A C-vitamin nélkülözhetetlen szerepe
A C-vitamin egy mindenki által jól ismert vitamin, szinte biztos, hogy ha a vitaminok szóba jönnek, ez mindenkinek egyből az eszébe jut. Ez a közismertség a jótékony hatásainak köszönhető. A közember is tisztában van azzal a ténnyel, hogy a C-vitamin jelentős mértékben erősíti immunrendszerünket, ezzel elősegítve, hogy egészségesek legyünk. Gyógyír a meghűléses betegségek ellen.

A téli hideg időjárás melegágya az influenzának illetve a légúti megbetegedéseknek. Sok esetben ezeket a megbetegedéseket könnyen át lehet vészelni és még az orvos is tanácsolja, hogy szedjünk sok C-vitamint, mert ez segít meggyógyulni. Vajon miért van ez?
A C-vitamin erősíti immunrendszerünket, javítva ezzel szervezetünk védekezőképességét. Ez elősegíti a betegségek elkerülését, ha mégis elkapnánk egy fertőzést és lebetegednénk, a tünetek valószínűleg nem lennének olyan súlyosak, mint C-vitamin nélkül.
A C-vitamin sokrétű jótékony hatása
Fontos megemlíteni, hogy a C-vitaminnak az immunerősítésen kívül számos más pozitív hatása is van.
Mik is ezek?
- Tisztítja és erősíti az ér falait
- Megelőzi a fogíny károsodását
- Elősegíti a vas és a réz felszívódását
- Elősegíti a sebgyógyulást és a regenerációt
- Megóv a szabadgyökök romboló hatásától
- Csökkenti az allergiás tünetek erősségét
- Pozitív hatással van az anyagcsere-folyamatokra
- Mérsékli a koleszterinszintet
- Élénkíti a kollagéntermelést.
A C-vitamin tehát átfogóan hat az egész szervezetünkre, de van vele kapcsolatban egy említésre méltó probléma: nem tudja előállítani és elraktározni a szervezetünk, emiatt kívülről kell bevinnünk. A mai napig nem tudjuk megállapítani a megfelelő mennyiséget belőle (500 mg az általánosan javasolt mennyiség, de sokan úgy vélik a szükséges mennyiség ennek a többszöröse), de szerencsére nem tudjuk túladagolni, mivel a felesleg a vizelettel távozik szervezetünkből.
A természetes C-vitamin
A C-vitamin bevitelről folyamatosan gondoskodnunk kell, hiszen hamar kiürül. Ezt nem csak táplálék-kiegészítők formájában tehetjük meg, hanem élelmiszerek fogyasztásával is.
A legfontosabb C-vitamin tartalmú élelmiszer a paprika, de meg kell említenünk az almát, a csipkebogyót a citrusféléket, a bogyós gyümölcsöket, a brokkolit, paradicsomot, kelbimbót, a káposztát és a sütőtököt is. Ezeket az ételek magas C-vitamin tartalmuk miatt fogyasszuk minden nap, hogy ne lépjenek fel a hiánytünetek, mint például a vérszegénység, gyenge érfalak, lassan gyógyuló sebek, fogínyvérzés és gyenge immunrendszer.