Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Fekete áfonya

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

A fekete áfonya látásra való pozitív hatását a második világháború idején ismerték fel. Brit katonák arról számoltak be, hogy fekete áfonya fogyasztása után az éjszakai bevetések során élesebbé vált a látásuk. Ezen tapasztalaton felbuzdulva beindultak a kutatások, és kimutatták, hogy a fekete áfonya elősegíti a retinasejtek regenerálódását. Ma már többféle látászavar kezelésére alkalmazzák sikeresen. A fekete áfonya serkenti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, fokozza a vörösvértestek membránjainak rugalmasságát. A fekete áfonya antocianidjainak hajszálereket erősítő hatását olyannyira elismerik, hogy Európában számos kórházban a műtétek előtt és után fekete áfonyát adnak a betegeknek a bevérzések megelőzésére.

A fekete áfonya, más néven vadáfonya vagy erdei áfonya, a Vaccinium nemzetségbe tartozik, és Észak-Amerika, Európa és Ázsia mérsékelt és hidegebb éghajlatú területein honos. Kisebb, sötétebb és gyakran intenzívebb ízű, mint a rokon kékáfonya, a fekete áfonyát sokszor gyógyászati és étrendi célra használják.

Ásványi anyagok és vitaminok

A fekete áfonya gazdag C-vitaminban és K-vitaminban. Ezenkívül ásványi anyagokat tartalmaz, mint a mangán, magnézium és vas.

Egészségügyi előnyök

1. Erős antioxidáns hatás

A fekete áfonya antociánokban és más flavonoidokban gazdag, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek hozzájárulhatnak a szabad gyökök elleni védelemhez, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.

2. Látás

A fekete áfonyát hagyományosan a szem egészségének támogatására használták, különösen éjszakai látási problémák esetén. Bizonyos tanulmányok azt sugallják, hogy az áfonya pozitív hatással lehet a látásra, bár további kutatásokra van szükség.

3. Szív- és érrendszer támogatása

A fekete áfonya flavonoidjai hozzájárulhatnak a szív egészségének támogatásához, javíthatják a koleszterinszintet és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

4. Emésztési előnyök

A fekete áfonya rostokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogathatják az emésztési folyamatokat és segíthetnek a gyomor-bél rendszer egészségének megőrzésében.

5. Antimikrobiális hatás

Bizonyos tanulmányok azt sugallják, hogy a fekete áfonya kivonatoknak lehetnek antimikrobiális tulajdonságai, különösen bizonyos baktériumok és gombák ellen.

6. Cukorbetegség

 A fekete áfonyában lévő vegyületek hozzájárulhatnak a vércukorszint szabályozásához és csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

7. Gyulladáscsökkentő hatás

A fekete áfonya antioxidánsai hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez a szervezetben.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []