Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

D-vitamin: a legkülönlegesebb mikrotápanyag!

2022.12.08 08:00

Nagyon sok ember szenved a D-vitamin hiány okozta kellemetlenségektől.

És ez a hiánybetegség számos krónikus betegség okozója lehet.

Nem hiába tehát, a D-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.

D-vitamin: a legkülönlegesebb mikrotápanyag!

A D-vitamin egy mikrotápanyag, amit mindenkinek meg kell ismernie! 

Ez a mikrotápanyag teljesen más, mint a többi. Ugyanis a napfény aktiválja a D-vitamin termelést a bőrünkben, viszont ez nem elegendő a megfelelő D-vitamin szint kialakításához. A természetes ételek igen kis mennyiségben tartalmazzák a D-vitamint.

De nézzük a pozitív oldalát a dolgoknak! D3-vitamin bevitellel könnyedén biztosítani lehet a megfelelő D-vitamin szintet, ami létszükséglet szervezetünk egészségének fenntartásához.

Milyen hatással van szervezetünkre a D-vitamin?

A D-vitamin fontos szerepet tölt be csontjaink egészséges állapotának megőrzésében, mivel segíti a kalcium felszívódását, valamint a kalcium és a K-vitamin párosításával még a csontsűrűség növelését is. K-vitaminnalegyütt hatékonyabban fejti ki hatását, de egyedül szedve is hozzájárul a csonttörések kockázatának csökkentéséhez.

De nem csak a csontok egészségét támogatja. A D-vitamin többek között elősegíti a daganatos betegségek, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentését.

A D-vitamin még hangulatunkra is hatással van, segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit és még az inzulinérzékenységet is javítja. Az immunrendszer egyik legnagyobb támogatója, csökkenti a megfázásos betegségek számát és gyorsítja a felgyógyulás időtartamát is. Egy nemrég végzett kutatás során a D-vitamin pótlás szinte teljes mértékben megszüntette a Covid súlyos utóhatásait. Támogatja az idegrendszer megfelelő működését és javítja az izomműködést is. Sőt esetenként még a fogyásban is segíthet.

Milyen fajtái vannak?

A D-vitaminnak két fajtája ismert, a D2- és a D3-vitamin. A D3-vitamin az, amit a napfény hatására bőrünk termelni kezd, és ez rendkívül sok pozitív hatással bír.

A D2-vitamin legjobb forrása a gombák és bizonyos növények, de ez korántsem olyan hatásos, mint a másik fajta, a D3-vitamin. Éppen ezért nagy figyelmet kell fordítni a D3-vitamin megfelelő pótlására.

Miért nehéz a megfelelő D-vitamin szint kialakítása?

A legtöbb mikrotápanyagot étkezés útján be tudjuk vinni szervezetünkbe, de a D-vitamin sajnos nem tartozik ezek közé, ugyanis nagyon kevés étel tartalmazza.

D3-vitaminban gazdag ételnek számít a halmáj és a halolajak, de ezt igen kevesen szeretik éppen ezért nem is fogyasztják. Illetve sokkal magasabb mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, mint D-vitamint, így ha csak ezeket fogyasztanánk, az túl magas dózisú A-vitamin bevitelt eredményezne. Ezt azért fontos tudni, mert ezeket 1:1 arányban érdemes fogyasztani.

Mennyit érnek a napon töltött percek?

Napozás által sem a legkönnyebb D3-vitaminhoz jutni, hiszen sok olyan tényező van, ami gátolja az UV-B sugarak felszívódását, és ezek azok, amik beindítják a D-vitamin termelését.

Minél inkább északi vidéken él valaki, annál kevesebb UV-B sugárzáshoz juthat, így az év jelentős részében szervezete nem tud elegendő D3-vitamint termelni. A mostani modern világban az emberek nagy része otthonról, zárt térben dolgozik, így nem jut elegendő napfényhez. Arról nem is beszélve, hogy a légszennyezés, a felhők és a naptejek szintén gátolják az UV-B sugarakat.

Még a magas napon töltött órák száma sem feltétlenül biztosítja a szervezet megfelelő D-vitamin szintjét. Hawaiion végeztek egy vizsgálatot a szörfösökön, akik hetente átlagosan 28 órát vannak kint a napon és a résztvevők fele D-vitamin hiányos volt. Éppen ezért fontos figyelni a szervezet D-vitamin szintjét.

Tudtad, hogy minden tél végére a magyar lakosság 90%-a D-vitamin hiányban szenved?

Te ne tartozz közéjük!

Figyelj a megfelelő D-vitamin bevitelre télen is!

Ha érdekel D3- és K-vitamin tartalmú készítményünk KATTINTS IDE!

 

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!