Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Jód és Szelén hatása a szervezetre

2023.04.24 10:00

A Jód és Szelén a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek.

Érdekel miért?

Olvass tovább!

Jód és Szelén hatása a szervezetre

A Jód és Szelén a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek, hiszen hozzájárulnak a pajzsmirigy egészséges működéséhez, a megfelelő anyagcseréhez és a hormonháztartás megfelelő működéséhez.

Ennek ellenére a Jód és a Szelén hiány a legelterjedtebb nyomelem hiánynak számítanak Magyarországon pedig a szervezet egészséges működése szempontjából ezek a legfontosabb nyomelemek!

A WHO szerint a jódhiány a világ népességének 72 százalékát érinti.

Lássuk, miért ilyen nélkülözhetetlenek!

1 - Pajzsmirigy 

A jód és szelén hozzájárulnak a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Hiszen részt vesznek a pajzsmirigy hormonok termelődésében.

A pajzsmirigy fő feladat az anyagcsere folyamatok megfelelő működésének biztosítása. Növelik a szervezet energia- és oxigénfelhasználását, valamint serkentik a glükóz termelődését és véráramba való jutását. A szív- és érrendszer egészségét is támogatják, mert hozzájárulnak az egészséges pulzus kialakításához. 

Mit okoz hiánya?

A jód- és szelénhiány a pajzsmirigy alulműködését vagy súlyosabb esetben akár a pajzsmirigy megnagyobbodását is okozhatja.

A pajzsmirigy alulműködés súlyos elhízáshoz és hormonzavarhoz is vezethet. A nagymértékű jód- és szelénhiány akár golyva kialakulását is eredményezheti. Ilyenkor a pajzsmirigy jelentős mértékben megnő, mivel így próbálja ellensúlyozni, azt, hogy nem képes pajzsmirigy-hormont előállítani.

2 - Anyagcsere

Ahogy azt már említettük a pajzsmirigy részt vesz az anyagcsere folyamatok működésében. Így ha a pajzsmyirigy nem működik rendesen, az különféle anyagcsere zavarokat okozhat, mint pl az elhízás. 

A jód elősegíti, hogy a szervezet megfelelően használja fel a kalóriákat és ne raktározza el az energiát zsírként. 

3 - Hormonrendszer

A Jód és a Szelén kombinációja támogatja a női és férfi hormonrendszer megfelelő működését, fokozza a mellek, a petesejtek, a hímivarsejtek és az ondó működését, ezáltal fokozza a termékenységet is.

Kutatás során bizonyították, hogy a jód nagyon jótékony hatással bír a női mellszövetre. A japán nők jód bevitele igen magas, mivel jódban gazdag ételeket fogyasztanak (halak, rákok, kagylók, alga). Esetükben a mellrák kialakulásának esélye sokkal alacsonyabb 1/3-a a nyugat-európai, illetve amerikai nőkhöz viszonyítva, akik jódban szegény ételeket fogyasztanak. A jódiány tehát megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

4 - Sejtvédelem

A szelén lassítja a szövetek öregedését és segíthet meggátolni a szövetek károsodását.

Az arizonai és a cornell egyetem végzett egy 5 éven át tartó kutatást, amiben a szelén sejtekre gyakorolt hatását vizsgálták. A vizsgálat eredményeképp kijelenthetjük, hogy a napi 2000 mcg szelén bevitel 65%-kal csökkentette a prosztata, 58%-kal a vastagbél, 46%-kal a tüdő és 39%-kal az egyéb szervek rosszindulatú elváltozásait.  

Egyéb vizsgálatok során a szelén hatásosan segített fenntartani a máj, a méhnyak, a petefészek, a húgyhólyag és a hasnyálmirigy szöveteinek egészségét. 

Tehát az alacsony szelén bevitel növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

5 - Szív- és érrendszer

A szelén hozzájárul a zavartalan véráramlás kialakításához, mivel meggátolja az artériákban történő lerakódást, ezáltal megakadályozza a vérrögképződést

6 - Immunrendszer

A szelén egy rendkívül erős antioxidáns, ami segít megkötni a szervezetben lévő káros szabad gyököket. Így támogatja a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezését. 

A jód serkenti az immunrendszer működését, támogatja a fehérvérsejtek úgynevezett ölőképességét, így fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. 

Ez a két nyomelem tehát bizonyítottan nélkülözhetetlen a szervezet számára, viszont Magyarországon elég általánosnak számít a jód és a szelén hiány. Ennek oka, hogy nem fogyasztunk elég jód- és szeléntartalmú ételeket és az ivóvízzel bevitt jód és szelén mennyisége igen csekélynek számít. 

Éppen ezért a pótlásuknak legjóbb és legegyszerűbb módja az étrend-kiegészítők fogyasztása.

KATTINTS IDE, ha szeretnéd megfelelő mennyiségű jóddal és szelénnel ellátni szervezeted!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!