Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Görögszéna

Görögszéna (Trigonella foenum-graecum)

A görögszéna számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ez a gyógynövény segít az emésztési problémák, mint például a gyomorégés, a fekélyek és a gyomorhurut kezelésében. Emellett a görögszéna segíthet a cukorbetegek számára is, mivel hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. Szintén előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, mivel csökkenti a trigliceridek és a LDL (“rossz”) koleszterin szintjét. A nők számára a görögszéna segíthet a menstruációs problémák és tünetek kezelésében, valamint a tejtermelés növelésében szoptató anyák esetén.

A görögszéna magját és levelét évszázadok óta használják gyógyászati célokra és fűszerként. A hagyományos ayurvédikus és kínai orvoslásban számos különböző egészségügyi előnyt tulajdonítanak neki.

Ásványi anyagok és vitaminok

A görögszéna magok kalciumot, vasat, káliumot, cinket, magnéziumot és vitaminokat (elsősorban B-vitaminokat) tartalmaznak.

Egészségügyi előnyök

1. Vércukorszint csökkentése

A görögszéna segíthet szabályozni a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára. Ezen hatását a benne található rostoknak és kémiai vegyületeknek tulajdonítják, amelyek támogathatják az inzulin működését és csökkenthetik a vércukorszint emelkedését étkezések után.

2. Emésztés javítása

A görögszéna tradicionálisan használt gyógynövény az emésztési problémák kezelésére. A benne található rostok segíthetnek a gyomorégés enyhítésében és a székrekedés kezelésében.

3. Libidó növelése

Néhány kutatás arra utal, hogy a görögszéna segíthet növelni a libidót és javíthatja a szexuális teljesítményt mind férfiaknál, mind nőknél.

4. Tejtermelés serkentése

Szoptató anyáknál a görögszéna a tejtermelést növelő hatásáról is ismert.

5. Gyulladáscsökkentő hatások

A növényben található vegyületeknek gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, amelyek támogathatják az általános egészség megőrzését és csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

6. Koleszterinszint csökkentő hatás

Egyes kutatások arra utalnak, hogy a görögszéna segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, különösen a “rossz” LDL-koleszterint, miközben növeli a “jó” HDL-koleszterint.

7. Étvágy csökkentése

Egyes emberek azt tapasztalják, hogy a görögszéna csökkenti az étvágyat, ami segíthet a fogyásban.

8. Hajhullás ellen

Topikális alkalmazással a görögszénát néhány hagyományos gyógyászati rendszerben hajhullás kezelésére is használják.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]