Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Laktózintolerancia - mit kell tudnod róla?

2022.04.19 10:00

A laktózintolerancia, vagy másnéven laktózérzékenység egy napjainkban egyre több embert érintő emésztési zavar, amelyről szinte napi szinten hallhatunk és a boltokban is találkozhatunk számos alternatív élelmiszerrel, amely a laktózérzékenységben szenvedőknek nyújtanak segítséget.

Laktózintolerancia - mit kell tudnod róla?

Mi is az a laktózintolerancia?

A betegséggel küzdő emberek szervezetében nem termelődik elegendő laktáz enzim, amely a laktózt (tejcukor) le tudná bontani, így a laktóz nem szívódik fel a vékonybélben, a szervezet ekkor képtelen átalakítani és felhasználni a cukrot, hanem a vastagbélbe jut, ahol az ott található baktériumok megerjesztik. Ekkor rövid láncú zsírsavak képződnek, hidrogén és szén-dioxid szabadul fel. Ez utóbbiak felelnek a kellemetlen tünetekért, amellyel a laktózérzékenység jár.

Kiket érint a betegség?

A laktázszint születés után a legmagasabb, ezután folyamatosan csökken, függetlenül a napi laktózbevitel mennyiségétől. Jellemzően a 20-40 év közötti korosztályt érinti a laktózintolerancia, de egyénenként eltérő lehet, ezt erősen befolyásolják táplálkozási szokásaink, genetika, de veleszületett betegségként is jelen lehet.

Tünetek:

A tünetek a laktózt tartalmazó ételek, italok elfogyasztását követő 30-120. percben jelentkezhetnek, de extrém esetben már néhány perc alatt is érezhető, hogy probléma van. Leggyakoribb panaszok a hasmenés, teltségérzet, puffadás, hányinger, valamint hasi -és bélgörcsök. Attól függően, hogy az egyén szervezete milyen mennyiségben termel laktázt, a tünetek az enyhétől egészen a súlyos kategóriába tartozhatnak.

Amennyiben a tünetek érzékelhetően erősödnek mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, vagy egy gasztroenterológust!

Ne fogyaszd, ha nem vagy érzékeny!

Nem érdemes laktózmentes termékekkel próbálkoznod, ha nem vagy érzékeny. Hogy miért is? Sokan igyekeznek laktózmentes termékeket fogyasztani, mert úgy gondolják egészségesebb, hogy ezáltal könnyedebben adhatnak le plusz kilókat, ez azonban nem ilyen egyszerű! Ha úgy döntesz, hogy lemondasz a tejtermékek fogyasztásáról, vagy csakis a laktózmentes változataikat fogyasztod, akkor azzal azt éred el, hogy a laktáz enzim termelő képességed csökkenni kezd és előbb-utóbb laktózérzékennyé válsz. A laktáz enzim működését kellő mennyiségű tejtermék fogyasztásával tudjuk szinten tartani, serkenteni. Ezen felül fontos, hogy a tejtermékekből nyert kalcium kiváló forrása az egészséges csontok fenntartásának.

Adatok a világból:

A Föld lakosságának mintegy 70%-a érintett laktózintoleranciával, ezt a számot erősítik az ázsiai, dél-amerikai és afrikai népcsoportok, ahol szinte a teljes lakosságnál megfigyelhető. A legkevésbé az észak-európai társadalmak érintettek, ez azzal magyarázható, hogy a brit és skandináv országokban a felnőttkori tejtermékfogyasztás is kiemelkedően magas.

Hazánk népességének körülbelül 30%-a laktózérzékeny, melynek férfi és nő tagjai egyaránt érintettek a laktózérzékenységben.

Ha emésztési problémákkal küzdesz, próbáld ki a Herbad.hu emésztést segítő vitaminjait és étrend-kiegészítőit a teltségérzet és puffadás nélküli mindennapok végett.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!