Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Bíbor kasvirág

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

Az echinaceat a népi gyógyászatban köhögés, torokfájás, mandulagyulladás kezelésére alkalmazzák. Csökkenti a vírusos eredetű légúti fertőzések tüneteit. Antivirális hatással is bír.

A bíbor kasvirág, gyakran egyszerűen echinaceaként említve, Észak-Amerikában őshonos, és az indiánok hagyományos gyógyászatában régóta használják különféle betegségek kezelésére. A modern kutatások is vizsgálják a növény gyógyászati tulajdonságait.

Ásványi anyagok és vitaminok

Míg a bíbor kasvirág nem különösen ismert magas vitamin- vagy ásványianyag-tartalmáról, fitokémiai vegyületei, például a poliszacharidok, alkilamidok, és flavonoidok teszik érdekessé az egészségügyi előnyei szempontjából.

Egészségügyi előnyök

1. Immunrendszer erősítése

A bíbor kasvirág kivonatokat gyakran használják az immunrendszer erősítésére. Bizonyos tanulmányok azt mutatják, hogy az echinacea segíthet rövidíteni a megfázás és az influenza időtartamát, valamint csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát. Az echinacea hatóanyagai, különösen a poliszacharidok, serkentik az immunsejtek, mint például a makrofágok és a T-sejtek aktivitását. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyorsabban és hatékonyabban képes reagálni a kórokozókra, mint például a baktériumokra és a vírusokra.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A bíbor kasvirág alkamidokban gazdag. Ezek a vegyületek kifejezetten hatékonyak a gyulladásos folyamatok csökkentésében, mivel gátolják bizonyos gyulladást okozó enzimek aktivitását. Ezáltal az echinacea segíthet a gyulladásos tünetek, mint például a duzzanat, a vörösség és a fájdalom csökkentésében.

3. Antioxidáns tulajdonságok

Az echinacea flavonoidjai antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól.

4. Bőrproblémák kezelése

Az echinacea gyakran használt összetevő a bőrápolási termékekben, mivel segíthet a bőrirritáció, ekcéma és pattanások enyhítésében.

5. Antivirális tulajdonságok

Az echinacea arra készteti a sejteket, hogy interferont kezdjenek termelni, ami egy természetes vírusellenes anyag,  a szervezet saját vírusellenes fehérjéi. Az interferonok segítenek megakadályozni a vírusok szaporodását a fertőzött sejtekben, így csökkentve a fertőzés terjedését és súlyosságát. Továbbá az echinacea hatóanyagai gátolhatják a vírusok bejutását a sejtekbe, így korlátozva a fertőzés kezdeti terjedését.

6. Antibakteriális tulajdonságok

Hatóanyagai közvetlenül gátolhatják egyes baktériumok növekedését. Ez azt jelenti, hogy a növény segíthet megelőzni vagy csökkenteni a baktériumok által okozott fertőzéseket. Továbbá az echinacea elősegíti azoknak az immunsejteknek a működését, amelyek képesek a baktériumok elpusztítására, így kettős védelmet nyújtva a szervezet számára.

7. Légúti tünetek enyhítése

Az echinacea-t néha használják a légúti tünetek, mint a köhögés vagy torokfájás enyhítésére. Mandulagyulladás, sőt akár még tüszős-mandulagyulladás esetén is segítséget nyújthat.

A XVII. századi ásatásokból kiderült, hogy már a sziú indiánok is gyógyításra használták az echinacea-t. Főként külsőleg, kígyómarások és sebek kezelésére alkalmazták. A gyógynövényeknek általában csak egy bizonyos részét tudják gyógyászati célokra használni, pl: gyökere, levele, virága. Nos, az echinacea ebben is különleges! Hiszen ennek a gyógynövénynek minden részét alkalmazzák gyógyászati célokra!

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []