Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Időskori szembetegségek: Tünetek, megelőzés és kezelés

2023.08.04 10:10

Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb időskori szembetegségeket, azok tüneteit, hogyan lehet őket felismerni, és milyen kezelések állnak rendelkezésre. Azt is megbeszéljük, milyen hatással vannak ezek a betegségek az életünkre, és hogyan lehet megelőzni őket. Célunk, hogy mindannyian jobban megértsük, mi történik a szemünkkel, ahogy öregszünk, és milyen lépéseket tehetünk, hogy továbbra is élvezhessük a szép és tiszta látást.

Időskori szembetegségek: Tünetek, megelőzés és kezelés

Napjainkban egyre több idős embertársunk találkozik különféle szembetegségekkel, ahogy haladnak előre az évek. Talán te is észrevetted, hogy idősebb rokonaid vagy ismerőseid már nem látnak olyan jól, mint régen. Ez nem csak a velük való kommunikációt nehezíti meg, hanem a mindennapi életvitelben is akadályokba ütköznek, hiszen a látásunk alapvető fontosságú a tájékozódásban, a biztonságban és az önálló életvezetésben.

Ezek a szembetegségek sokféleképpen jelenhetnek meg, mint például a makuladegeneráció, a glaukóma, a szürkehályog vagy a diabéteszes retinopátia. Sajnos minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb eséllyel találkozunk ezekkel a betegségekkel, ami nemcsak ránk, hanem a családunkra és az egész társadalomra is nagy terhet róhat.

Az a bökkenő, hogy a szembetegségek gyakran halkan és észrevétlenül lépnek be az életünkbe, és sokszor csak akkor vesszük észre őket, amikor már kárt tettek. Ezért fontos, hogy időben felismerjük őket, és elkezdjük a kezelést, mielőtt komolyabb látásproblémáink lennének.

 

Az időskori szembetegségek fő típusai

Tehát, milyen szembetegségekről is beszélünk pontosan, amikor az idős korosztályt említjük? Hát, négy fő betegség van, amit gyakran látni ebben a korcsoportban. Ebben a fejezetben röviden bemutatjuk őket, de ne aggódj, később részletesen is beszélni fogunk róluk.

A. Makuladegeneráció

Az első a sorban a makuladegeneráció, ami leginkább a középső látóterünkben okoz látásproblémákat. Ebben a betegségben a szem középső része, a makula nevű terület károsodik. Ezért a makuladegenerációval élő emberek gyakran nem látják jól a közvetlenül előttük lévő dolgokat, miközben a perifériás látásuk többnyire megmarad.

B. Glaukóma

A következő a listán a glaukóma. Ez a betegség gyakran úgy éri az embert, mint a villám a tiszta égből, mert általában nincsenek korai tünetei. A glaukóma a szem belső nyomásának emelkedése miatt károsítja az optikai idegeket, ami hosszú távon a látás elvesztéséhez vezethet.

C. Szürkehályog

A szürkehályogot talán sokan ismeritek. Ez a betegség azért nehezíti meg a látást, mert a szemlencse elveszíti átlátszóságát és elszürkül, mintha egy ködös ablakon néznénk keresztül. Szerencsére a szürkehályog jól kezelhető műtéti úton.

D. Diabéteszes retinopátia

Végül, de nem utolsósorban beszéljünk a diabéteszes retinopátiáról. Ez a betegség a cukorbetegség miatt kialakuló szövődmény, amely károsítja a szem hátulján található retinát, ami a látásért felelős. A diabéteszes retinopátia a látás romlását okozza, és ha nem kezelik, akkor akár a teljes látásvesztés is bekövetkezhet.

Most, hogy áttekintettük a fő szembetegségeket, amik az idősebb korosztályt érinthetik, menjünk tovább, és nézzük meg, milyen tüneteket okoznak, és hogyan ismerhetők fel időben.

Időskori szembetegségek jellemzői és tünetei

Oké, most, hogy már ismerjük a négy nagy "gonosztevőt", nézzük meg, milyen jelekre kell figyelnünk, hogy időben észrevegyük őket.

A. Makuladegeneráció jellemzői és tünetei

A makuladegeneráció legfontosabb tünete az, hogy a középső látómezőnk elhomályosodik, vagy akár teljesen kiesik. Elképzelheted úgy, mintha egy fényképet néznél, de a közepén egy nagy folt lenne, ahol nem látsz semmit. A periférián lévő dolgokat viszont általában jól láthatod. Ha ilyen tüneteket észlelsz, mindenképp fordulj szemorvoshoz.

