Barion Pixel
HerbaD logó
60 napos visszafizetési garancia - Herba-D

100% Magyar vállalat

4034 Debrecen, Repce utca 27

Nyitóoldal » Gyógynövények » Articsóka

Articsóka (Cynara scolymus)

Az articsóka egy nagyon tápláló növény, mely gazdag rostokban, vitaminokban (különösen a B-vitaminokban és a C-vitaminban) és ásványi anyagokban, mint például a kálium, a magnézium és a foszfor. A legfontosabb jótékony hatása a máj egészségének támogatása, mivel a benne található cinarin nevű vegyület elősegíti az epe termelését, ami a zsírok emésztését segíti. Az articsóka antioxidánsokban is gazdag, melyek hozzájárulnak a szervezetben található káros szabad gyökök semlegesítéséhez, és ezzel hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához. A növény prebiotikus rosttartalma támogatja a jó bélbaktériumok növekedését, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez és a jó bélműködéshez. Az articsóka javítja a vér lipidprofilját is, ezzel hozzájárulva a szív- és érrendszeri egészség javításához.

Az articsóka az egyik legrégebben termesztett növény, amelyet elsősorban élelmiszerként ismernek el. Azonban leveleiből készült kivonatait hosszú ideje használják gyógyszerként különböző egészségügyi állapotok kezelésére.

Ásványi anyagok és vitaminok

Az articsóka jó káliumforrás, ami alapvető az izmok és idegek megfelelő működéséhez. Magas rosttartalma miatt elősegítheti az emésztést és a teltségérzetet. Az articsóka jó folsavforrás, amely fontos a sejtosztódás és a DNS-szintézis számára. Ezen felül az articsóka tartalmaz C-vitamint is, amely antioxidáns és segít a kollagén termelésében.

Egészségügyi előnyök

1. Emésztési előnyök

Az articsóka hatékonyan csökkenti a puffadást és elősegíti az egészséges emésztést, részben a cynarin nevű vegyület miatt, ami segít az epe termelésében.

2. Koleszterinszint csökkentése

Az articsóka kivonatokat arra is használják, hogy csökkentsék a rossz LDL koleszterinszintet és növeljék a jó HDL koleszterin szintet.

3. Májvédő hatás

Az articsóka hozzájárul az egészséges epeműködés kialakításához, ezzel elősegítve a zsíros ételek könnyebb emésztését. Továbbá serkenti a máj epetermelését és az epeutak egészséges működését, emiatt a tulajdonsága miatt krónikus epehólyag gyulladás esetén szokták alkalmazni. Az articsóka nem csupán az epét, de a májat is támogatja. Magas antioxidáns tartalma miatt hozzájárul a méregtelenítő folyamatok serkentéséhez. Cinarinban gazdag, ami elősegíti a májsejtek regenerálódását.

4. Cukoranyagcsere

Néhány korai kutatás azt sugallja, hogy az articsóka kivonat javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet.

Az articsókát nevezhetjük a mediterrán diéta ékkövének is. Már a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották és gyógynövényként alkalmazták. Ekkoriban az articsóka jelképezte a gazdaságot és jólétet. A lakomák főszereplője volt, kulináris különlegességnek számított. A 15. században az angol és francia nemesség egyik fő tápláléka volt, amit nagy becsben tartottak.

További gyógynövények, amelyekről többet szeretnél tudni

Növényi szterin komplex

A növényi szterinek, más néven fitoszterinek, olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, de növényi eredetűek. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a növényi olajokban, diófélékben, magvakban és egyes gabonafélékben.

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi (Bacopa monnieri)

A Brahmi, más néven Bacopa monnieri, egy vízi növény, amelyet hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban használnak, elsősorban az agyi funkciók és a mentális teljesítmény javítására.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

A Ginkgo biloba, gyakran csak mint ginkgo ismert, az egyik legrégebben ismert élő növényfaj, amely évszázadok óta használatos a kínai gyógyászatban. A Ginkgo leveleiből készült kivonatok széles körben alkalmazottak a kognitív funkciók és a keringési rendszer támogatására.

[]