Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Bacopa (Bacopa monnieri)

A bacopa egy trópusi növény, melyet széles körben használnak a keleti alternatív gyógyászatban és gyógyszeriparban, elsősorban mentális funkciók, mint a memória javítására és a demencia tüneteinek enyhítésére. A növény bacozidok nevű hatóanyagai serkentik az agyban a szerotonin, a gamma-amino-vajsav (GABA) és az acetilkolin hatásait, míg antioxidáns és neuroprotektív (idegvédő) tulajdonságaik révén védelmet nyújtanak az agy neuronjai számára. A bakopa fogyasztása étrend-kiegészítőként is népszerű, hiszen neuroprotektáns és antioxidáns hatásainak köszönhetően segítheti az öregedési folyamatok lassítását és a tanulást minden életkorban. A növénynek szorongásoldó tulajdonságai is vannak, amelyek csökkenthetik a stresszt és javíthatják az alvási szokásokat. A Hersaponin nevű anyagnak köszönhetően a bakopa elősegíti a REM-alvásszakasz hosszabbítását, így jobb pihenést biztosít.

A Bacopa, más néven Brahmi, az ázsiai országokban, valamint Észak- és Dél-Amerikában is megtalálható. A növény különösen az ajurvéda (az indiai hagyományos gyógyászat) részeként ismert, ahol többek között az agyműködés támogatására használják.

Ásványi anyagok és vitaminok

A Bacopa önmagában nem ismert különösen magas vitamin vagy ásványi anyag tartalomról. Azonban a növény fitokémiai vegyületei, például a bacosidok, azok, amelyek a leginkább kapcsolódnak a kognitív előnyökhöz.

Egészségügyi előnyök

1. Kognitív funkciók javítása:

A Bacopa kivonatait széles körben vizsgálták a memória, a koncentráció és az információfeldolgozási képesség javítása érdekében. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a Bacopa rendszeres szedése javíthatja ezeket a kognitív funkciókat, különösen az idősebb felnőtteknél. Lassítja a kognitív folyamatok romlását időskorban, sőt még a tanulást is segíti. Emiatt a tulajdonsága miatt időseknek a memória romlása ellen érdemes szedni. Fiataloknak pedig elsősorban tanuláshoz ajánlott, hogy minél több mindenre emlékezzenek az órán leadott anyagból.

2. Antioxidáns tulajdonságok:

A Bacopa antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében a szabad gyökök káros hatásai ellen.

3. Stressz és szorongás csökkentése:

A Bacopa kivonatokat hagyományosan a stressz és a szorongás csökkentésére használják. A növény adaptogén tulajdonságai segíthetnek a testnek alkalmazkodni a stresszes helyzetekhez.

4. Neuroprotektív hatások:

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a Bacopa kivonatai neuroprotektív hatásokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek megóvni az agyat a károsodástól és elősegíthetik az idegsejtek egészségét.

5. Légúti betegségek:

A Bacopát néha légúti problémák, például asztma kezelésére használták, mivel görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

A Bakopát már az ősi ayurvédikus orvoslásban is használták, elsősorban azért, hogy egy teljes mértékben tiszta tudatállapotot érjenek el! De nem csak az ayurvéda ismerte fel hatékonyságát. A sámánok is ezt a gyógynövényt használták, hogy észben tudják tartani a hosszú történeteket.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []