Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Dél-afrikai muskátli

Dél-afrikai muskátli (Pelargonium sidoides)

Már az afrikai bennszülöttek is alkalmazták köhögés csillapítására. Immunstimuláns és antibakteriális hatással bír. Csökkenti a váladék pangását az orrban, ezzel megelőzve a felülfertőződést. Hörghurut, arcüreg– és mandulagyulladás kezelésére használják. Jelentős mértékben csökkenti a köhögés és torokfájás tüneteit. Enyhíti az akut légúti betegségek tüneteit, támogatja az immunrendszert ezzel elősegítve a gyors gyógyulást.

A Dél-afrikai muskátli, vagy más néven umckaloabo, a dél-afrikai régiónkban honos, és a helyi gyógyászatban régóta használták.

Ásványi anyagok és vitaminok

Az adatok a Dél-afrikai muskátlival kapcsolatban nem annyira kiterjedtek, mint néhány más, széles körben használt gyógynövényekkel kapcsolatban. Ennek ellenére a Dél-afrikai muskátli elsősorban fitokémiai összetevőiről ismert.

Egészségügyi előnyök

1. Felső légúti fertőzések kezelése

A Dél-afrikai muskátlit gyakran használják a felső légúti fertőzések, mint az akut bronchitisz kezelésére. Az ehhez kapcsolódó kutatások azt sugallják, hogy segíthet csökkenteni a betegség időtartamát és a tünetek súlyosságát. Valamint elősegíti az orrnyálkahártyában található csillósejtek működését, ezzel csökkentve a váladék pangását az orrban. Ez azért fontos, mert így csökken a felülfertőződés esélye is. A bronchitisz mellett hozzájárul a torokfájás, nehézlégzés és köhögés tüneteinek enyhítéséhez. Emiatt hörghurut, mandula- és arcüreggyulladás esetén is szokták használni. Hatását a köptetőkéhez lehet hasonlítani, mivel ugyanazt az eredményt éri el.

2. Antivirális és antibakteriális tulajdonságok

A növény kivonatainak antivirális és antibakteriális tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek az immunrendszer támogatásában és a különféle fertőzések elleni védekezésben.

3. Gyulladáscsökkentő

A Dél-afrikai muskátlival kapcsolatos vizsgálatok azt mutatják, hogy a növény gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

4. Immunstimuláns hatás

Olyan módon támogatja immunrendszerünket, hogy csökkenti a vírusok és baktériumok tapadásának esélyét.

 

A dél-afrikai muskátlit már a bennszülöttek is használták a köhögés enyhítésére. Annyira hatékony természetes köhögéscsillapító, hogy a tuberkolózis gyógyítására is megpróbálták alkalmazását.
A 19-ik században Charles Henry Stevens ismertette meg Európával ezt a csodanövényt. 1897-ben Dél-Afrikába utazott, hogy az ottani friss levegővel kezelje egyre csak súlyosbodó TBC-jét. Viszont nem csak a hegyi levegő segített felépülni betegségéből. Egy helyi zulu gyógyító főzetet készített neki minden nap, egy helyi gyógynövényből. Ez a főzet néhány hónap alatt segített enyhíteni súlyos tüdőproblémáit, olyannyira, hogy nem sokkal később hazatérhetett Angliába. Ahova magával vitte a dél-afrikai muskátlit és a tuberkolózis ellenszereként terjesztette el országszerte.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []