magas melatonin és kevés szerotonin (közismertebben: boldogsághormon) szintet eredményez a szervezetünkben, amely hatással van kedélyállapotunkra. Az éghajlati öv sajátossága ezenfelül, hogy a teljes lakosság mintegy 2-5%-a súlyos, 10-15%-a enyhébb tünetekkel vészeli át a téli levertséget. Ezzel szemben a jelenség a skandináv országokban a lakosság negyedét érinti, a trópusi országokban pedig ismeretlen a fogalom.

Mit tapasztalunk ilyenkor?

 • Nehezebben kelünk fel reggel, vagy nem is akarunk kikelni a meleg ágyból.
 • Egész napos levertség, unottság a jellemző ránk akár otthon, vagy a munkahelyen.
 • Megváltoznak mindennapi alvási szokásaink: általában túlalusszuk magunkat.
 • Ingerültebbé, türelmetlenebbé válunk, apróságokon felkapjuk a vizet.
 • Közömbösek leszünk olyan dolgok, programok, hobbik iránt, amelyek korábban érdekeltek bennünket.
 • Nehezebben megy a koncentrálás.
 • Befelé fordulunk, kevésbé vágyunk más emberek társaságára.
 • Negatív gondolatok, kilátástalan jövőkép kerít hatalmába bennünket.
 • Fékezhetetlen sóvárgás léphet fel a cukrok, szénhidrátok iránt és ha azok mértéktelen fogyasztásába kezdünk, az plusz kilókhoz, majd újabb befordultsághoz vezethet.
 • Csökken a szexuális vágy, ami tartósan a párkapcsolat rovására is mehet.

Hogyan győzzük le a téli depressziót?

Különösen a téli, borongós hónapokban érdemes odafigyelnünk a mentális és fizikális egészségünkre egyaránt. Összegyűjtöttünk számodra néhány egyszerű, de mégis hasznos tippet, amivel könnyen úrrá lehetsz a téli melankólián:

 1. Használd ki a jó időt és tölts minél több időt a szabadban! A friss levegő segít visszaállítani energiaszintünket és leküzdeni állandó fáradtságunkat, úgyhogy öltözz fel rétegesen és mozdulj ki!
 2. Szakíts időt a mozgásra! Választhatsz akár benti mozgásformákat, így az aerobic, jóga is megfelelőnek bizonyulhat, de egy szabadban, akár szánkózással, korcsolyázással töltött téli délután is biztosan feltölt majd.
 3. Próbáld ki a fényterápiát! Legegyszerűbb módja, ha egy napsütéses délutánon sétálni, túrázni indulunk. Élvezzük a D-vitamin természetes élénkítő hatását!
 4. Igyekezzünk fenntartani egy napi ritmust! Törekedj arra, hogy mindig azonos időben kelj fel, étkezz és kerülj ágyba este és ügyelj rá, hogy alvásigényed megfelelően kielégítsd minden nap!
 5. Ne feledd az egészséges táplálkozást sem! Elengedhetetlen, hogy a téli hónapok kihívásaira megfelelő immunrendszerrel tudjunk válaszolni. Ehhez ideális mennyiségű vitamin bevitelt kell biztosítanunk. Ebben segít Neked a Herba-D alvászavar, depresszió és stresszcsökkentő vitaminkészlete, amelyekkel biztosan energikus maradsz.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!