Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Növényi szterin komplex

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben. A növényi szterin komplex kiegészítők formájában is kaphatók, és elsősorban a koleszterinszint szabályozására használják.

Ásványi anyagok és vitaminok

A növényi szterin komplexek elsődleges célja a vér koleszterinszintjének csökkentése, amivel csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Ezek a komplexek általában nem jelentős forrásai a vitaminoknak vagy ásványi anyagoknak, kivéve ha a gyártó kifejezetten hozzáadja őket. Az előnyök főként a szterinok képességéből erednek, hogy versengjenek a koleszterin felszívódásáért a bélrendszerben, ezzel segítve a vér koleszterinszintjének csökkentését.

Egészségügyi előnyök

1. Koleszterinszint csökkentése

A növényi szterinek képesek csökkenteni a “rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben. Ezt úgy érik el, hogy versenyeznek a koleszterinnel a bélben található felszívódási helyekért. Ennek eredményeképpen kevesebb koleszterin szívódik fel, és több ürül ki a szervezetből. Ez a hatás különösen hasznos lehet azok számára, akik genetikailag hajlamosak magas koleszterinszintre vagy akiknek étrendje magas zsírtartalmú.

2. Szív- és érrendszeri egészség

A koleszterinszint csökkentése közvetlenül hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Magas LDL-koleszterin szint hosszú távon érelmeszesedéshez vezethet, amely szívrohamokhoz és stroke-hoz vezethet. A növényi szterinek alkalmazása ebben az esetben preventív intézkedésként szolgálhat, segítve a szív egészségének megőrzését.

3. Antioxidáns hatások

Bár a növényi szterinek elsősorban a koleszterinszintre gyakorolt hatásukról ismertek, bizonyos típusaik rendelkeznek antioxidáns tulajdonságokkal is. Ezek az antioxidánsok segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stressz okozta károsodásokkal szemben, ami hozzájárul az általános sejtegészség fenntartásához.

4. Emésztőrendszeri egészség

Bár kevésbé hangsúlyos, a növényi szterinek bizonyos mértékben hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészségéhez is. Azáltal, hogy csökkentik a bélben felszívódó zsírok mennyiségét, segíthetnek megelőzni vagy kezelni bizonyos emésztőrendszeri betegségeket, mint például a zsír-anyagcserezavarokat.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

Erdei Deréce

Erdei Deréce

Az erdei deréce (Epilobium angustifolium), ismertebb nevén keskenylevelű gyékény vagy orvosi füzény, egy északi féltekén elterjedt növény, amelyet hagyományosan használnak különböző gyógyászati célokra.

[]