Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A prosztata betegségei I. – Hogyan ismerd fel a tüneteket?

2019.04.18 07:00

Habár a prosztatabántalmak tünetei nagyon jól kezelhetőek, sokszor csupán hónapok óta fennálló panaszok esetén kerül sor a diagnózis felállítására és a szakszerű kezelésre. Mi okozhatja a prosztata megbetegedését? Mit tehetsz a tünetek megjelenésekor? Hova fordulhatsz panaszaiddal? Ha ezekkel tisztában vagy, nagy lépést teszel azért, hogy panaszaid időben diagnosztizálásra kerüljenek és a megfelelő kezeléssel elkerüld a komolyabb prosztata megbetegedéseket!

 A prosztata betegségei I. – Hogyan ismerd fel a tüneteket?

A férfiak életének első 30 évében az egészséges prosztata jóformán észrevétlenül működik, azonban jóindulatú megnagyobbodása már 40 éves kor körül is okozhat panaszokat. Az 50. életévtől kezdve minden harmadik férfit érintenek a prosztatával kapcsolatos kellemetlen tünetek, ez az arány a kor előrehaladtával pedig egyre nő. A mielőbbi szakszerű diagnózis nagyon fontos, hiszen a gyulladásos és jóindulatú prosztata elváltozások gyorsan és hatékonyan kezelhetőek, a rosszindulatú megbetegedések pedig jó eséllyel megelőzhetőek!

Mi okozhatja a prosztatabántalmakat?

A férfiak húgyúti-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei.

Ennek egyik oka a prosztata anatómiai elhelyezkedése: a húgyhólyag alatt, a végbél előtt, a hímvessző eredésénél található, körülöleli a húgycső kezdeti szakaszát. Tehát ez az apró, mindössze egy szelídgesztenye nagyságú szerv a medencefenék egy viszonylag “zsúfolt” részében található és működése kölcsönhatásban van a környező szervek működésével, állapotával. Például egy bakteriális húgyúti fertőzés okozhatja a prosztata heveny gyulladását, illetve a prosztata jóindulatú megnagyobbodása előidézhet húgyúti problémákat.

A prosztata problémák kialakulásának másik oka, hogy hormonális hatásra idővel elkezdődik jóindulatú megnagyobbodása, ami már a 40 év feletti fériak körében is okozhat kellemetlen panaszokat. Az 50. életévtől kezdve minden harmadik férfit érintik a prosztata megnagyobbodása miatti vizelési problémák, 60 év felett ez az arány 50%-ra emelkedik és a kor előrehaladtával egyre növekszik.

Ha időben felismered a jellegzetes tüneteket, foglalkozol a probléma megoldásával és a panaszaid időben történő diagnosztizálásával, a megfelelő kezeléssel elkerülheted az életminőséget nagymértékben befolyásoló kellemetlen tüneteket és súlyosabb prosztatabántalmak kialakulását.

Lássuk, hogy mik a prosztata megbetegedéseinek tipikus tünetei!

A prosztata betegségeinek fajtái és tünetei

Mindenképpen prosztata problémára kell gyanakodni, ha a következő tünetegyüttes áll fenn: gyakori vizelés (főleg éjszaka), vizeletürítési nehézségek, a vizelet gyengén vagy csak cseppenként jön, valamint ha a vizelés közben csípő, égető érzést, hidegrázást tapasztalsz. Fájdalom jelentkezhet a herezacskó mögötti területen és fájdalmas lehet az ejakuláció is.

Mivel a prosztata különböző eredetű megbetegedéseinek igen hasonlóak a tünetei, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához. Minél előbb megtörténik a vizsgálat, annál nagyobb az esély arra, hogy az igazán kellemetlen tünetek elkerülhetőek, a komolyabb betegségek pedig megelőzhetőek legyenek.

A prosztata leggyakrabban előforduló megbetegedései és azok tünetei:

Prosztatakő

A prosztata meszesedése, mely a pangó mirigyváladék miatt alakul ki, általában más prosztata problémával együtt derül ki. Önmagában nem okoz különösebb panaszokat, viszont régóta fennálló gyulladásra utalhat.

Heveny prosztatagyulladás

  • Bármilyen életkorban előfordulhat. Baktériumok okozzák, melyek legtöbbször a húgycsövön keresztül jutnak fel a prosztatába, de más szervek bakteriális megbetegedései is előidézhetik.
  • Legyakoribb tünetei: láz, fájdalmas és gyakori vizeletürítés, amit égető érzés kísér, vér vagy genny jelenik meg a vizeletben.
  • Antibiotikumos kezelésre általában hamar megszűnik. Azonban ha (a megfelelő kezelés hiányában) krónikussá válik, más ivarszervekre is átterjedhet a fertőzés.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH)

  • A jóindulatú ebben az esetben azt jelenti, hogy a megnagyobbodás nem fertőzés vagy daganat következménye, hanem egy természetes élettani folyamat. Születéskor a prosztata mindössze borsó nagyságú, de az évek során egyre növekszik és 25 éves kor körül éri el egy szelídgesztenye nagyságát. Az egészséges prosztata tünetmentesen működik. 40 éves kor körül azonban elindul egy jóindulatú sejtszaporodás, ez okozza a megnagyobbodást és vezet végül a jellegzetes prosztata panaszokhoz, melyek általában a vizeléssel kapcsolatosak.
  • Tünetei: a vizelés nehezen indul, vékony sugárban folyik vagy csak akadozva ürül, a vizeletürítéshez gyakran erőlködni is kell, egyszerre kevés vizelet távozik, de az inger hamar újra jelentkezik (éjszaka is), vagy éppen ellenkezőleg: a vizelési inger hirtelen és nagyon erősen jelentkezik, a vizelet elcseppenhet (inkontinencia). A BPH a szexuális életben is okozhat problémákat: csökkent libidó és merevedési zavarok is előfordulhatnak.
  • Mivel a fenti tünetek hosszú távon jelentősen befolyásolják az életminőséget, a kezelésével mindeképpen foglalkozni kell!

A prosztata daganatos megbetegedése

Habár a férfiak negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedései között tartják számon a prosztatarákot, fontos tudni, hogy RENDSZERES SZŰRŐVISZGÁLATTAL IDŐBEN FELISMERHETŐ ÉS NAGYON JÓL GYÓGYÍTHATÓ! Veszélye abban rejlik, hogy hosszú évek alatt, gyakorlatilag tünetmentesen alakul ki és csak előrehaladott állapotban kerül diagnosztizálásra.

A prosztataszűrés 40 éves kor felett 2 évente, 50 éves kor felett évente ajánlott. Akut panasz esetén azonban érdemes mielőbb urológus szakorvost felkeresni!

Olvasd el, mi történik a prosztatavizsgálaton!

Prosta-check

Teszteld a prosztatádat otthoni gyorsteszttel, 10 perc alatt!