Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Fekete bodza

Fekete bodza (Sambucus nigra)

A fekete bodza pozitív hatásait már Hippokratész is igen nagyra becsülte. Ez a gyógynövény az egyik legismertebb immunrendszert erősítő gyógynövény. A fekete bodza antocianinban gazdag, ami rendkívül erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így hozzájárul az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A fekete bodzát előszeretettel ajánlják megfázás, influenza, vírusos légúti megbetegedés megelőzésére vagy a meglévő tünetek kezelésére. Csökkenti a nátha és a megfázás időtartamát és a felgyógyulási időt is meggyorsítja.

A fekete bodza Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos növény, melynek bogyóit és virágait régóta használják a hagyományos gyógyászatban.

Ásványi anyagok és vitaminok

A fekete bodza bogyói különösen gazdagok C-vitaminban, de B6-vitamin és vas forrásai is. Azonban az éretlen bodzabogyók vagy a növény más részei mérgezőek lehetnek, ezért fontos azok megfelelő feldolgozása és előkészítése.

Egészségügyi előnyök

1. Immunrendszer erősítése

A fekete bodza kivonatokat gyakran alkalmazzák az immunrendszer erősítésére, különösen megfázás és influenza esetén. A C-vitamin, az antioxidánsok és az antivirális vegyületek együttesen segítenek a betegségek elleni védekezésben.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A fekete bodza gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni a gyulladásos betegségek tüneteit, mint például az ízületi gyulladás.

3. Antioxidáns tulajdonságok

A fekete bodza gazdag flavonoidokban, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, segítve a szervezetet a káros szabad gyökök ellen.

4. Vízhajtó és hashajtó tulajdonságok

A bodzavirág enyhe vízhajtó és hashajtó hatással bír, ami segíthet a méregtelenítésben és a normális emésztés fenntartásában.

5. Csökkenti a vér cukorszintjét

Bizonyos tanulmányok azt mutatják, hogy a fekete bodza kivonatok segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet, ami előnyös lehet a cukorbetegséggel élők számára.

Fontos megjegyezni, hogy míg a fekete bodza számos potenciális egészségügyi előnyt kínál, az éretlen bogyók vagy a növény más részei mérgezőek lehetnek. Soha ne fogyassz bodzabogyót nyersen vagy megfelelően előkészítve. Ha fontolgatod a fekete bodza kiegészítők vagy kivonatok fogyasztását, mindig konzultálj orvossal vagy egészségügyi szakemberrel előtte.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []