Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Macskagyökér

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

A macskagyökér egy olyan növény, amely számos egészségügyi előnyt kínál. Egyik legismertebb tulajdonsága a stressz és a szorongás enyhítése, amit a benne található flavonoidok és iridoid glikozidok révén ér el. A macskagyökér serkenti az agy szerotonin termelését, ami segíthet javítani a hangulatot és csökkenteni a stresszt. Ezenkívül a macskagyökér antimikrobiális hatású, ami segíthet a fertőzések elleni védelemben. A macskagyökér hagyományosan használt gyógynövény a húgyúti rendszer támogatására is, és gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos lehet bizonyos emésztőrendszeri problémák enyhítésében is.

A macskagyökér egy gyógynövény, amelyet hagyományosan nyugtatóként használtak Európában és Ázsiában. A macskagyökérrel kapcsolatos legtöbb kutatás a növény gyökerére és gyökértörzsére összpontosít.

Ásványi anyagok és vitaminok

A valerénsav az egyik fő alkotórésze, mely antioxidáns tulajdonságokkal is bír. A Volatile olajok felelnek a növény jellegzetes illatáért. Flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek. GABA (gamma-aminosav)-at tartalmaz, ami egy neurotranszmitter, mely a központi idegrendszerben fordul elő és szerepet játszhat a macskagyökér nyugtató hatásában.

Egészségügyi előnyök

1. Alvászavarok

A macskagyökér az egyik leggyakrabban ajánlott gyógynövény az alvási zavarok kezelésére. Egyes kutatások szerint a macskagyökér kivonat javíthatja az elalvási időt és az alvás minőségét.

2. Szorongás

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a macskagyökérnek lehetnek nyugtató és szorongásellenes hatásai.

3. Izomgörcsök

A macskagyökér izomlazító hatása miatt egyesek görcsoldóként használják, különösen menstruációs görcsök esetén. De klimax esetén nagyon hatásos idegnyugtató.

4. Vérnyomás

Van néhány állatkísérlet, amely azt mutatja, hogy a macskagyökér csökkentheti a vérnyomást, bár az emberi kutatások még nem erősítették meg ezt.

Nem hiába nevezik a macskagyökeret „mindent gyógyítónak”. Az ókorban a herbalisták számos jótékony hatását fedezték fel ennek a gyógynövénynek! Az ókor 3 leghíresebb herbalistája jött rá, hogy a macskagyökér serkenti az emésztést, fájdalomcsillapító hatással bír, illetve vizelethajtó hatása miatt mérgezések ellen is kiváló. A középkorban főként nyugtató és altató hatása miatt használták. Ebben az időben a skótok csak azt a főzetet tartották gyógyító hatásúnak, amiben volt macskagyökér. A 18.-ik században elsősorban emésztésserkentőként és hisztériás rohamok kezelésére javasolták. A 19.-ik században főként nyugtató hatását használták ki, enyhébb epilepsziás görcsök ellen is ezt a gyógynövényt alkalmazták.
A szintetikus gyógyszerek mindegyike tompítólag hat a központi idegrendszerre. Ezzel szemben a macskagyökér nyugtató hatása mellett fokozza a koncentrációt!

Top termék

Top termékajánlatunk!

A legkellendőbb termék, ami ezt a gyógynövényt tartalmazza, most kedvezményesen csak neked.

% Akció!

Relax-D – természetes  feszültségoldó

A Relax-D-be a klasszikus macskagyökér, citromfű és komló mellé segítségül hívtuk észak és kelet nyugtatóit, a rózsagyökeret, az álombogyót (ashwagandha) és a gynostemmát. Bármilyen stresszes is volt a napod, a Relax-D-vel mosolyogva hajtod álomra a fejed és reggel pihenten, tiszta fejjel ébredsz.

N

Feszültségoldó

N

Ha ingerlékeny vagy

N

Alvászavar esetén

N

Stresszes és depressziós tünetek enyhítésére

3 890 Ft

584 Ft megtakarítás

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Marhaepe

A marhaepe, vagyis a szarvasmarha epe, hagyományos gyógynövényes kezelésekben használt összetevő, amelyet elsősorban az emésztési folyamatok támogatására használnak.

Vöröshere (Trifolium pratense)

Vöröshere (Trifolium pratense)

A vörös here egy évelő növény, amelyet gyakran használnak a gyógynövényes kezelésekben, különösen a menopauza tüneteinek enyhítésére.

Lenmag (Linum usitatissimun)

Lenmag (Linum usitatissimun)

A lenmag a len növény magja, mely hosszú ideje ismert értékes táplálkozási és gyógyászati tulajdonságai miatt.

[]