Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Jód

A jód egy kiemelkedően fontos nyomelem a szervezet egészséges működése szempontjából. Nyomelemként csak nagyon alacsony mennyiségben van jelen a szervezetben, de létfontosságú a szabályozásban és az anyagcsere folyamatokban. A jód támogatja a női és férfi hormonrendszert, segít fenntartani a pajzsmirigy egészséges működését, és enyhíti a pajzsmirigy problémák tüneteit, mint például a hajhullás és az elhízás. Segíti a csecsemők és gyermekek szellemi fejlődését, és “sugárzásvédő” hatással rendelkezik, tehát fontos szerepe van a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésben. A jódhiány számos anyagcserezavar hátterében állhat, és elsősorban a pajzsmirigy működését befolyásolja. Jódhiány esetén a pajzsmirigy alul működhet, megnagyobbodhat, és súlyos esetben golyva is kialakulhat.

A jód egy esszenciális ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a testünknek szüksége van rá a megfelelő működéshez, de maga nem képes előállítani, ezért táplálékon keresztül kell bevinni.

Ásványi anyagok és vitaminok

A jód nem vitamin vagy fehérje, hanem egy ásványi anyag. A legjobb természetes jódforrások a tenger gyümölcsei, például a tengeri alga és a tengeri halak, valamint a tej és a tojás.

Egészségügyi előnyök

1. Pajzsmirigy

A jód legfontosabb szerepe az emberi szervezetben, hogy támogatja a pajzsmirigyhormonok (tiroxin és trijód-tironin) termelését. Ezek a hormonok szabályozzák a test energiafelhasználását, hőtermelését és működését.

2. Növekedés és fejlődés

A jód hiányában fejlődési rendellenességek léphetnek fel, különösen az agyban. A jódhiány a világon a fejlődési visszamaradás egyik leggyakoribb oka.

3. Szaporodás

A Jód támogatja a női és férfi hormonrendszer megfelelő működését, fokozza a mellek, a petesejtek, a hímivarsejtek és az ondó működését, ezáltal fokozza a termékenységet is.

4. Sugárzásvédő

Fontos szerepe van a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésben. Ha megfelelő szintű jód van a szervezetben, akkor az meggátolja, hogy a szervezet felszívja és beépítse a radioaktív anyagokat.

5. Immunerősítő hatás

A jód serkenti az immunrendszer működését, támogatja a fehérvérsejtek úgynevezett ölőképességét, így fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

5. Rákellenes hatás

Kutatás során bizonyították, hogy a jód nagyon jótékony hatással bír a női mellszövetre. A japán nők jód bevitele igen magas, mivel jódban gazdag ételeket fogyasztanak (halak, rákok, kagylók, alga). Esetükben a mellrák kialakulásának esélye sokkal alacsonyabb 1/3-a a nyugat-európai, illetve amerikai nőkhöz viszonyítva, akik jódban szegény ételeket fogyasztanak. A jódiány tehát megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Hiánya

A jódhiány súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint például:

  • Golyva: A pajzsmirigy megnagyobbodása, ami a nyakban duzzanatot okoz.
  • Krétakór: A jódhiány miatti mentális visszamaradottság, amely a terhesség alatti súlyos jódhiány következménye lehet.
  • Hypothyreosis: Csökkent pajzsmirigyhormon-termelés, amely fáradtságot, súlygyarapodást és egyéb tüneteket okozhat.

Egyéb kapcsolodó termékek

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]