Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezői

2019.08.08 07:00

A keringési rendszer megbetegedéseinek legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy évtizedek alatt alakul ki, de megjelenés már súlyos vagy végzetes formában ölt testet. A rizikófaktorok megismerésével együtt érdemes számot vetni saját életmódunkkal, hogy még idejekorán meg tudjuk tenni a szükséges életmódbeli változtatásokat az egészségesebb, hosszabb élet érdekében!

 A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezői

Szívünk és ereink egészségének megőrzése az egyik legfontosabb szempont kellene, hogy legyen életminőségünk és életünk hossza szempontjából. A statisztikák mégis azt mutatják, hogy kevésbé vagy igencsak későn törődünk a keringési betegségek megelőzésével: a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó halálozási okok (a daganatos betegségeket is megelőzve!) toronymagasan vezetnek a világon és hazánkban is, sőt, Magyarországon több áldozatot szednek, mint valamennyi más betegség, baleset és halálok együttesen… 

Mi állhat ennek a lesújtó tendenciának a hátterében? Hiszen a szív- és érrendszeri betegségek okaival a legtöbb ember tisztában van, mégsem lehet elégszer elmondani, hogy – hacsak nem veleszületett betegség vagy kimondottan öröklött tényező okozza a tüneteket – bizony csakis mi magunk tehetünk a kapcsolódó betegségek elkerülése érdekében. Mivel azonban a tünetek csupán évtizedek alatt alakulnak ki, hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy “az a pár szál cigi még belefér, ez a túlsúly még nem annyira vészes”… igen ám, de a szervezet idővel benyújtja a számlát: általában 50-60 év körül jelennek meg a tipikus szív- és érrendszeri problémák tünetei, úgymint a magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas koleszterinszint, trombózis, infartkusgyanú, melyek mögött szinte kivétel nélkül a több évtizedes egészségtelen életmód áll.

A megelőzés érdekében a legfontosabb tehát a kockázati tényezők teljes megelőzése, mert sajnos rengeteg olyan eset történik, amikor már nincs visszaút és végzetesnek bizonyul egy infartus vagy egy agyérgörcs… a “szerencsésebbeknél” időben kezelésre kerülnek a tünetek, amit egy fokozatos, de célirányos életmódváltással megtámogatva az állapot jelentős mértékben javítható.

Szív

Az érszűkület okai és következményei

A szív- és érrendszeri, másnéven kardiovaszkuláris betegség olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio) és sok esetben a szervezet teljes érrendszerét is (vaszkuláris). Számos betegség tartozik ide, de szinte mindnek ugyanaz az oka: az érpályán belüli zsírtartalmú plakkok felszaporodása érszűkületet okoz. Ennek a három súlyos következménye lehet:

  • Szívkoszorúér betegségek: Az ütőerek falában a zsírt és koleszterint tartalmazó lerakódások, plakkok alakulnak ki, melyek évtizedek alatt az erek szűkületét vagy teljes elzáródását okozhatják. A beszűkült ér nem képes az általa ellátott szívizom terület számára elegendő oxigént szállítani. Az így kialakult oxigénellátási zavar lehet tünetmentes, de okozhat szívelégtelenséget, szívritmus-zavarokat és hirtelen szívhalált is.
  • Stroke: Az agy területén hirtelen kialakuló, átmenetileg vagy véglegesen fennálló funkciókárosodás, melynek okozója a szövetek oxigén- és tápanyagellátásának drasztikus lecsökkenése. A hirtelen fellépő érszűkületet legtöbbször egy agyi ér görcsös összehúzódása vagy egy vérrög okozza.
  • Perifériás érrendszeri betegségek: A végtagok ereinek betegsége szintén az érelmeszesedés miatt alakul ki, melyért egyértelműen a helytelen életmód tehető felellőssé. Legtöbbször az alsó végtagokat érinti, az érelzáródás pedig felületi vagy mélyvénás trombózis formájában jelenik meg. 

Mivel az érszűkület és az általa fellépő betegségeket is egyértelműen az egészségtelen életmód okozza, a fő kockázati tényezők kizárásával sokat tehetünk szívünk és ereink egészséges működéséért!

Rizikófaktorok: ezeket kerüld el!

Dohányzás

A dohányzás az egyik legalattomosabb rombolója nemcsak tüdőnk, de szívünk és ereink egészségének is, káros hatása kihat egész szervezetünkre. Hatására az erekben fokozódik az érelmeszesedés, vagyis az erek fala merevvé, sérülékennyé válik, így megnő az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának esélye, a végtagokban romlik a vérellátás. 

