Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Gyapjas Tintagomba

Gyapjas Tintagomba (Coprinus comatus)

A gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) hosszú ideje van jelen a hagyományos orvoslásban, különösen Ázsiában. Gazdag poliszacharidokban és antioxidánsokban, melyek elősegítik a szervezet védelmét a káros szabad gyökök ellen. Kutatások szerint a gomba kivonatai támogatják a vércukorszint szabályozását, ami előnyös lehet cukorbetegek számára. Ezenkívül a gyapjas tintagomba antimikrobiális és daganatellenes tulajdonságokat is mutatott egyes tanulmányokban. Összességében a gyapjas tintagomba számos potenciális egészségügyi előnnyel rendelkezik, bár további kutatásokra van szükség a teljes hatásmechanizmus megértéséhez.

A Gyapjas Tintagomba (Coprinus comatus), más néven tintagomba, egy különleges kinézetű, ehető gomba. Gyors növekedése és jellegzetes megjelenése miatt könnyen felismerhető. A fiatal gombafejek fehérek és henger alakúak, de az érés során a kalap alja elkezd lefolyni egy fekete, tintaszerű folyadék formájában, amitől a gomba a nevét kapta.

Ásványi anyagok és vitaminok

A gyapjas tintagomba számos poliszacharidot tartalmaz, amelyek immunstimuláns tulajdonságokkal rendelkeznek. A gomba antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben és támogathatják az egészséges sejtműködést. Mint sok más gomba, a gyapjas tintagomba is tartalmaz egy sor fontos ásványi anyagot, köztük káliumot, foszfort és cinket.

Egészségügyi előnyök

1. Anyagcsere támogatása

A gyapjas tintagomba lektin aktivitása a legmagasabb a gyógygombák közül. A lektinek komplex fehérjék, amik pozitívan hatnak az anyagcsere folyamatokra, mint pl a sejtosztódás és az immunrendszer. Ennek okán a gyapjas tintagomba segíthet a fogyásban is.

2. Antioxidáns tulajdonságok

Az antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek szabad gyököktől való védelméhez, ami csökkentheti a krónikus betegségek, mint a szívbetegség vagy a rák kialakulásának kockázatát.

3. Rákellenes tulajdonságok

A gyapjas tintagomba olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek blokkolják a nemi hormonok receptorait a tumorsejteken. Így a hormonfüggő daganatok esetében (emlőrák, prosztatarák) képes meggátolni a tumorsejtek növekedését. Állatkísérletek során 90-100%-os tumornövekedést gátló hatást figyeltek meg. 

4. Vércukorszint csökkentő hatás

Vizsgálatok által bizonyított, hogy a gyapjas tintagomba beadását követően 90 percen belül 41%-kal csökkent a vérben lévő glükóz mennyisége. További 6 óra elteltével pedig még 20%-kal tovább csökkent. A gyapjas tintagomba tehát vércukorszint csökkentő hatással bír. Ezt úgy teszi, hogy fokozza a sejtek inzulin érzékenységét, ami elősegíti, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe.

5. Gombaellenes hatás

A gombás fertőzések, mint pl a Candida gomba ellen is pozitív eredményeket mutat a gyapjas tintagomba. Ezek a fajta fertőzések, azért nagyon károsak, mert megzavarhatják a belek egészséges működését és a szervezet természetes védekező mechanizmusát is negatívan befolyásolhatják.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]