Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A vegán életmódról röviden

2022.05.25 08:00

Napjainkban egyre több ember tér át a vegán életmódra, amely az állati eredetű táplálékok, kozmetikumok, szolgáltatások kiiktatását jelenti az étrendünkből, mindennapos cselekvéseink, tárgyaink, kencéink közül.

A döntés hátterében számos ok húzódhat: egyszerűen morális, környezetvédelmi vagy sajátos egészségügyi okból is vegánná válhat valaki.

Amennyiben helyesen, az alapvető “szabályokat” betartva gyakorlott a vegán életmód, az számos egészségügyi előnyt eredményezhet.

A vegán életmódról röviden

Biztos benned is felmerült a kérdés, hogy “miért jó vegánnak lenni?” - “Egészségesebbek, esetleg karcsúbbak leszünk?”, “Bőrünk megfiatalodik?”, “Energikusabbá válunk egy növényi étrendtől?”. Ha Te is keresed a választ, akkor tarts velünk! Mai blog bejegyzésünk rávilágít arra, hogy vajon milyen előnyei vannak a vegán életformának.

Vegánság különböző aspektusokból:

A vegánság alapvetően egy világnézet, amit sokan első hallásra túlzónak is találnak.

Az úgynevezett “etikai vegánok” nem is használnak állati eredetű anyagokból készült termékeket, így a bőr, szőrme, gyapjú, selyem számukra tiltólistás, akárcsak az állatokon tesztelt kozmetikumok, vagy az állatkert és cirkusz látogatása, ahol állatok bevonásával végeztetnek produkciókat. Ezen a szinten a vegánság nem csupán egy táplálkozási forma, hanem annál mélyebb, morális alapokon nyugszik a felfogás.

Ezzel szemben a vegán táplálkozás formát követők az élet nem minden területén iktatják ki a húst és az állati eredetű termékeket az életükből: Ők az étrendjükből száműzik azokat.

Miért pont a vegánság?

A veganizmus egy olyan életmód, melynek során az állatok kizsákmányolásának és megölésének minden formája elutasított. Ebből kifolyólag a vegán étrend semmilyen állati terméket nem tartalmaz, beleértve a húst, állati eredetű fehérjéket, így a tejet, tojást, joghurtot, túrót, de még mézet sem.

Fontos, hogy korábban minél több állati eredetű terméket fogyasztottál, annál erőteljesebben hat a vegán étrend pozitív értelemeben az egészségedre.

A növényi táplálkozással kapcsolatban téves elgondolás, hogy a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz és tápanyaghoz. A gyümölcsök, zöldségek, magok vitaminban igen gazdagok, így biztos energiaforrásai a szervezetnek. A vegán étrendnek általában sokkal magasabb a rost, C-vitamin, E-vitamin, magnézium, vas, valamint növényi hatóanyag tartalma, és alacsonyabb a kalória, koleszterin, B12-vitamin, D-vitamin, kalcium, valamint cink tartalma.

Mivel a növényi ételek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű B12-vitamint, így azt ajánlott egyéb táplálékkiegészítő formájában bejuttatni szervezetünkbe.

Út a vegánság felé:

Ha benned is megfogalmazódott már, hogy egy tudatosabb, vegán életformára váltasz, de még nem tudod, hogy kezdj bele, akkor ezeket a tippeket érdemes lehet közelebbről megnézned:

1.    Fő a nyitottság!

Tedd fel a kérdést magadnak, hogy miért is szeretnél vegán lenni? Informálódj, inspirálódj esetleg más, vegán életmódot követő ismerősödtől, vagy az internetről. Azt se feledd, hogy a növényi étrend és a vegán életmód nem ugyanaz.

2.    Adaptálódj a változásokhoz!

Vegánként sem kell lemondanod mindenről, sőt! A továbbiakban is ehetsz majd például sajtot, vagy kolbász, viszont azok növényekből készülnek, így elsőre biztosan furcsa lesz egy új ízvilágot megtapasztalnod.

3.    Haladj a saját tempódban!

Sohasem könnyű egy teljesen új életmódra átállni, ezért ne sürgess semmit! Előfordulhat, hogy az első időkben még nem leszel elég tájékozott, és elfogyasztasz olyat, amiről azt gondoltad, hogy vegán, de mégsem az. Ne aggódj, legközelebb már tudni fogod és jobban odafigyelsz!

A vegán táplálkozás egészségügyi hatásai:

A vegán étrend számos jótékony hatással bír, amely az egészségedre nézve fontos lehet. Egyes megfigyelések az alábbiakról számoltak be:

  • A vegánok számára a rák kialakulásának esélye 15%-kal alacsonyabb, mint a más étrendet követők számára.
  • A vegán étrend csökkenti az ízületi gyulladásokat, ízületi fájdalmakat, duzzanatokat. 
  • A veganizmus javíthatja a vesefunkciókat olyan cukorbetegeknél, akik több növényi fehérjét fogyasztanak.

Amennyiben Te is szeretnél egy új életmódot kialakítani és a vegánság útjára lépni, akkor érdemes lehet beszerezned a Herbad.hu vegán Nirveda kapszuláit is, melyek étrend-kiegészítőként segítségedre lehetnek az új étrend megvalósításához.

 

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!