Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A vízfogyasztás fontosságáról

2022.04.04 10:00

Köztudott, hogy szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen optimális mennyiségű folyadékot magunkhoz venni napi szinten. Egyszerűnek hangzik, azonban adódnak élethelyzetek, amikor nem tudjuk a napi ajánlott mennyiséget elfogyasztani, vagy szimplán csak “elfelejtünk inni”.

A vízfogyasztás fontosságáról

Mai blog cikkünkben a folyadékfogyasztás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, valamint szót ejtünk az ajánlott mennyiségekről és olyan praktikákról, amelyekkel garantáltan kielégítheted a napi folyadékigényed.

A víz és az emberi test:

A víz kulcsfontosságú sejtjeink felépítésében, hiszen a zsírsejtek kivételével minden sejtünkben megtalálható. Testünk a kor előrehaladtával kevesebb vizet raktároz. Csecsemőkorban ez az érték még 80%, egy felnőtt emberé 65-70%, míg az érték öregkorra 50%-ra csökken.

Miért annyira fontos a megfelelő folyadékbevitel?

A vérkeringés működése és az ideális vérösszetétel, a megfelelő vérnyomás is a vízbevitelen alapul. Vérünk csaknek 80%-át víz alkotja, az új, egészséges vérsejtek kialakulását nagymértékben befolyásolja.

Szellemi frissességünk megóvásában is óriási szerepet játszik a víz. Agyunk több, mint 75%-át alkotja, tehát a jó memória és emlékezet velejárója.

Csontállományunk mintegy 20%-át víz építi fel. Az ép ízületek és csontok megtartása érdekében így elengedhetetlen, hogy eleget igyunk. A víz ugyanis síkosítja az ízületeket, így csökkenti azok fájdalmát, illetve a porckopás lehetőségét.

Szemeinket körülbelül 95%-ban víz alkotja, így éles látásunk biztosítása érdekében is létfontosságú a napi 2-2,5 liter víz elfogyasztása.

A víz remekül hozzájárul szervezetünk méregtelenítő funkciójához, segíti az emésztést, amely nem csak az anyagcsere szabályozás végett fontos, hanem a fogyni vágyók érdekében is.

A máj is hálás lesz a napi ajánlott vízmennyiség elfogyasztásáért, hiszen segíti a toxikus anyagok és a felesleges víz kiürítését a szervezetből.

Napi vízigény kielégítése:

A napi folyadékszükségletünk átlagosan 2-2,5 liter. Ez a mennyiség természetesen nagyon sok tényezőtől függhet. Elsősorban a testtömeg befolyásolja, de aktív mozgás, sportolás után is megnövekedik a folyadék utáni sóvárgásunk, ilyenkor akár 3-4 liter vizet is fogyasztunk a nap folyamán. Ezen felül eltérő vízigénye lesz egy nehéz fizikai munkát végző és egy kevésbé erő igényes, inkább szellemi munkát végző egyénnek. A legjobb tanács azonban az, hogy ne várjuk meg, míg szomjúság érzet alakul ki!

Ezt úgy érhetjük el legkönnyebben, ha óránként iszunk pár kortyot, így csökkentjük a kiszáradás esélyét és megteremtjük a fiziológiai szükségleteink alapjait. Manapság számos telefonos vagy okosórás applikáció és számláló, sőt még okos kulacsok segítenek bennünket emlékeztetni, hogy mikor is kell legurítanunk egy pohár vizet.

Érdemes cukros és szénsavas üdítőitalok helyett a vizet választanunk szomjúságunk apasztására, hiszen ez a legegyszerűbb formája, hogy pótolni tudjuk a korábban eltávozott ásványi-anyagokat és nyomelemeket.

Mire figyelj oda?

  • Anyagcsere gyorsító hatása ellenére ne lépd túl a napi ajánlott vízfogyasztást, mert könnyen vízmérgezést kaphatsz.
  • A kávé, tea, energiaitalok, alkoholos italok vízelvonó hatással bírnak, így ezek esetében a vízpótlásra kiemelt figyelmet kell fordítani.
  • Izzadás, láz, hányás, hasmenés és hőség esetén növelni kell a bevitt folyadékmennyiséget és a sópótlásra is ügyelni kell.

Fogyassz elegendő vizet és egészséged megőrzése érdekében válaszd a Herbad.hu 100% természetes alapanyagokból készült vitaminjait és étrend-kiegészítőit.

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!