A D3-vitamin szinte az összes szervünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, fontossága a C-vitaminéval vetekszik. Másik fontos szerepe, hogy segíti a kalcium beépülését a csontokba, így hozzájárul az egészséges csontozat, az egészséges izomfunkció és a normál fogazat fenntartásához.
A K2-vitamin szerepe, hogy irányítja a kalciumot, hogy valóban a csontokba és fogakba épüljön be, ne pedig az erekbe vagy lágyrészekbe. Kalcium mellé tehát mindenképp érdemes K2+D3 vitamint fogyasztani! A K-vitamin emellett a véralvadásban vállal szerepet, hiányában megnőhet a vérzékenység esélye.
Figyelem! A K-vitamin kumarin tartalmú véralvadásgátlókkal (Syncumar, Warfarin, Marfarin) együtt nem szedhető, mert gyengíti a hatásukat.
A D3-vitamin természetes forrása a napfény, hazánkban azonban sajnos nem süt annyit a nap, hogy egész évben feltöltve tudnánk tartani D vitamin raktárainkat, valamint az erős UV sugárzás miatt óvatosan szabad csak kitenni testünket a napsugárzásnak.
A napfény mellett D3-vitamin lazacban és egyéb tengeri halakban található nagyobb mennyiségben, tejtermékekben, tojássárgájában és különféle növényi olajokban kis mennyiségben.
A D3-vitamin hangulatunkra is nagy hatással van! Hiánya hangulatingadozást, súlyosabb esetekben még akár depressziót is okozhat!
A D3 vitamin zsírban oldódó vitamin ezért vigyáznunk kell nehogy túladagoljuk. Az esetleg bekövetkező túladagolás káros következményeit (túl magas kalciumszint a vérben, kalcium lerakódása) a K1- és különösen a K2 vitamin megakadályozza. A K1 -és K2 vitamin erősíti a D3 vitamin hatását, ezért célszerű együtt szedni a három vitamint. Együtt szedve kiküszöbölhetjük mind túlzott mértékű D3-vitamin fogyasztásából mind a sok kalcium bevitelből keletkező káros következményeket.
Azt már több tanulmány is bebizonyította, hogy a K1 -és K2 vitaminokat lehetetlen túladagolni, a feleslegesen bevitt mennyiség egyszerűen csak nem hasznosul. A K2-vitamin a vastagbélben keletkezik a “jó baktériumok” révén. Bélgyulladás vagy hosszabb antiobiotikum kúra esetén ezek a baktériumok viszont elpusztulhatnak, ilyenkor nagyon fontos, hogy a vitamin pótlásra kerüljön.
A Herba-D a K2-vitamint egy hagyományos japán ételből, a nattóból nyeri. A nattót szójabab erjesztésével készítik és dúskál a K2-vitaminban, mivel az erjesztés során a baktériumok ugyanazt a munkát végzik el, mint a vastagbeleinkben.
K1-vitamint is tettünk a cseppekbe. A K1 klasszikusan zöld leveles növényekben bújik meg, mint a karfiol, kelbimbó, káposzta, brokkoli, stb. Szerepe a véralvadásban jelentős, hiányában megnőhet a vérzékenység esélye.
Figyelem!
A Herba-D D3 vitaminját vegánként is fogyaszthatod, ugyanis a D3-at GMO mentes kukorica csírából vontuk ki és ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó extra szűz olívaolajban oldottuk, így a D3 vitamin pótlása mellett az olívaolaj áldásos hatását is élvezheted.
A csepp formátumnak köszönhetően a vitamin magasabb arányban tartalmazza a kiváló minőségű, tiszta D3-at, valamint a felszívódása is sokkal hatékonyabb a por alapú tablettákhoz képest.