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás sajnos népbetegség, a súlyos szív- és érrendszeri betegségek hátterében 80%-ban az emelkedett vérnyomásérték áll. Mivel a kezeletlen magas vérnyomás súlyos szövődményeket okozhat, korai felismerése és kezelése döntő jelentőségű mind a beteg életminősége, mind életkilátása szempontjából. A magas vérnyomás kialakulásának okait elsősorban életmódbeli tényezők között kell keresni, úgymint dohányzás, túlsúly, helytelen táplálkozás, cukorbetegség, stresszes életmód.

Magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint szintén nagymértékben hozzájául az érelmeszesedéshez, ezzel megnövelve a szívinfarktus, a stroke és a trombózis kialakulásának esélyét. Emellett számos más betegséget is okozhat (pl. hasnyálmirigy-gyulladást, zsírmájat), de cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz társulva borítékolható a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Kutatások szerint a koleszterinszint tartós csökkentésével a szívinfarktus kockázata 30%-kal csökken!

Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik hosszútávú következménye az érfalak sérülése, melynek következtében nemcsak látásromlás és veseelégtelenség alakulhat ki, de a szívinfarktus, a szélütés, valamint az amputációhoz vezető végtagi érszűkület kockázata is jelentős mértékben megnő. A cukorbetegség kialakulását elsősorban a helytelen táplálkozás és a túlsúly befolyásolják, ezek ellen pedig életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat tehetünk!

Túlsúly

A fenti rizikófaktorok, vagyis a helytelen táplálkozás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás általában kéz a kézben járnak a túlsúly kialakulásával, mely (mértékétől függően) már önmagában is hatalmas terhet róhat nemcsak a keringési rendszerre, de az ízületekre is… Túlsúlyosan ördögi körben érezhetjük magunkat, hiszen minél nagyobb a testsúly, annál kevésbé van kedvünk mozogni, így egyenes út vezet az ülő életmódhoz és a jelentős többletkalória bevitelhez… Egy testreszabott életmódváltással azonban nemcsak a túlsúlytól szabadulhatunk meg, hanem az abból fakadó betegségeket is elkerülhetjük.

Olivaolaj

A megelőzés három alappillére

A rizikófaktorokból is kitűnik, hogy a megelőzés egy komplex folyamat, amely életmódbeli változtatást igényel és lényegében három alappillére van: 

  • a dohányzásról való leszokás, 
  • az egészségesebb táplálkozás,
  • az intenzívebb fizikai aktivitás.

dohányzás elhagyása elsősorban lelki kihívást jelent a dohányzóknak, de a leszokás rengeteg pozitív hozadéka remek motiváció lehet! Hiszen a leszokással megnő a fizikai teherbírás, javul a tüdő kapacitása, jelentősen javul az erek állapota, így csökkent a szívinfarktus kockázata, a vérnyomás és a pulzus optimális szintű lesz, csökken a gyomorfekély és a tüdőrák kialakulásának veszélye. Szakemberek szerint a szív- és érrendszeri betegségek veszélye még hosszú évekig tartó dohányzás után is csökkenthető a teljes leszokással!

Az egészségesebb táplálkozás az erek szempontjából a következőket jelenti:

  • javasolt a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás,
  • teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk előnyben részesítése,
  • telítetlen zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása,
  • az egészségtelen (cukros, zsíros, fehérlisztes, stb.) táplálékok fogyasztásának visszaszorítása.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez kapcsolódó táplálkozási tanácsok egy bővebb témát ölelnek fel, részletesen egy következő bejegyzésben érhetők el.

Az intenzívebb fizikai aktivitás feltételezi, hogy naponta legalább 30 percet mozgunk (ez lehet pl. séta a közértig, vagy kímélő torna), de a cél mindenképpen ennek emelése legyen aktivitás és időtartam szempontjából is! A heti 2-3 alkalommal végzett aktív sporttevékenység nagyon fontos nemcsak szívünk és ereink szempontjából, de egész testünk meghálálja a rendszeres testmozgást! Mivel a hangsúly a rendszerességen van, válasszunk olyan sportot, amelyben örömünket leljük, legyen az csoportos vagy egyéni lehetőség (pl. úszás, jóga, gyógytorna, pilates, biciklizés, nordic walking, aerobic, zumba… bármi!) 

A fenti három alapelv nem csak azért nyerő, mert segítségükkel a szív- és érrendszeri betegségek összes rizikófaktora megelőzhető, hanem további számos betegség is elkerülhető, így egy sokkal jobb életminőség és hosszabb élettartam várható.

Szíved őrei: galagonya, fekete fokhagyma, gránátalma, jiaogulan - ismerd meg hatásukat!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!