Gomba kisokos
Manapság egyre felkapottabbak lettek és nagyobb teret kapnak a gyógygombák. Szinte kivétel nélkül megtalálhatóak a gyógygombák minden olyan webshopban, amely természetes összetevőkből készült termékeket forgalmaz. Mai blog cikkünkben az eredetéről és használatukról osztunk meg fontos információkat Veletek. Tartsatok velünk!

Honnan erednek a gyógygombák?
A gombákkal való gyógyítás, más néven mikoterápia már az ősi ázsiai kultúrákban - kiemelkedően Japánban, Kínában és Koreában - is ismeretes kezelés volt. Ezen országokban már több, mint 100 éve tudatosan termesztik és használják a gombákat különféle kúrák, terápiák gyógyításos elemeként. Körülbelül 50 éve hódították meg a világot és kiváló, egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt pedig óriási rajongótábornak örvendenek.
Miért érdemes gombát fogyasztani?
A gombafogyasztás igen hasznos szervezetünkre nézve, hiszen alacsony a kalória -és zsírtartalma, így a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beépíthető élelmiszer. Magas rosttartalma szintén kedvez a fogyni vágyóknak, nem utolsó sorban pedig energizál és segíti az emésztést. Kiváló tápanyagforrás, amely gazdag vitaminokban, cinkben, mangánban és vasban. Ez utóbbi segíti a vérszegénység kialakulásának prevencióját. A gombákban található fehérje tartalmazza mind a kilenc, a szervezet számára nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális aminosavakat (EAA), amelyek a következők:
- Fenilalanin
- Hisztidin
- Izoleucin
- Leucin
- Lizin
- Metionin
- Treonin
- Triptofán
- Valin
A gomba nátriumban szegény, azonban kálium -és foszfortartalma igen magas, ezért fogyasztásuk erősen ajánlott magasvérnyomás-betegségben szenvedők esetében.
A gyógygombák betegségre gyakorolt hatásai:
A gombák kiváló immunerősítő hatásuk mellett számos betegség kialakulásának megakadályozásában, vagy éppen visszaszorításában és a panaszok enyhítésében is nagy szerepet játszanak. Minden gyógygomba béta-glükánt tartalmaz, amely segíti a szervezetet a gyulladások leküzdésében, valamint immunerősítésben.
Rákos megbetegedések:
Kiváló antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása miatt a gyógygombák akár erős daganatellenes hatással bírhatnak. Bizonyos ráktípusokra kifejezetten ajánlott a gyógygombák fogyasztása.
Szív - és érrendszeri megbetegedések:
A gyógygombák növelhetik az HDL, azaz a jó koleszterin szintjét a vérben, valamint gátolhatják a plakkok megtapadását az erek falán, így csökkentve az érelmeszesedés kialakulását.
Cukorbetegség:
A gyógygombák hatóanyagai között a hasnyálmirigy, a máj és egyéb endokrin (belső elválasztású) mirigyek megfelelő működését biztosító összetevőket találhatunk, így az inzulintermelésre és a vércukorszint megfelelő szinten tartására is pozitív hatással lehet.
“Gombás” érdekességek:
- Heterotróf élőlények, amelyek sem a növények, sem az állatok családjába nem sorolhatók.
- A gombák, mint “szuperélelmiszerek” ismeretesek.
- Jellemző rájuk a föld alatti élet, vagy a szerves anyagok bomlása.
- A Penicillin baktérium ellenes szernek egy úgynevezett “Penicillum chrysogenum” gomba az alapja.
- A gyógygomba készítmények körülbelül 95%-a Kínából származik.
- Néhány gombafaj képes sötétben fluoreszkálni.
- A gombák 90%-ban vizet tartalmaznak.
- A világ legidősebb gombája egy Oregon állambeli mézgomba, amely nagyjából 9,5 km2 területet borít be a föld alatt.
Következő blog cikkünkben további érdekességeket olvashattok, melyben a legfontosabb gyógygombák 1-1 fajtájára fókuszálunk. Addig is tekintsétek meg a Herbad.hu új termékcsaládjának, a Natur-L-nek a széles és elismert gyógygomba kínálatát és szerezzétek be Ti is a legtöbbet, mindennapi egészségetek megőrzése érdekében!