Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Őszi margitvirág

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Az őszi margitvirág már évezredek óta a népi gyógyászat egyik legfontosabb eleme. Az I. században már felismerték szervezetre gyakorolt kiemelkedő hatásait. Dioszkoridész ókori görög orvos gyulladáscsökkentő hatását emelte ki, ugyanis minden forró gyulladás ellen ezt a gyógynövényt javasolta. De az őszi margitvirágnak nem csak gyulladáscsökkentő, hanem fájdalomcsillapító hatása is kiemelkedő, éppen ezért nevezik a mai napig az Ókor aszpirinjének. Elsősorban láz-, fej-, fog-, és gyomorfájás enyhítésére használták. De menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmas, ennek oka, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaz, amik simaizom lazító hatással bírnak.

Az őszi margitvirág (gyakran csak margitvirágként vagy lázrohamfűként is említik) Európából származik, de ma már szerte a világon elterjedt. Tradicionálisan fejfájás, ízületi fájdalom és láz kezelésére használták.

Ásványi anyagok és vitaminok

Az őszi margitvirág gazdag karotinoidokban, amelyek a növényekben található természetes pigmentek. A karotinoidokat a szervezet A-vitaminná alakítja, ami fontos a látás egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a bőrünk egészségének fenntartásához. C-vitamint is tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert és hozzájárul a sejtek védelméhez. A B-vitaminok, például a tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és niacin (B3-vitamin) szintén megtalálhatók a virágban, és fontosak az energiatermelés, az idegrendszer egészsége és az anyagcsere szempontjából.

Egészségügyi előnyök

1. Migrén megelőzése

Számos tanulmány és klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az őszi margitvirág rendszeres szedése csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát. Partenolidot tartalmaz, ami segít megelőzni a migrénes rohamok kialakulását.
1985-ban vizsgálták először embereken az őszi margitvirág migrénellenes hatékonyságát. A vizsgálat során 17 beteget figyeltek meg, akik a vizsgálat előtt mind őszi margitvirágot fogyasztottak a migrén kezelésére. A vizsgálat során 2 csoportra osztották a résztvevőket: 9 résztvevő placebót, 8 pedig őszi margitvirágot kapott. A placebót fogyasztó csoportnál jelentős mértékben növekedett a fejfájás, az émelygés és a hányás gyakorisága illetve súlyossága. Ezzel szemben az őszi margitvirágot fogyasztó csoportnál nem figyeltek meg változást a migrének gyakoriságában és súlyosságában sem. Ez volt az első olyan kutatás, ami bizonyította az őszi margitvirág hatékonyságát a migrén kezelésében.

2. Gyulladáscsökkentő hatás

A növényben található vegyületek, különösen a parthenolide, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a fájdalom enyhítését, például az ízületi gyulladás, a bőrgyulladás vagy a sebgyógyulás során.

3. Lázcsökkentő

A “lázrohamfű” elnevezés onnan ered, hogy a növényt hagyományosan lázcsökkentőként használták.

4. Immunerősítő hatás

Az őszi margitvirág rendelkezik immunmoduláló hatással, ami azt jelenti, hogy segít szabályozni és erősíteni az immunrendszer működését. Ezáltal növelheti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel és betegségekkel szemben, és elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

5. Szív- és érrendszer támogatása

Az őszi margitvirágban található antioxidáns vegyületek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához. Az antioxidánsok segíthetnek a káros szabadgyökök semlegesítésében, amelyek hozzájárulhatnak az érrendszeri problémákhoz és a szívbetegségek kialakulásához.

6. Stressz és szorongás csökkentése

Az őszi margitvirág nyugtató és enyhe szorongáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Az virágban található vegyületek segíthetnek megnyugtatni az idegrendszert, csökkenteni a stresszt és szorongást, és javítani az általános hangulatot. Ezáltal segíthet a mentális és emocionális egyensúly fenntartásában.

Története időszámításunk előttre vezet vissza. Létezik egy legenda az őszi margitvirágról, mi szerint i.e. 5 században a panthenon építése közben lezuhant ember életét mentette meg ez a gyógynövény.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]