Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A stressz árt a prosztatának!

2019.01.18 07:00

Régi meggyőződés, hogy lelkiállapotunknak jelentős hatása van az egészségünkre. Mégis meglepő, hogy a stressz és az aggodalom milyen ártalmas lehet számos szervünkre, közöttük a prosztata működésére is. Ha azonban helyreáll a lelki egyensúly, a prosztata is jobb eséllyel fog tünetmentesen és egészségesen működni!

 A stressz árt a prosztatának!

Bizonyára mindenki érezte már saját magán, hogy egy-egy lelki hullámvölgyben vagy stresszesebb időszakban sebezhetőbb az immunrendszere. Ez azt jelenti, hogy a lelki problémáknak előbb-utóbb testi jelei is lesznek, így a gyógyulás a hagyományos és/vagy alternatív gyógymódok bevetése mellett a lélekápolástól is nagy mértékben függ. Gondoljunk csak bele: lestrapáltan könnyebben elkapjuk a vírusokat, stresszesen fokozódhatnak a gyomorpanaszok – ezeket talán nem is olyan nehéz elképzelni. De hogyan lehetséges, hogy pl. a szorongás és az aggodalom árt a prosztatának?

Lelki egyensúly vs. immunrendszer

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy stresszes vagy lelkileg húzós időszak esetén fogékonyabbak leszünk a vírusok, baktériumok általi fertőzésekre, ráadásul a gyulladásos megbetegedések is könnyebben alakulnak ki. Ennek az az oka, hogy a lelki leterheltség akadályozza a szervezetet a szükséges immunválasz megteremtésében. De vajon mi magunk hogyan segíthetjük azt a folyamatot, hogy szervezetünk hatékonyabban léphessen fel bizonyos betegségek ellen? Egyáltalán, el lehet kerülni a stresszt?

Számos okra visszavezethető egy stresszel teli élet, melyben szerepet játszhat pl. a munkahelyi leterheltség, otthoni problémák, megoldhatatlannak tűnő anyagi gondok, másoknak való megfelelési kényszer, esetleg szorongás valami miatt. Habár néha úgy tűnhet, hogy egy ördögi körben vagyunk, próbáljuk meg keresni a kiutat a (szó szerint) szorongató helyzetekből! Sokszor már maga a probléma felismerése és a megoldás keresése is egy felszabadító érzés, hiszen előrelépés a változtatás irányába, ez pedig kinyitja a kaput egy jobb lelkiállapot felé.

Persze tudom, hogy a mai rohanó világban nem könnyű megteremteni és fenntartani egy olyan állapotot, amikor minőségileg ki tudunk kapcsolódni, a szabadidőnkben testileg és lelkileg is fel tudunk töltődni úgy, hogy abból merítkezni tudunk az elkövetkezendő időszakra. De talán megadja a kezdő löketet bizonyos változtatások irányába az a számtalanszor igazolt frázis: ha tartósan egyensúlyban van lelki életünk, s emellé egy egészséges életmód is párosul, számos betegség nagyon jó eséllyel megelőzhető!

Lássuk, hogy ezek az összefüggések hogyan jelennek meg a prosztata esetében.

A stresszfaktor hatása a prosztatára

Talán meglepő, de már a 30-50 év közötti férfiaknál is megjelenhetnek prosztata problémák, melyeknek még nincsenek anatómiai okai (pl. jóindulatú megnagyobbodás), sokkal inkább bizonyos életvitelbeli vagy lelki tényezők idézik elő a panaszokat. Gondoljunk csak bele, ebben a korosztályban csúcsosodnak ki a megnövekedett követelmények a munkahelyen és a családfenntartásban is. A tartós stressz gyengíti az immunrendszert, melynek következtében a gyulladásos betegségek kialakulásának esélye megnő. A prosztata bántalmak idejekorán, látszólag “ok nélkül” történő kialakulása szorongást, aggodalmat idézhet elő, s a beteg talán még dühös is az állapota miatt. Ebből a rossz spirálból nem könnyű kitörni, segítséget kérni viszont kifejezetten ajánlott! A megoldáshoz érdemes bevonni a partnert, esetleg terapeuta támogatását igénybe venni a lelki egyensúly megteremtéséhez, aki a prosztata bántalmakkal összefüggésben is végezheti a kezelést. Fontos szempontok, hogy a páciens bízzon a segítőjében és higgyen a lelki eredetű megoldáskeresésben!

