Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Mandulagomba

Mandulagomba (Agaricus blazei)

A mandulagomba Brazília esőerdőiben őshonos, de megtalálható az USA délkeleti területein is. Termőhelyén speciális klimatikus körülmények uralkodnak. Csak magas páratartalmú, szellős helyeken terem, ahol kellően meleg van. Már a múlt század végén megfigyelték, hogy a mandulagomba termőhelyén élő emberek, akik rendszeresen fogyasztották a mandulához hasonló ízű gombát, rendkívül jó egészségi állapotnak örvendenek és nagyon sokáig élnek. A kutatók már több, mint 30 éve vizsgálják immunstimuláló erősítő hatását. A mandulagomba nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, rezet, foszfort káliumot, cinket és nátriumot, ezen kívül megtalálható benne valamennyi létfontosságú aminosav valamint a B-vitamin komplex vitamin csoport, a D-vitamin és az E-vitamin. A mandulagomba 20%-a rost és 12%-a antioxidáns béta-glükán. Elsősorban ezen összetevőknek köszönheti kiemelkedő immunerősítő hatását.

A mandulagomba, más néven Agaricus blazei Murill, Brazíliából származik és azért kapta ezt a nevét, mert illata és íze a mandulára emlékeztet. A hagyományos gyógyászatban és az étrend-kiegészítőkben is felhasználják azon hatóanyagai miatt, amelyek potenciálisan hozzájárulnak az egészség javításához.

Ásványi anyagok és vitaminok

A mandulagomba különböző ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, köztük káliumot, foszfort, magnéziumot és B-vitaminokat.

Egészségügyi előnyök

1. Immunrendszer támogatása

Egyik fő előnye az immunrendszer támogatása. Olyan bioaktív poliszacharidokat, például a béta-glükánt tartalmaz, amelyek stimulálják az immunsejteket. Vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal is bír, mivel természetes módon képes felvenni a harcot a HIV-vírus ellen, képes elpusztítani a baktériumok nagy részét, illetve a Candida gomba kezelésére is szokták alkalmazni.

2. Daganatellenes tulajdonságok

A mandulagomba egyes tanulmányok szerint antikarcinogén hatásokkal rendelkezik, bár a kutatás ezen a területen még kezdeti stádiumban van.

3. Gyulladáscsökkentő hatás

Néhány tanulmány azt mutatja, hogy az Agaricus blazei Murill-nek anti-gyulladásos tulajdonságai vannak.

4. Antioxidáns tulajdonságok

Nagyon erős antioxidáns hatással bír, ennek köszönhetően sejtszinten képes javítani a vér oxigénellátását, így javíthatja az anyagcsere folyamatokat is.

5. Koleszterinszint csökkentése

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a mandulagomba pozitívan befolyásolhatja a lipidprofilokat, beleértve a koleszterinszint csökkentését is.

6. Májvédő hatás

Támogatja a májfunkciók megfelelő működését és elősegíti a sérült májsejtek regenerálódását. Emiatt előszeretettel alkalmazzák különféle májgyulladások és májkárosodások kezelésére. Fantasztikus méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, mivel segíti a toxinok kiürülését a szervezetből.

7. Vércukorszint-szabályozás

Az előzetes kutatások azt is mutatják, hogy a mandulagomba kedvezően befolyásolhatja a vércukorszintet, ami potenciálisan előnyös lehet a cukorbetegséggel élők számára.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]