A tengerek kincsei: az algák!
Az algák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban és ez nem véletlen!
Számos az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkeznek!
Lássuk mik ezek!

Talán nem is gondoltad, de a Földön élő legkisebb és legnagyobb élőlények is, mind-mind algák.
Az algák fehérjetartalma kiemelkedő! A chlorella alga fehérjetartalma 40-50%, a spirulina algáé pedig 60-70%, ami rendkívül magasnak számít!
Az algák B12-vitaminban gazdagok. Magas ásványianyag-tartalmuk miatt pedig segíthetnek csökkenteni a fáradékonyságot, illetve hozzájárulnak a bőr frissüléséhez is.
Az algák antivirális hatással is bírnak. Ez annyit tesz, hogy segíthetnek leküzdeni a vírusok által előidézett megbetegedéseket, mint pl az influenza vagy a herpes.
Az algák vasban is gazdag organizmusok, így vérszegénység esetén szokták alkalmazni őket.
Nagyon hatásosak az immunerősítésben is. Ennek egyik oka az lehet, hogy fokozzák a csontvelő vérképzését, ez pedig hozzájárul az immunsejtek erősítéséhez.
Lássuk a 3 legfontosabb algát!
A spirulina egy igen gazdag tápanyag forrás. Ennek oka, hogy fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminban gazdag. A spirulina 3x annyi fehérjét tartalmaz, mint a halak, vagy a húsok és 4x annyi B vitamint, mint az állati máj.
Nem véletlen tehát, hogy a NASA úgy döntött spirulinát kezdenek el termeszteni még az űrben is. Ennek több oka is van, de a legfontosabb, hogy magas tápértéke miatt tökéletes étel az asztronauták számára.
Lássuk tehát miért a spirulinát választja még a NASA is:
- Gyulladáscsökkentés! – A spirulina alga természetes módon képes enyhíteni a gyulladásos tüneteket, így ha a szervezet gyulladásban van segítséget nyújthat.
- Méregtelenítés! – A növények zöld színéért a klorofill nevű anyag felelős. Ez az anyag olyan módon segít a szervezet méregtelenítésében, hogy eltávolítja a kártékony nehézfémeket.
- Immunrendszer erősítés! – Segít megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségek kialakulását. Így télen és a hideg hónapokban érdemes immunerősítés céljából szedni!
- Egészséges emésztés! – A spirulinának magas a rosttartalma, emiatt hozzájárulhat az egészséges bélműködés kialakításához. Támogatja a bélben található kedvező hatású baktériumok szaporodását!
A CHLORELLA valójában egy édesvízi alga, aminek több mint 30 különféle faja létezik.
Lássuk milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak!
1. Tápláló! – Szuper élelmiszernek számít, mivel fehérjében, vasban, B12- és C-vitaminban, Omega3-ban és rostokban gazdag.
2. A méregtelenítés bajnoka! – A Chlorella képes eltávolítani a nehézfémeket és más káros anyagokat a szervezetből. Tartalmaznak olyan elemeket mint a kadmium vagy ólom, amik nagyobb mennyiségben akár mérgező hatással is bírhatnak a szervezetre nézve. Tehát a Chlorella elősegítheti a szervezet természetes méregtelenítő-funkciójának a működését.
3.Immunrendszer erősítés! – A Chlorella fokozza a szervezet immunválaszát. Serkenti az antitestek termelését a szervezetben, amik segítenek leküzdeni a betolakodókat.
4. Koleszterinszint csökkentés! – Tanulmányok kimutatták, hogy a Chlorella napi fogyasztása csökkentheti az LDL- vagyis a rossz koleszterinszintjét a szervezetben. Továbbá segít javítani a vér lipidszintjét.
5. Erős antioxidáns hatás! – Nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal bír! Olyan antioxidánsokban gazdag, mint a C-vitamin, a béta-karotin, klorofil és a lutein. Ezek mind hozzájárulhatnak a krónikus betegségekkel szembeni küzdelemhez.
6. Javítja a memóriát! – A Chlorella támogatja az agy megfelelő működését és javítja a memóriát. Ez a hatása a B12-vitaminnak köszönhető. Ez a vitamin nagyon kevés növényben található meg.
Az astaxanthin a természet legerősebb antioxidánsa, ami egy algafajtában, a Haematococcus pluvialis algában jelen lévő vöröses színű anyag.
A vonzó külső pedig rengeteg fantasztikus tulajdonságot rejt!
Mik ezek?
1. Mivel az astaxanthin a természet legerősebb antioxidánsa, így hozzájárul immunrendszerünk támogatásához! És segítséget nyújt a szabad gyökökkel és az oxidatív stresszel szemben is!
A hétköznapok során sok stressz és környezeti hatás ér minket. Ez hozzájárul a szabad gyökök kialakulásához, amik oxidatív stresszt okoznak. Az oxidatív stresszel szemben antioxidánsokkal tudunk védekezni! Ennek két fajtája van: vízben oldódó (pl C-vitamin) és zsírban oldódó (pl E-vitamin, béta-karotin).
Az Astaxanthin 500-szor hatékonyabb az E-vitaminnál, 6000-szer erősebb, mint a C-vitamin és a karotinoid királyának tartják!
Ezekben rejlik különlegessége! Emiatt, az astaxanthin sokkal erősebb védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben, mint bármely más antioxidáns!
2. Mivel növeli az állóképességet és a koncentrációt, így segít, hogy minél jobb sportteljesítményt érhessünk el! Ezzel kapcsolatban 2008-ban végeztek egy kutatást, ami sikeresen végződött. Hiszen a vizsgált alanyok olyan súlyokkal tudtak edzeni, amikkel azelőtt nem, így elérték teljesítőképességük maximumát.
3.Támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését!
4. Hozzájárul a látásélességhez is, illetve lassítja szemünk kifáradását.
Plusz egy érdekesség az astaxanthinról:
Nyáron érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen tökéletes kiegészítője a naptejeknek a káros UV sugárzással szemben!
KATTINTS IDE és támogasd szervezeted egészséges algákkal!