Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

Hogyan védekezz a felfázás ellen?

2023.04.17 10:00

A felfázás nők körében egy igen általános betegségnek számít, amit sokan évente legalább egyszer átélnek....

De tudod hogy mi is valójában a felfázás? És hogy hogyan védekezhetsz ellene?

Hogyan védekezz a felfázás ellen?

A felfázás szóból kiindulva sokan úgy gondolják, hogy csak a hidegtől és kizárólag hűvös időben lehet felfázni.

Ez azonban egyáltalán nem igaz!

A felfázást valójában nem a lenge öltözet vagy a hideg szék okozza, hanem a húgyutakban és vesékben elszaporodó baktériumok

A húgyúti fertőzés egy felszálló betegség, ami azt jelenti, hogy először az alsó húgyútakban jelenik meg a gyulladás, majd innen terjed tovább. Minél jobban továbbterjed annál súlyosabb lesz a betegség.

A felfázás vagy másnéven hólyaghurut elsősorban a hölgyeket érinti. Ennek oka a női test felépítése. 

A nők húgycsöve ugyanis sokkal rövidebb, így ezen keresztül a baktériumok sokkal könnyebben feljuthatnak.

Illetve a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel helyezkednek el egymáshoz, így a kórokozók, főként a bélrendszerben található E.coli baktérium, könnyen átjuthatnak a húgycsőbe. Innen pedig a húgyhólyagba ahol megtelepednek és már kész is a baj!

Lássuk, mik is a felfázás tünetei:

A felfázás tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, ami égető, csípő érzéssel társul. Ezt még alhasi görcsök is kiegészíthetik. Súlyosabb esetekben pedig a vizelet véressé válhat, valamint láz és hidegrázás is jelentkezhet. 

A felfázás leggyakrabban serdülőkor és menopauza idején szokott kialakulni, de a két időszak között a felfázás tünetei sokszor az aktív szexuális élet miatt jelentkezhetnek. A rövid húgycső miatt, ugyanis könnyebben bejuthatnak a baktériumok a húgyhólyagba.

Éppen ezért hölgyek esetében kiemelten fontos az aktus utáni vizeletürítés. 

A felfázás két típusa:

- akut egyszeri,

- visszatérő felfázás.

Az akut egyszeri felfázást könnyedén akár természetes gyógymódok segítségével is kezelni tudjuk. Azonban ha sokszor visszatér a felfázás lehet, hogy életvitelünkön kell változtatnunk.

Nem is gondolnánk, de ha egy-két igazán apró változtatást viszünk életünkbe könnyedén el tudnánk kerülni a felfázás kialakulását.

Ilyen lehet például, hogy kádban való fürdés helyett válasszuk inkább a zuhanyt. Sportolás után egyből öltözzünk át, az alsóneműt is cseréljük le! Ne hordjunk mindig műszálas és szoros ruhákat. 

Tehát összefoglalva, hogyan védekezzünk a felfázás ellen?

- Igyunk sok vizet!

- Figyeljünk oda a megfelelő higiéniára!

- Ne tartsuk vissza a vizeletet!

- Forduljunk a természethet segítségért!

Milyen gyógynövények segíthetnek a felfázás kezelésében?

FEKETE BERKENYE, nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, amik kiemelkedő természetes gyulladáscsökkentőnek számítanak. A fekete berkenye képes megbírkózni az E.coli baktériummal, ami a felfázásos betegségek leggyakoribb okozója. Éppen ezért a fekete berkenye húgyuti fertőzések csillapításában még a tőzegáfonyánál is hatékonyabb gyógynövény.

 

D-MANNÓZ egy nagyon értékes anyag, amit húgyúti fertőzések kezelésére használnak. Az E-coli baktérium ugyanis kis szőrök segítségével tapad meg a húgyutak falán, amit a D-mannóz képes eltávolítani, így a baktérium távozik a vizelettel együtt.

 

Az ARANYVESSZŐ a magyar tavasz hírnöke segíti a felfázásból való kilábalást. Vízhajtó és fertőtlenítő tulajdonságai miatt kiválóan átmossa a húgyutakat, ezzel csökkentve a baktériumok jelnlétét.

 

MEZEI ZSURLÓ egy természetes vizelethajtó, emiatt vese- és hólyagproblémák kezelésére szoktak javasolni. Hozzájárul a vesemedence-gyulladás kezeléséhez. De, még a hüvelyi fertőzések orvoslására is ezt használták régen.

Támogasd húgyhólyagod egészségét természetesen! KATTINTS IDE és kerüld el a felfázást!