Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Gránátalma

Gránátalma (Punica granatum)

A gránátalma emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai felbecsülhetetlenek. Több, mint 100 biológailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Dr. Michael Aviram, a haifai egyetem professzora egyes gyógynövények és gyümölcsök szív-, és érrendszerre gyakorolt hatását kutatta. Ő az, aki először bizonyította a vörösbor koleszterin-csökkentő hatását. A gránátalma vizsgálata során azonban még erősebb hatásról számolt be, ami a szív-, és érrendszert illeti. Háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, a zöld tea vagy az áfonya. Az egyik leggazdagabb forrása az ellegsavnak. A legnagyobb antioxidáns hatással rendelkező összetevője punicalagin, amelyet kizárólag a gránátalma tartalmaz. Ez adja a gránátalma anioxidáns hatásának több, mint a felét. Egy hormonszerű, ösztrogénhez hasonló anyagot is tartalmaz, aminek segítségével a változókori nehézségeket könnyebben átvészelhetjük. És itt még mindig nincs vége a gránátalma áldásos hatásainak!

A gránátalma egy különösen ízletes gyümölcs, amely számos kultúrában régóta népszerű. A gránátalma különféle részeit, beleértve a levét, magjait és kérgét, évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban különféle előnyei miatt.

Ásványi anyagok és vitaminok

A gránátalma gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, mint a kálium, magnézium és foszfor. Emellett polifenolokban is gazdag, amelyeknek antioxidáns tulajdonságaik vannak.

Egészségügyi előnyök

1. Erős antioxidáns hatás

A gránátalma polifenolokat, különösen ellagitannint és antociánt tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatásúak, és segíthetnek védelmet nyújtani a sejteket károsító szabad gyökök ellen.

2. Szív- és érrendszer támogatása

Csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ennek oka, hogy a gránátalma csökkentheti a sejtek oxidációját és a szabad gyökök kialakulását. Rendszeres fogyasztása 20%-kal csökkenti az LDL vagyis káros koleszterin szintjét, illetve megnöveli a HDL vagyis hasznos koleszterin szintjét a vérben. Valamint javítja a véráramlást és segít megakadályozni az artériák megvastagodását.

3. Gyulladáscsökkentő hatás

Gyulladáscsökkentő hatását a punikalaginoknak köszönheti. Vizsgálatok során igazolták, hogy a gránátalma segíthet csökkenteni a gyulladást az emésztőrendszerben, illetve a mell- és vastagbélrákos sejtekben.

4. Artritisz kezelése

Mivel a gránátalma, olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így az ízleti gyulladás kezelésében is segíthet. Vizsgálatok során azt figyelték meg, hogy a gránátalma segíthet gátolni azokat az enzimeket, amelyek az ízületeket korásítják.

5. Sportteljesítmény növelése

A gránátalma nitrátokat tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani az edzés hatékonyságát és növelhetik az állóképességet.

6. Daganatellenes hatás

A gránátalma kivonatok bizonyos daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, de ezen állítások további vizsgálatokra várnak.

7. Antibakteriális és antivirális hatás

A gránátalma kivonat antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezhet.

8. Memória javítása

Bizonyos kutatások szerint a gránátalma fogyasztása javíthatja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []