A kálium és annak jótékony hatása szervezetünkre
A megfelelő energia -és vitaminpótlást nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy szervezetünk egészséges és megfelelő működéséhez mennyire fontosak. Mai blog cikkünkben a káliumot vesszük górcső alá és mutatjuk be annak kiemelkedő élettani hatásait és ételeket, amelyeket érdemes fogyasztani az optimális kálium-bevitel eléréséhez. Tarts velünk!

Mi az a kálium és miért fontos számunkra?
Egy olyan makroelemről van szó, amelyre a szervezetünknek napi szinten szüksége van. A kálium számos élelmiszerünkben megtalálható ásványi anyag, pótlása elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez, és az egészséges szervezet fenntartásához.
Az ember szervezete az ásványi anyagot ionos formában tárolja, melyből átlagosan 150g-ot tartalmaz, ebből a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. A sejtek belsejében található, sejten kívül mindösszesen 2%-a halmozódik fel belőle.
Vízben igencsak reakcióképes, ezért elektrolitnak minősítik. Vízben oldva pozitív töltésű ionokat hoz létre, ami elősegíti, hogy könnyen vezeti az elektromosságot, ami esszenciális a szervezet számos élettani folyamatára nézve. Kiemelkedő szerepe van a test sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is, képes a pH változásokat a szervezet számára legkedvezőbb módon befolyásolni.
Az ideális vércukorszinthez, szükséges gyomorsav termelődéséhez, a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásához és megfelelő szellemi frissességünk és koncentrációnk szervezésében és a csontritkulás megelőzésében és a megfelelő idegműködéshez is esszenciális a megfelelő mennyiségű kálium bevitele.
Csontok és izmok egészsége
Szerepet játszik a még a csontok egészségében. Egyes tanulmányok bizonyították, hogy azoknál az embereknél, akik sok kálium tartalmú gyümölcsöt (például banán, sárgadinnye, narancs) és zöldséget (édesburgonya, spenót, gomba, sárgarépa, brokkoli) fogyasztanak, nagyobb lehet a csontsűrűség. Ezenfelül a magas káliumtartalmú étrend az izomtömeg megtartásában is segítséget nyújthat, így főleg az idősebbeknél, vagy az izomsorvadásban szenvedőknél lehet méginkább fontos a fogyasztása.
Idegrendszer
Testünk és az idegrendszerünk az egymás közötti kommunikációt idegi impulzusok révén bonyolítja le. Ezen impulzusok a sejtekbe beáramló nátriumionok és a sejtekből távozó káliumionok révén jönnek létre. Az ionok állandó mozgásban vannak, ez megváltoztatja a sejt feszültségi állapotát, ami aktiválná az impulzust. Csökkent káliumszint esetén a szervezet nem képes impulzusokat generálni, így szellemileg fáradtabbak, levertebbek lehetünk, koncentrációs képességünk csökkenhet.
Káliumhiány tünetei és kezelése
A probléma kialakulhat valamilyen kórállapot következtében, például tartós ideig történő vizelethajtó szedése esetén, hiszen ekkor fontosabb ásványi anyagok és tápanyagok is ürülnek a szervezetből, de szimplán akkor is felléphet, ha nem fogyasztunk elegendő káliumot. Ez utóbbi könnyebben orvosolható.
Melyek a legjobb káliumforrások?
A már említett zöldség és gyümölcsfajtákon kívül számos más élelmiszerrel is pótolhatjuk a hiányt.
Fogyasszunk minél több halat! A pisztráng, tőkehal, lazac, tonhal is kiváló kalciumforrások, azontúl pedig Omega 3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és a megfelelő idegrendszeri működéshez.
Ne feledd az olajos magvakat sem! A dió, kesudió, pisztácia amellett, hogy nagyon finom, hasznos is az egészségedre nézve, természetesen mértékkel fogyasztva! Így “nassolva” is szinten tudod tartani szervezeted megfelelő káliumszintjét.
További cikkekért és természetes összetevőket tartalmazó vitaminokért és étrend-kiegészítőkért látogass el a Herbad.hu oldalára, válogass kedvedre és add le rendelésed még ma!