Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Mezei zsurló húgyutakra gyakorolt hatásai

2023.09.18 10:00

Ebben a cikkben mélyebben elmerülünk a mezei zsurló lenyűgöző tulajdonságaiban, felfedezzük, hogyan támogathatja a testünk egészségét.

Mezei zsurló húgyutakra gyakorolt hatásai

Ki ne találkozott volna már egy sétálás vagy kertészkedés során a mezei zsurlóval, ezzel a kis, zöld növénnyel? Sokan talán nem is sejtik, mennyi történet és hagyomány kapcsolódik hozzá, és mennyire fontos szerepe van a népi gyógyászatban.

A mezei zsurló egyike azon kevés növényeknek, amelyek nemcsak az időt, hanem az emberi civilizáció előrehaladtát is túlélték. Már az ókori civilizációk, az egyiptomiak és a rómaiak is ismerték és használták a zsurlót különféle gyógyászati célokra. A középkorban pedig boszorkánynak hitték, azt aki ezt használta, hiszen olyan sokféleképpen tudta gyógyítani az embereket.

A mezei zsurló ma is a népi gyógyászat egyik kedvelt növénye, de a tudományos közösség is egyre inkább felfedezi annak csodálatos tulajdonságait. Nem csak egy egyszerű „gyom”, hanem egy igazi kincs a természetben, ami számos egészségügyi előnyt kínál.

 

Tápanyag- és vegyület tartalma

A mezei zsurló nem csak azzal kelti fel az érdeklődésünket, hogy milyen régóta van jelen életünkben, hanem azzal is, hogy milyen gazdag tápanyag- és vegyülettartalommal rendelkezik.

1 - Szilícium-dioxid: Talán a legismertebb és legfontosabb vegyület, amit a mezei zsurlóból nyerhetünk, a szilícium-dioxid. De miért is olyan fontos ez nekünk? A szilícium-dioxid segít a kollagén termelésében, ami alapvető az ízületek, a csontok és a bőr egészségéhez. Ráadásul a szilícium elősegíti a kalcium felszívódását is a csontokban, így segítve azok erősítését.

2 - Flavonoidok: A mezei zsurló flavonoidokban is gazdag, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek segítenek védekezni a szabad gyökök káros hatásai ellen, amelyek sejtkárosodást és öregedést okoznak.

3 - Kálium: A zsurló magas káliumtartalmáról is ismert, ami létfontosságú az izmok és a szív megfelelő működéséhez.

4 - Saponinok: Ezek a vegyületek hozzájárulnak a zsurló diuretikus, vagyis vizelethajtó hatásához. Segítenek a testnek megszabadulni a felesleges folyadéktól és támogatják a vese működését.

5 - Alkaloidok és taninok: Ezek a vegyületek számos növényben megtalálhatók, beleértve a mezei zsurlót is. Míg az alkaloidok segítenek a keringési rendszer támogatásában, a taninoknak pedig antiszeptikus tulajdonságai vannak.

 

Vizelethajtó hatása

Amikor a vizelethajtókról beszélünk, sokaknak azonnal a vízhajtó gyógyszerek jutnak eszébe, melyeket például magas vérnyomás vagy ödéma esetén írnak fel. Viszont a természet is kínál számos vizelethajtó hatású növényt, és a mezei zsurló éppen egyike ezeknek.

A vizelethajtók elősegítik a vizelet kiválasztását, ami segíthet megszabadulni a felesleges sótól és víztől a szervezetből. De hogyan is hat a mezei zsurló ebben a tekintetben?

1 - Saponinok: Ahogy már korábban említettük, a mezei zsurló saponinokban gazdag. Ezek a vegyületek serkentik a veséket, hogy több vizeletet termeljenek. Ezáltal segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól, ami különösen hasznos lehet például lábdagadás vagy más, folyadékfelhalmozódással járó állapotok esetén.

2 - Káliummegtartó hatás: Miközben sok mesterséges vízhajtó káliumvesztést okozhat, a mezei zsurló természetes diuretikumként működik anélkül, hogy jelentős káliumvesztést okozna. Ez rendkívül fontos, mivel a kálium létfontosságú az izmok és a szív megfelelő működéséhez.

3 - Támogatja a vese egészségét: A mezei zsurló nem csak a folyadék eltávolításában segít, hanem a vesék tisztításában és méregtelenítésében is. A vizelethajtó hatásával segít eltávolítani a felesleges sót, méreganyagokat és egyéb nem kívánt anyagokat a vesékből, hozzájárulva ezzel a húgyúti rendszer egészségének fenntartásához.

 

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok

Gyakran halljuk a "gyulladáscsökkentő" és "antioxidáns" kifejezéseket, amikor az egészséges élelmiszerekről és gyógynövényekről beszélünk. De pontosan mit is jelentenek ezek a szavak, és hogyan kapcsolódnak a mezei zsurlóhoz? Nézzük meg közelebbről!

1 - Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre vagy a kórokozók jelenlétére. Azonban krónikus gyulladás esetén ez a válasz túlzottá válhat, ami számos betegség, például arthritis vagy szívbetegség kialakulásához vezethet. Ezen állapotok enyhítésére a mezei zsurló gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladásos válaszokat és elősegítenek az egészség megőrzését.

2 - Antioxidáns hatás: Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek képesek megkötni és semlegesíteni a szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök atomok vagy molekulák, amelyek egy vagy több elektront elvesztettek, így instabillá válnak és károsíthatják a sejteket, a DNS-t és egyéb molekulákat. A mezei zsurló flavonoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek képesek semlegesíteni a szabad gyököket, védeni a sejteket a károsodástól és csökkenteni az öregedési folyamatokat.

3 - A mezei zsurló és az immunrendszer: Ezen tulajdonságok mellett a mezei zsurló hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez is. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásoknak köszönhetően a zsurló segíthet megelőzni a betegségek kialakulását és támogatja az egész szervezet működését.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!