Info vonal

Info vonal:

+36-20/421-4242

Blog

A prosztata betegségei II. – Mi történik a prosztatavizsgálaton?

2019.04.18 07:00

A prosztatavizsgálat gyors, egyszerű és habár kellemetlen, nem fájdalmas, viszont sok fontos információval szolgál a prosztata állapotáról. A prosztatabántalmak akut tünetei nagyon jól kezelhetőek, a rendszeres szűrővizsgálat pedig életet menthet!

 A prosztata betegségei II. – Mi történik a prosztatavizsgálaton?

Habár az egészséges prosztata évtizedekig jóformán észrevétlenül működik, jóindulatú megnagyobbodása már 40 éves kor körül is okozhat panaszokat. Ha időben felismered a prosztatabántalmak jellegzetes tüneteit, foglalkozol a probléma megoldásával és a panaszok diagnosztizálásával, a megfelelő kezeléssel elkerülheted az életminőséget nagymértékben befolyásoló kellemetlen tüneteket és a súlyosabb prosztata betegségek kialakulását.

A prosztataszűrés 40 éves kor felett 2 évente, 50 éves kor felett évente ajánlott. Akut panasz esetén azonban érdemes mielőbb urológus szakorvost felkeresni!

Mi történik a prosztatavizsgálaton?

A prosztatavizsgálatot urológus szakorvos végzi. A vizsgálat általában több részből áll attól függően, hogy milyen panaszokkal érkezik a páciens.

  • Az orvos megkérdezi a panaszokat, a jelenleg szedett gyógyszereket.
  • Megtörténik a prosztata végbél felőli, ujjal történő vizsgálata, mely tájékoztat a prosztata nagyságáról, keménységéről, fájdalmasságáról.
  • A fertőzés kizárására szolgál a vizelet laboratóriumi vizsgálata.
  • Ultrahang vizsgálattal megállapítható a prosztata mérete, illetve, hogy vizelést követően kiürült-e a húgyhólyag
  • PSA-vizsgálat: egy vérvétellel meghatározzák az ún. prosztata specifikus antigén szintjét, mely igen nagy pontosságal jelzi a kialakulóban lévő prosztatadaganatot.
  • Súlyosabb diagnózis (pl. pozitív PSA-teszt) esetén biopszia, vagyis szövettani mintavétel szükséges, mert csakis a szövettan eredménye alapján kezdik el a daganat kezelését

Jó hír, hogy a prosztatagyulladás és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei hagyományos orvosi és/vagy természetes gyógymódokkal nagyon jól kezelhetőek. Ma már egyre több szakorvos nyitott a természetes gyógyhatású táplálékok és étrendkiegészítők ajánlására, illetve életmódbeli tanácsokkal is támogatják a páciens gyógyulását: javasolhatják többet között a stressz tudatos csökkentését, vagy akár a férfi intim tornát is.

Most már tudod, milyen tünetekre kell figyelni és mi történik egy prosztatavizsgálaton. A következő lépés: Keress egy megbízható urológus szakorvost!

Tippek

  • Járj utána ismerőseid körében, személyesen vagy online a különböző rendelőknek és szakorvosoknak!
  • Keress olyan urológust, akiben hosszú távon megbízol és biztosítja számodra az általad elvárt orvos-beteg kommunikációt, valamint a vizsgálatok alatti empátiát és diszkréciót.
  • Amennyiben egy vizsgálat után nem vagy elégedett, bátran keress másik rendelőt vagy orvost!

Ha megtalálod azt a szakorvost, akiben hosszú távon megbízol, nagyobb valószínűséggel fogsz rendszeresen eljárni a szűrésekre is!

Prosta-check

Ne szégyelld a prosztatabántalmakat!

Sokan tabuként kezelik az intim testrészek megbetegedéseit: nem akarnak beszélni a tünetekről, szégyellik a fennálló panaszaikat, félnek orvoshoz fordulni a vizsgálat esetleges kellemetlenségei miatt, ezért elodázzák a szakorvos felkeresését, így állapotuk idővel rosszabbra fordulhat…

Legyél úttörő! Vedd kezedbe a prosztatád egészségének alakulását! Szerezd be a megelőzéshez szükséges információkat! Ha szükséges, változtass életmódodon, járj utána a lehetséges gyógymódoknak, keress fel egy megbízható urológus szakorvost és kezeltesd magadat időben, amikor még csak kisebb kellemetlen tünetek jelentkeznek.

Az idő múlása természetes folyamat, testünk változásait olykor mégis nehéz elfogadni… Azonban a prosztatabántalmak időben történő kezelésével nagyon sok kellemetlenségtől kíméled meg magadat, a rendszeres prosztataszűrés pedig életet menthet!

Teszteld a prosztatádat otthoni gyorsteszttel, 10 perc alatt!

 

Elégedettségi garancia

60 napos pénzvisszafizetési garancia minden termékre!

Ingyenes szállítás

Minden 10.490 Ft feletti rendelés esetén!