B. Glaukóma jellemzői és tünetei

A glaukóma a csendes tolvaj, amit említettünk. Sajnos, gyakran nincsenek korai tünetei, így nehéz időben észrevenni. Amikor viszont tüneteket okoz, az általában a perifériás látás fokozatos elvesztése, vagy a látómező beszűkülése, mintha egy csőben néznénk kifelé. Emellett a szem nyomásérzékenysége, fejfájás és látásélesség csökkenése is előfordulhat. Mivel a glaukóma könnyen elkerüli a figyelmet, fontos, hogy rendszeresen járj szemészeti szűrővizsgálatra, főleg, ha a családban már volt ilyen betegség.

C. Szürkehályog jellemzői és tünetei

A szürkehályog viszont nem olyan ravasz. A látásod fokozatosan homályossá válik, mintha egy ködös üvegen néznél keresztül. Az éjszakai látásod is romolhat, és érzékenyebbé válhatsz a fényre, például a napon vagy erős mesterséges világításban. Ha ezeket tapasztalod, mindenképp keress fel egy szakembert.

D. Diabéteszes retinopátia jellemzői és tünetei

A diabéteszes retinopátia tünetei közé tartozik a homályos látás, a látómezőben megjelenő "úszó" foltok, a látás hirtelen romlása vagy akár a teljes látásvesztés. Ha cukorbeteg vagy, rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokra kell járnod, hogy a lehető legkorábban felismerjék és kezeljék a betegséget.

Nos, most már jobban értjük, hogy melyek azok a tünetek, amikre figyelnünk kell. De hogy ismerjük fel ezeket a betegségek a legkorábban? Erre térünk ki a következő fejezetben.

Kezelési és megelőzési lehetőségek

A szembetegségekkel kapcsolatban van egy jó hírem: sok esetben kezelhetők, sőt, még meg is előzhetők! Ahogy már korábban is említettük, az időben történő felismerés kulcsfontosságú. Nézzük meg, milyen lehetőségek vannak a kezelésre és a megelőzésre, beleértve a természet jótékony hatásait is.

A. Kezelési lehetőségek

Az időskori szembetegségek kezelése általában a betegség típusától és súlyosságától függ. A makuladegeneráció esetében például gyógyszerek és lézerkezelések is segíthetnek a látás javításában. A glaukómát gyakran szemcseppekkel vagy műtéttel kezelik, míg a szürkehályogot általában műtéti úton tudják orvosolni. A diabéteszes retinopátiát is gyakran kezelik lézeres vagy injekciós kezeléssel, és természetesen a vércukorszint szabályozása is rendkívül fontos.

B. Megelőzési lehetőségek

Megelőzni mindig jobb, mint gyógyítani, nem igaz? Az egészséges életmód nagyon fontos a szembetegségek megelőzésében. Dohányzás, alkohol, egészségtelen étrend, kevés mozgás mind-mind növeli a szembetegségek kialakulásának kockázatát.

C. A természet jótékony hatásai

És végül, de nem utolsósorban, nézzük meg, milyen természetes anyagok segíthetnek megőrizni a szem egészségét.

1 - Antocianin: Ez az antioxidáns vegyület számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, például fekete áfonyában, cseresznyében, szőlőben, vörös káposztában és lilahagymában. Az antocianinok segítenek erősíteni a szem véredényeit és javítani a szem vérkeringését, ezáltal hozzájárulnak a látás egészségének megőrzéséhez.

2 - Lutein és zeaxanthin:

A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát. A szerepük - legalább részben - az, hogy kiszűrjék azokat a fénysugarakat, melyek a makula degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. A lutein és a zeaxanthin sárga festékanyagok (pigmentek), amelyek elnyelik a kék fényt - azt a fényt, amelyik egyébként a szemben károsodást okozhatna.
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.
Lutein és zeaxantin fogyasztásával 32 %-kal kisebb volt a szürkehályog kialakulásának kockázata egy 1802 nőt vizsgáló kutatás során. Kettős vak, randomizált klinikai kísérlet során 17 szürkehályogban szenvedő páciensnek adtak luteint (15 mg, heti 3 alkalom, két éven át). A résztvevők éleslátása javult a kezelés eredményeképpen.

Egy több mint 850 embert vizsgáló amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, feleannyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket.

Egy 1999-es amerikai felmérés tanulsága szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend előnye a makula degenerációban szenvedő páciensek körében.

Szóval a lényeg az, hogy egy egészséges étrend, amely magában foglalja ezeket a jótékony anyagokat, hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez. Emellett ne felejtsd el a rendszeres szemvizsgálatot sem, különösen, ha már elmúltál 60 éves, vagy ha családodban előfordultak szembetegségek.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!