Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Lutein

A lutein elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabad gyököket, amivel csökkentheti a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát. A szerepe az, hogy kiszűrje azokat a fénysugarakat, melyek a makula degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. A lutein sárga festékanyag (pigment), amely elnyeli a kék fényt – azt a fényt, amelyik egyébként a szemben károsodást okozhatna.
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.
Lutein fogyasztásával 32 %-kal kisebb volt a szürkehályog kialakulásának kockázata egy 1802 nőt vizsgáló kutatás során. Kettős vak, randomizált klinikai kísérlet során 17 szürkehályogban szenvedő páciensnek adtak luteint (15 mg, heti 3 alkalom, két éven át). A résztvevők éleslátása javult a kezelés eredményeképpen.

A lutein egy karotinoid, amely természetesen megtalálható számos zöldségben és más élelmiszerben. Az emberi szemben, különösen a retinában és a makulában, nagy mennyiségben található, és fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében.

Források

A lutein főként zöld leveles zöldségekben található, például kelben, spenótban, brokkoliban és borsóban. Más források közé tartoznak a tojássárgája, a narancs és más gyümölcsök, valamint a kukorica és a sárga paprika.

Egészségügyi előnyök

1. Szem egészsége

A lutein elősegíti a szem egészségét, különösen az időskorban. Megvédi a szemet a káros UV sugárzástól és a kék fénytől, amely a digitális eszközöktől származhat. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak luteint, csökkentheti az öregkori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog kockázatát.

2. Antioxidáns tulajdonságok

Mint sok karotinoid, a luteinnek is antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segítenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás elleni védelemben.

3. Bőregészség

Néhány kutatás szerint a lutein hozzájárulhat a bőr egészségének megőrzéséhez, különösen a napfény által okozott károsodás elleni védelemben.

4. Kognitív funkciók

Bár a kutatások még korai szakaszban vannak, néhány tanulmány azt sugallja, hogy a luteinnek szerepe lehet a kognitív funkciók megőrzésében.

Top termék

Top termékajánlatunk!

A legkellendőbb termék, ami ezt a gyógynövényt tartalmazza, most kedvezményesen csak neked.

% Akció!

Irexo szemvitamin – Erdei bogyós gyümölcsök szemed egészségéért!

Fárasztó szemgyakorlatok? Lézeres szemműtét? Na még mit nem! Járulj hozzá szemed egészségének megőrzéséhez napi egy darab Irexo szemvitamin szedésével. Tapasztald meg a különleges antioxidáns, az antocianin jótékony hatásait a szemre.

N

Szemvitamin

N

Retinasejtek regenerálódása

N

Látásélesség megőrzése

N

Szürke hályog megelőzése és kezelése

7 990 Ft

1199 Ft megtakarítás

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Marhaepe

A marhaepe, vagyis a szarvasmarha epe, hagyományos gyógynövényes kezelésekben használt összetevő, amelyet elsősorban az emésztési folyamatok támogatására használnak.

Vöröshere (Trifolium pratense)

Vöröshere (Trifolium pratense)

A vörös here egy évelő növény, amelyet gyakran használnak a gyógynövényes kezelésekben, különösen a menopauza tüneteinek enyhítésére.

Lenmag (Linum usitatissimun)

Lenmag (Linum usitatissimun)

A lenmag a len növény magja, mely hosszú ideje ismert értékes táplálkozási és gyógyászati tulajdonságai miatt.

[]