Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera)

Az ashwagandha, egy hagyományos indiai gyógynövény, számos egészségügyi előnyt kínál. Jelentős adaptogén hatással bír, segítve a szervezetet a stressz elleni küzdelemben és a hormonok egyensúlyának fenntartásában. Ezen kívül neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, elősegítve az agy egészségét, beleértve a memóriát és a koncentrációt is. Az ashwagandha képes lehet csökkenteni a szorongást és a depressziót, valamint javítani az alvás minőségét. Védelmet nyújthat az immunrendszernek, elősegítve az immunválaszt, és kutatások szerint pozitív hatása lehet az endokrin rendszerre is, különösen a pajzsmirigy működésének szabályozásában.

Az ashwagandha egy ősi gyógynövény, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban régóta használnak. Gyakran “indiai ginzengnek” is hívják, bár nem kapcsolódik a hagyományos ginzenghez. Az ashwagandha név szanszkritban “a ló szagát” jelenti, ami utal a növény friss gyökereinek erős illatára, valamint arra a hagyományos elképzelésre, hogy a növény növeli az erőt.

Ásványi anyagok és vitaminok

A Withanolidok az ashwagandha egyik fő bioaktív összetevői, amelyeket gyulladáscsökkentő, immunmoduláló és neuroprotektív tulajdonságokkal kapcsolnak össze.

Egészségügyi előnyök

1. Stressz és szorongás csökkentése

Az ashwagandhát adaptogénként ismerték el, ami azt jelenti, hogy segít a szervezetnek az alkalmazkodásban és a stresszre adott válaszának kezelésében. Számos kutatás kimutatta, hogy csökkentheti a kortizol (a stresszhormon) szintjét és javíthatja az általános stressz-érzetet. Ha a kortizolszint túl magas, az káros hatással lehet a szervezetünkre, és számos problémát okozhat, beleértve a krónikus fáradtságot, a hangulatingadozásokat és a szorongást.

2. Kognitív funkciók

Az Ashwagandha antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít leküzdeni azokat a káros molekulákat, amelyek károsíthatják az agysejteket. Ez a növény segíthet a sejtek regenerálódásában és a neuronok közötti kommunikáció javításában, amelyek mind hozzájárulnak a jobb memória és a kognitív funkciók javulásához. Egy 2017-es tanulmány szerint az Ashwagandha képes volt javítani a memóriát és a kognitív funkciókat az idősebb felnőtteknél, akik enyhe kognitív zavarokkal küzdöttek.

3. Antioxidáns tulajdonságok

Az ashwagandhában található vegyületek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek a sejtek védelmében a káros szabad gyökök ellen.

4. Hormon egyensúly

Az ashwagandha pozitívan befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonok szintjét, ami különösen hasznos lehet a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára.

5. Immunrendszer támogatása

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az ashwagandha erősítheti az immunrendszert és támogathatja az általános egészséget.

6. Fájdalomcsillapítás

Az ashwagandhának ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

7. Férfi reproduktív egészség

Az ashwagandha növelheti a tesztoszteron szintjét és javíthatja a spermaminőséget férfiaknál.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

0
    0
    Kosaram
    Üress a kosaradVissza a termékekhez
    []