Immunerősítés ősszel is természetes úton
Ha ősz akkor influenza, ezt mindenki tudja és ezt még a sok színben pompázó természet sem feledteti velünk. A korai sötétedés eredményeképp hajlamosak vagyunk fáradékonyabbnak, levertebbnek érezni magunkat, mint általában. Szerencsére a hidegebb hónapokban is eredményesen fel tudjuk venni a versenyt a vírusok ellen, az őszi immunerősítéssel.

Immunrendszerünk az öregedéssel együtt gyengül
Immunrendszerünk elengedhetetlen a különféle baktériumok és vírusok legyőzésében, hiszen nélküle nem is maradnánk életben. Immunválaszunk, azonban a korral együtt gyengül, ami fertőzésekhez, akár rákhoz is vezethet. A kóros megbetegedések mértéke a várható élettartam növekedésével együtt növekedett. Ezt a növekedést sok tudós a T-sejtek számának csökkenéséhez köti, hiszen a csecsemőmirigy az életkorral atrofálódva kevesebb T-sejtet tud előállítani. Ez a kapcsolat nem bizonyítható 100%-osan, de az biztos hogy összefüggés található az immunitás és az idősek táplálkozása között. A mikrotápanyag alultápláltság még a tehetős országokban is jelen van, ebben az esetben a szervezetünkben nem található meg néhány nélkülözhetetlen nyomelem és vitamin. Az idős emberek gyakran nagyon keveset esznek és olyankor sem változatosan. Az utóbbi sajnos a fiatalokra is igaz lehet.
Mi is az immunitás növelése?
A hidegebb hónapokban köztudottan több a kórokozó, emiatt az őszi és téli hónapok megterhelőbbek az immunrendszer számára, emiatt ilyenkor nagyobb támogatásra van szüksége. Ehhez fontos, hogy valójában megértsük, mit jelent az immunitás növelése. Arra kell összepontosítanunk, hogy az immunsejtjeink jól működjenek, hiszen nem kényszeríthetjük arra szervezetünket, hogy többet termeljen. Ez elsősorban a megfelelő táplálkozás útján érhető el, mivel az étrendünk nagymértékben hatással van az egészségünkre és a közérzetünkre, valamint hozzájárulhat több betegség kialakulásának megelőzéséhez.
Milyen ételeket fogyasszunk az őszi immunerősítés érdekében?
Ahhoz, hogy legyengült immunrendszerünket megtámogassuk, az őszi hónapok alatt speciális táplálékra van szüksége szervezetünknek. Ilyenkor érdemes, olyan szuperélelmiszerek bevitele, amik fokozzák a természetes védekező képességet, de ne feledkezzünk meg a vírusellenes és antibakteriális hatással bíró táplálékokról sem (kurkuma, gyömbér, fokhagyma).
Ezekben a hónapokban néhány étrendi változtatás különösen fontos lehet az immunrendszer erősítése érdekében. Érdemes sok vitamint fogyasztanunk, hiszen ezek nagymértékben hozzájárulnak immunrendszerünk erősítéséhez, de ne feledkezzünk meg azokról a növényekről sem, amik antioxidánsokkal vannak tele, mint például a narancs, kivi, áfonya, brokkoli, édesburgonya, piros kaliforniai paprika és a spenót. Ezeken kívül még számos más szezonális gyümölcs fogyasztása is javasolt: alma, sütőtök, körte, szőlő. Fontos tudnivaló, hogy a gyümölcsök és zöldségek védő szerepet töltenek be a stroke illetve a szívkoszorúér-betegségekkel szemben.
Milyen szuperélelmiszereket érdemes fogyasztani?
Mit is jelent a szuperélelmiszer? Azok az élelmiszerek tartoznak ebbe a kategóriába, amik nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Belőlük főként kivonatokat készítenek, amik így koncentrált formában tartalmazzák a jótékony összetevőket: vitaminok, ásványi anygok, rostok, antioxidánsok és egyéb növényi vegyületek.
Algák
A chlorella- és a spirulina alga külnféle betegségek megelőzésére alkalmas. Sok egészségvédő hatóanyagot tartalmaznak és nem csak tápanyagtartalmuk jelentős, de támogatják a probiotikus baktériumok szaporodását is. A chlorella serkenti a vörösvérsejtek termelődését és növeli az energiaszintet, míg a spirulina baktérium-, vírus-, és gombaölő. A vérkeringés javítása nagyon fontos, hogy a vér és ezáltal a fontos tápanyagok minden sejthez eljussanak. Ezeket az algákat bevihetjük szervezetünkbe kapszulák útján vagy akár a reggeli turmixunkba is belekeverhetjük őket. A spirulina alga kapszula védelmet nyújt a vírusos megbetegedések ellen és mivel fikobilint tartalmaz nagyon jó gyulladáscsökkentő is.
Cékla és kurkuma
Ha mégis lebetegszünk, nagyon jó láz- és fájdalomcsillapító a cékla, valamint A-, B- és C-vitaminban gazdag emiatt remek immunerősítő. A kurkumin, ami a kurkumában található gyulladásgátló, antioxidáns, parazitaellenes és antibakteriális hatással bír. Ezen felül a kurkumin vírusellenes hatással is bír. érdemes biotermékeket fogyasztani, mert ezeknek a tápanyagtartalma magasabb és kevesebb bennük a méreganyag.
Milyen ételeket fogyasszunk a vírus elleni küzdelem során?
Az öt legfontosabb influenza elleni étel:
- A nyers fokhagyma olyan erős vírusos és baktériumellenes szer, hogy elpusztíthatja az influenza vírust
- A nyers hagyma fogyasztása ugyanolyan hatékony lehet, mint a fokhagymák
- Sötét bogyós gyümölcsök
- Házi csirkeleves
- Fűszerek
A fokhagyma 61%-kal csökkenti a megfázás időtartamát, illetve hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is.
Az A vitamin fontos szerepet tölt be a bőr megerősítésében, ami az immunrendszerünk első védőgátja, tehát hozzájárul, hogy ez a gát áthatolhatatlan legyen a vírusok, baktériumok és más kórokozók ellen. Nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz a tök, az édesburgonya és a sárgarépa.
Az alma jótékony hatásait már mindenki ismeri, remek rost- és cukorforrás, amit nem tudunk, hogy az alma héja kvercetint tartalmaz, ami egy pigment flavonoid, ami csökkenti a gyulladást, ezáltal támogatva az immunrendszert.
Mit tegyünk még?
A stressz mindenre hatással van. Befolyásolja viselkedésünket, gondolkodásunkat, érzelmeinket és a testünket, tehát az immunrendszerünket is. A stresszválasz ugyanis elnyomja immunrendszerünket is, ezáltal növelve a hajlamot a megfázásra és más betegségekre. A stressz leküzdése ellen érdemes kipróbálni a jógát, meditációt vagy légző gyakorlatokat. A nevetés is hatékony, hiszen köztudottan stressz oldó.
Az alvás a legjobb öngyógyító módszer. Az alváshiány elősegíti az immunrendszer gyengülését, mivel alvás közben citokineket termelünk, ami baktérium és vírus elleni antitest.
A dohányzás és az alkoholfogyasztás gyulladást kreál a szervezetünkben és megnöveli a gyógyulási időt, ami nehezebbé teszi az influenzából vagy megfázásból való felgyógyulást. Emiatt ezeket érdemes elkerülni.
Igyekezzünk csökkenteni a szénhidrát és fehér liszt bevitelét hiszen ezek gyengítik az immunrendszert.
Az ivóvíz megerősíti az immunrendszerünket, mivel elősegíti az oxigén szállítást a sejtekbe. Ha nagyobb mennyiségben visszük be szervezetünkbe azzal megakadályozzuk, hogy a méreganyagok felhalmozódjanak.
Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem, mivel serkenti a vérkeringést és erősíti az immunrendszert is. Fontos kihangsúlyozni a rendszerességet és a mérsékletességet.
Ha lehet kerüljük az antibiotikumok szedését, ha mégis muszáj bevennünk, szedjük mellé probiotikumot is, hogy az antibiotikum ne károsítsa a bélflóránkat.
Milyen táplálék-kiegészítőket fogyasszunk?
Amiatt, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot és vitamint juttassunk a szervezetünkbe, ajánlott az étrend-kiegészítők fogyasztása. A C- és D-vitamin fogyasztása a legfontosabb az immunrendszer szempontjából. A D-vitamin nem csak erősíti az immunrendszert, de a depressziót is csökkenti. Ha nem fogyaszunk belőle eleget az immunrendszer nem lesz képes reagálni és leküzdeni a fertőzéseket. A C-vitamin a legjobb ellenszere az úgynevezett őszi fáradtságnak. Fokozza a fehérvérsejtek termelését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Felnőttek esetében a napi 65-90 milligramm C-vitamin bevitel ajánlott. Túl sok C-vitamin bevitele nem káros, de ha túl nagy mennyiségben szedjük, az hasmenést, hányingert okozhat.