Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Ízületi bántalmak – 50 év felett népbetegség?

2019.01.10 07:00

Rengeteg ember él együtt mozgásszervi bántalmakkal, de mindig fontos tisztázni, hogy milyen típusú panaszok okoznak problémát. Ide tartozik az ízületek megbetegedése is, melynek habár több fajtája is ismeretes, mindegyikre igaz, hogy igen fájdalmas tünetekkel járnak együtt. De miért érint rendkívül sok embert, mik a legjellemzőbb tünetei és tehetünk-e ellene?

Ízületi bántalmak – 50 év felett népbetegség?

Az ízületek egy vagy több csont összeköttetései, ahol a csontok elmozdulnak egymáshoz képest. Az ízületi végeket ízületi porc borítja, a csontok elmozdulását az ízületi tokon belül az ízületi folyadék

 segíti elő. Normális esetben súrlódásmentes ez az elmozdulás, de bizonyos megbetegedések esetén, illetve az életkor előrehaladtával ez a könnyed elmozdulás akadályozott lehet.

A kifejezetten az ízületeket érintő betegségek két nagy csoportja (leegyszerűsítve): az ízületi porckopás és az ízületi gyulladás.

A porckopásos ízületi megbetegedés (artrózis) a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés 50 éves kor felett. Kialakulásában öröklött tényezők is részt vehetnek, de a legtöbb esetben megnevezhető a konkrét kiváltó ok (pl. sérülés, túlsúly, foglalkozási ártalom), ami miatt a terhelési viszonyok megváltoznak a normálishoz képest és a fokozott terhelésnek kitett helyeken beindul a kopás.

Ízületi gyulladás (artritisz) esetén az ízületi tokot belülről határoló ízületi hártya gyulladásos folyamata zajlik, emiatt az ízületi folyadék felszaporodik, ez okozza a duzzanatot. A feszülés miatt érezzük a fájdalmat, illetve a merevséggel járó mozgáskorlátozottságot.

Hirtelen fellépő, akut esetben okozhatja fertőzés is a gyulladást, ezért orvosi ellátása nagyon fontos a vérmérgezés elkerülése érdekében. Krónikus bántalmak esetén jelentős mozgáskorlátozottsággal, az ízület merevségével és deformitásával is járhat a gyulladás, szintén lényeges a pontos okok feltárása és a gyógymód meghatározása.

A reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) egyszerre több kéz- és lábízületet érintő, általában szimmetrikusan jelentkező, előrehaladott gyulladásos állapot. Eredete pontosan nem ismert, autoimmun betegségnek tekintik. Születéskor meglévő hajlam, valamint életmóddal kapcsolatos faktorok is előidézhetik (pl. dohányzás, stressz, bizonyos gyógyszerek szedése). Legtöbbször 40-50 éves kor között jelentkeznek az első tünetek: kezek és lábak ízületeinek fájdalmas megduzzadása, reggeli ízületi merevség, mely akár egy órán át is eltarthat, ízületek funkciójának csökkenése (pl. gondot okoz a tárgyak megfogása, nehézkes a járás).

A fentiek alapján elmondható, hogy az ízületek megbetegedése komoly fájdalmakkal és az életminőség jelentős romlásával járhat együtt. Habár a kor előrehaladtával bizonyos tünetek előbb-utóbb megjelennek, megelőzésként, illetve a kialakult panaszok szakorvosi kezelése mellett sokat tehetünk ízületeink védelmének érdekében. Az egészséges testsúly elérése, az ízületeket kímélő rendszeres testmozgás, étrendbeli ajánlások követése, gyógynövények és gyógyhatású készítmények alkalmazása mind hatékonyan bevethetőek.

A kurkuma gyökér hatóanyaga, a kurkumin kapszula formájában is kapható.

Hogyan csökkenthetem az ízületi fájdalmat?

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!