Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Lutein

A lutein elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabad gyököket, amivel csökkentheti a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát. A szerepe az, hogy kiszűrje azokat a fénysugarakat, melyek a makula degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. A lutein sárga festékanyag (pigment), amely elnyeli a kék fényt – azt a fényt, amelyik egyébként a szemben károsodást okozhatna.
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.
Lutein fogyasztásával 32 %-kal kisebb volt a szürkehályog kialakulásának kockázata egy 1802 nőt vizsgáló kutatás során. Kettős vak, randomizált klinikai kísérlet során 17 szürkehályogban szenvedő páciensnek adtak luteint (15 mg, heti 3 alkalom, két éven át). A résztvevők éleslátása javult a kezelés eredményeképpen.

A lutein egy karotinoid, amely természetesen megtalálható számos zöldségben és más élelmiszerben. Az emberi szemben, különösen a retinában és a makulában, nagy mennyiségben található, és fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében.

Források

A lutein főként zöld leveles zöldségekben található, például kelben, spenótban, brokkoliban és borsóban. Más források közé tartoznak a tojássárgája, a narancs és más gyümölcsök, valamint a kukorica és a sárga paprika.

Egészségügyi előnyök

1. Szem egészsége

A lutein elősegíti a szem egészségét, különösen az időskorban. Megvédi a szemet a káros UV sugárzástól és a kék fénytől, amely a digitális eszközöktől származhat. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak luteint, csökkentheti az öregkori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog kockázatát.

2. Antioxidáns tulajdonságok

Mint sok karotinoid, a luteinnek is antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segítenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás elleni védelemben.

3. Bőregészség

Néhány kutatás szerint a lutein hozzájárulhat a bőr egészségének megőrzéséhez, különösen a napfény által okozott károsodás elleni védelemben.

4. Kognitív funkciók

Bár a kutatások még korai szakaszban vannak, néhány tanulmány azt sugallja, hogy a luteinnek szerepe lehet a kognitív funkciók megőrzésében.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]