Glikémiás index
Hallottál már a glikémiás indexről, de nem tudod mi alapján történik a kiszámítása? Vagy talán még nem is találkoztál a fogalommal? Akkor itt az ideje, hogy megismerkedj vele, pláne, ha cukorbetegségben szenvedsz!

A glikémiás index (GI) egy mérőszám, amely egyes élelmiszerek vércukorszint emelő képességét jelöli. A táplálékok besorolása egy 0-tól 100-ig terjedő skálán történik, ahol a vércukorra gyakorolt hatás alapján történik a kategorizálás.
A GI megmutatja, hogy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az élelmiszerben található szénhidrát mennyiségéről azonban nem ad információt. Az alacsony GI-vel rendelkező táplálékok lassan felszívódó, míg a magas GI-vel rendelkezők gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Előbbi hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoz, utóbbi pedig az inzulin- és vércukorszint gyors megemelését okozzák.
Mi befolyásolja a glikémiás indexet?
Az élelmiszerek különböző előállítási és feldolgozási eljárásai nagyban hozzájárul a GI értékeihez: egyes folyamatok azt emelhetik, mások csökkenthetik.
GI-t emelő tényezők: aprítás, puffasztás, turmixolás, reszelés, extrudálás
GI-t csökkentő tényezők: teljes kiőrlés, rövid ideig tartó hőkezelés, szénhidráttal egyidőben fogyasztott fehérjék, zsírok
Élelmiszerek glikémiás indexe
Az élelmiszereket alacsony GI (0-40), közepes GI (40-59) és magas GI (60-100) kategóriákba sorolhatjuk. Nézzünk meg néhány élelmiszert, amelyek ezeket a csoportokat erősítik!
- Alacsony GI: bab, borsó, lencse, karfiol, brokkoli, müzli, paradicsom, rebarbara, retek, sóska, mogyoró, áfonya, tök, spárga, hagyma, olajos magvak, tejtermékek, árpa, bulgur, xilit, fruktóz
- Közepes GI: krumpli (héjában sült), célka, sárgadinnye, mangó,, kukorica, barnarizs, méz, gesztenye, aszalt gyümölcsök
- Magas GI: sütőtök, paszternák, krumpli (sült, püré), görögdinnye, érett banán, szőlőcukor, kristálycukor, köles, fehér rizs, fehér kenyér
Testi és szellemi egészségünk, immunrendszerünk erősítése érdekében, valamint a megfelelő testsúly megtartása végett mellőzzük a magas GI-vel rendelkező táplálékok fogyasztását. Az alacsony GI-ű élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk, a közepes kategóriából pedig korlátozottan, mértékkel válogathatunk.
A tudatos táplálkozási szokások mellé válaszd a Herbad.hu 100%-ban természetes összetevőket tartalmazó vitaminjait és étrend-kiegészítőit és add le rendelésed még ma!