Kurkuma: a sokoldalú szupertáplálék
A kurkuma igen divatos (gyógy)növény napjainkban, már-már csodaszerként emlegetik. Kiváló fűszerként a konyhában használhatjuk, elsősorban indiai ízvilágú ételek elkészítéséhez, ugyanakkor jótékony hatását kutatások igazolják az élet számos területén. De honnan ered és mi mindent tud ez az ízes-színes fűszer?

A kurkuma (vagy más néven indiai sáfrány) egy Délkelet-ázsiában őshonos, csodálatos lilás rózsaszín virágú növény, mely a gyömbérfélék családjába tartozik. A gyökértörzsét használják fel, hatóanyagait tekintve legalább 3-5% illóolajat és 2-5% kurkumint tartalmaz.
A világ kurkuma állományának majdnem teljes egészét Indiában termelik és kb. háromnegyed részét itt is hasznáják fel. A legtöbb indiai fűszerkeverékben megtalálható, így a curryben is. Élénk aranysárga színe miatt használják ételek, kenőcsök, természetes anyagok (fa, bőr, textil) színezésére is. Érdekesség, hogy a mai napig alkalmazzák különböző hindu rituálékhoz vagy arcfestére is, kifejezetten tisztelik ezt a fantasztikus növényt. Kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik, például a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra.
Gyógyhatását az írásos emlékek szerint már több ezer évvel ezelőtt felfedezték az áyurvédikus orvoslásban: Indiában általános házi szerként használták számos bántalom ellen, pl. emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, májbetegségek esetén. A kínai gyógyászatban alkalmazták például a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására. Felismert gyógyhatásainak repertoárja azóta csak bővült.
Jótékony hatásait tekintve a nyugati orvoslásban is számos kutatás tárgyává vált az utóbbi időben, sőt, sokszor sorolják a szupertápanyagok közé, nem véletlenül. Fő hatóanyaga, a kurkumin nagyon hatásos gyulladáscsökkentő, remek antioxidáns, hatásmechanizmusa a flavonoidokhoz hasonló.
Vizsgálatok szerint a kurkumin szervezetre gyakorolt hatásai
- ízületi gyulladás, reuma esetén védő hatású: javulthat az ízületek duzzanata, a reggeli ízületi merevség és a járási képesség
- segíti az epeképződést és -elválasztást, erősíti az epehólyagot, serkenti a máj működését
- érelmeszesedés ellen hatékony, gátolja a vérrögök kialakulását, így csökkenti a trombózisveszélyt
- koleszterincsökkentő hatású, serkenti a zsíranyagcserét és az emésztőnedvek elválasztását, ezáltal javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket, csökkenti a zsíros, nehéz ételek utáni teltségérzetet
- antioxidánsként aktiválja a fehérvérsejteket, így serkenti az immunrendszer védelmét, semlegesíti a szabad gyököket és ezzel véd sejtromboló hatásuk ellen (ehhez köthetők a rákellenes kutatások, melyhez nagy reményeket fűznek)
- gyulladáscsökkentő hatása miatt belsőleg fekélyek kialakulása ellen, külsőleg sebgyógyításra használják
- menstruációs panaszok esetén is hatékonyan alkalmazható
A kurkumin tehát majdhogynem általánosan gyógyító hatású. A kurkumát fűszerként érdemes rendszeresen alkalmazni pl. zöldséges ételekbe, rizottókba, levesekbe, de nem csak különleges íze és csodás színe miatt, hanem jótékony hatásainak érvényesülése érdekében is. A kurkumin nagyobb dózisban, illetve hatásának fokozása érdekében más gyógynövényekkel (pl. gyömbér, fekete bors) együtt étrendkiegészítők formájában is elérhető. Szó szerint: éljünk vele!
Várandósság idején és szoptatás alatt a kurkumából gyógynövényként se használjunk többet, mint fűszerként.
Gasztrotipp: Pástétomokba, savanyúságokba, lencseételekbe, zöldséges-rizses fogásokba jól illik, de szárnyas ételeket, halakat is bátran fűszerezhetünk vele. Érdekesség, hogy Indiában a burgonyának és a karfiolnak szinte elmaradhatatlan ízesítője.
A kurkuma gyökér hatóanyaga, a kurkumin kapszula formájában is kapható.