A másik igen meglepő, de annál beszédesebb összefüggés, hogy a stresszből eredhetnek bizonyos anatómiai hatások is, melyek kihatnak a prosztata működésére. Kimutatták ugyanis, hogy stresszhatás alatt bizonyos izmok, úgy mint a vállizom, a nyakizom és a medencefenék izmai (nem tudatosan) befeszülnek, összerándulnak. A medencefenék izmainak gyakori megfeszülése pedig rossz hatással van a prosztatára – különösen ha a stresszfaktor krónikusan jelen van – hiszen a medencefenék izmok szorítása a prosztatát folyamatos összenyomódás alatt tartják, így akadályozva egészséges vérkeringését.

Mindezek mellett, az 50 év feletti férfiak esetében élettanilag is beköszönt egy olyan korszak, amikor a prosztata jóindulatú megnagyobbodása idővel testi tüneteket okoz, s ennek megéléséhez is kapcsolódhatnak bizonyos ösztönösen megjelenő lelki tényezők (pl. szorongás vagy szégyenérzet). Ezért a tünetek kezelése és bizonyos életmódbeli változtatások mellett – úgy mint egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás -, a lelki egyensúly elérése és a stressz megfelelő kezelése is sokat segítenek a tünetek csökkentésében!

A természet patikájában találhatunk olyan gyógynövényi hatóanyagokat is, melyek a prosztata betegségek (különösen a BPH) ellen hatékony, de kíméletes védelmet jelenthetnek.

Prosztata Duo

A lelki harmónia megteremtése a testi egészség érdekében

A keleti gyógymódok megalkotói (pl. az indiai ájurvédikus orvoslás) már évezredekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy a test és a lélek harmóniája szoros összefüggésben állnak az egészségi állapottal. Mára már egyre több nyugati orvosi kutatás és tanulmány is ezt az összefüggést támasztja alá: felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos terápiákat a stresszkezelés technikáival is ki kellene egészíteni, de megelőzésként is hatásos lehet a tudatos lélekápolás. Végsősoron a “képlet”: Egészséges életmód + hatékony stresszkezelés = jobb gyógyulási esélyek.

Így könnyű belátni, hogy számos betegség, így prosztata bántalmak esetén is nagy szükség lenne a hatékony stresszkezelésre, a lelki egyensúly megteremtésére. Első körben érdemes mérlegelni, hogy mi magunk mit tehetünk meg a saját életünkben a stresszes helyzetek és konfliktusok higgadt kezelése érdekében. Ha ez önerőből nem sikerül, számos módszer elérhető, akár egyénileg, akár csoportos formában.

Lelki egyensúlyt elősegítő életmódbeli és terápiás módszerek

 • rendszeres testmozgás
 • séta, jóga
 • meditáció, relaxáció
 • légzésterápia
 • pszichoterápia
 • stresszkezelés tréningek
 • mindfulness tréning
 • theta healing módszer
 • autogén tréning

Gyógynövényekkel a stressz ellen

 • ajánlott nyugtató hatású gyógynövény teák: orbáncfű, kamilla, levendula, citromfű, macskagyökér (mindig legyünk tisztában az adott gyógynövény esetleges ellenjavallataival!)
 • ajánlott stresszoldó illóolajok párologtatásra: levendula, kamilla, bergamott, mandarin, kubeba, édesnarancs, keserűnarancs virág (mindig 100% tisztaságú, bevizsgált kemotípusú illóolajat használjunk!)

A prosztata természetes védelméről bővebben...

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!